WRC 2022, 55.Vodafone Rally Portugal ( kraj ) – Kale Rovanpera, najmladji i najbolji

22. мај, 2022. #

Još jedan uzbudljiv reli je iza nas. U „TOJOTI“ je slavlje, otvara se šampanjac, pljušte čestitke, svi su ozareni…..Osvojili su prva DVA MESTA na baš kompleksnom makadamskom reliju, prvom na takvoj podlozi, u ovoj sezoni i sa novim hibridima. Za samo malo je izmaklo i treće mesto podijuma, a za to je „kriv“ uporni veteran, 39. godišnji Španac Dani Sordo, koji je u „hjundaiu“, na ispitu „power stage“ pretekao odličnog Japanca Katsutu…osvojio treće mesto podijuma i postao najbolji predstavnik „Hjundaia“ na ovom Vodafone 2022 reliju…..malo li je…i bravo za staru gardu !

Svi čestitaju plavokosom Fincu, zaista briljantnom 21. godišnjem Kaleu Rovanperi….da li je moguće da tako mlad čovek nadvisi kompletnu svetsku reli elitu i da pobedi i na poslednjem ispitu, kada je mogao da taktizira i da malo skine nogu sa papučice gasa.
Kažu dobri poznavaoci brzine da je baš u tome štos …ni kada je sigurno, ne popuštaj sa pritiskom, jer baš ako usporiš može doći do greške…..Djavo bi ga znao, tačno je samo da je drugoplasirani, Britanac Elfin Evans, u cilju izustio :
„Razočaran sam današnjim ishodom, ali Kaleu SKIDAM KAPU…“

Podsetimo, Elfin Evans je odradio 108 relija i ima 33 godine, uz 5 WRC trijumfa. KALE ROVANPERA je „samo“ 12 godina mladji, ima 42 svetska relija u premier klasi, a danas je zabeležio svoju PETU WRC POBEDU.

Kada se pogleda tabela sasvim dobro se vidi da su ROVANPERA i EVANS bili izrazito brži od svih ostalih…..prosto su ih „razbili“ i stekli prednost od ogromna DVA MINUTA !

Na brzincu koji donosi dodatne bodove, na „power stage“, najbolji su bili  Rovanpera,Sordo,Tanak,Nojvil i Evans…taj ispit je inače zaustavljen na oko 5 minuta jer je sa staze izleteo  Finac Temu Suninen sa „hjundaiem“, u klasi WRC 2, pa je tako izgubio skoro sigurnu pobedu…a imao je prednost uoči početka ispita čak 57.4 sekunde……e to baš nije jasno i tu bi se mogla primeniti konstatacija o nedovoljnom sagledavanju VELIKE RAZLIKE, koja zahteva daleko bolju samokontrolu. Kad malo razmislim o neobjašnjivom potezu SUNINENA, prisećam se nekih naših majstora relija, ali, ne bih da ih imenujem.

Toliko o Reliju Portugal 2022….do čitanja o  Sardiniji, u Italiji, od 2.do 5. juna.

Djordje Djenić – „Mojsvetbrzine.rs“

Tabela konačnog poretka Relija Portugal 2022 .

1.Rovanpera – „tojota“
2.Evans – „tojota“…………+ 15.2 sek.
3.Sordo – „hjundai“……… + 2.17.3 min.
4.Katsuta – „tojota“………+ 2.19.4
5.Nojvil . „hjundai“…….. + 2.37.8
6.Tanak – „hjundai“………+ 4.45.7
7.Lube – „ford“…………….+ 5.52.1
8.Brin – „ford“……………. + 7.03.4
9.Furmo – „ford“………8.09.6
10.Rosel ( WRC 2 ) – „sitroen“…..+ 13.48.9

Galerija slika

Članci iz iste kategorije