Izvršni direktor Mercedesa o AMG One hiperautomobilu: „Siguran sam da smo bili pijani kada smo rekli da“

23. мај, 2022. #

 

Bila je 2017. kada je Mercedes-Benz predstavio ambiciozan predlog u obliku koncepta hiperautomobila Project One. Sa ciljem da napravi ulični automobil od 1.000 konjskih snaga sa motorom izvedenim iz Formule 1, proizvođač automobila u suštini želi F1 bolid za put.

Kako podseća Motor1, prvobitni plan je bio da se hiperautomobil lansira 2019. Ali Mercedes-AMG tek treba da proizvede ograničenu seriju od 275 jedinica.

Proizvođač automobila je naveo različite prepreke tokom faze razvoja ambicioznog projekta, a stroži zakon o emisiji štetnih gasova je glavni među njima.

Na pitanje kada će dugo očekivani hiperautomobil konačno krenuti na put u proizvodnom obliku, izvršni direktor Mercedes-Benza Ola Kallenius se našalio o odobrenju projekta.

„Tim u AMG-u i ogranku Formule 1 je došao kod nas pre otprilike četiri godine i rekao ‘imamo sjajnu ideju, hajde da stavimo motor Formule 1 u drumski automobil.’ Moraću da se vratim da proverim zapisnik sa sastanka, ali siguran sam da smo bili pijani kada smo rekli da“, šalio se Kallenius, a prenosi Autocar.

Očigledno, AMG One je težak projekat, ali izgleda da je Mercedes odlučan da završi posao. Kako izgleda, nemački proizvođač automobila je spreman da otkrije vesti o AMG One „za nekoliko nedelja“. Da li je u pitanju proizvodna verzija ili tehničke specifikacije, saznaćemo uskoro. U ovom trenutku znamo da će AMG One početi da se proizvodi ove godine, piše Motor1.

Mercedes-AMG One inače kombinuje 1,6 litarski V6 turbo motor iz F1 bolida, četiri elektromotora, litijum-jonske baterije, pogon na sva četiri točka i automatizovani manuelni 8-stepeni Xtrac menjač.

Kombinovana snaga iznosi 746 kW/1014KS, mada neke nezvanične informacije kažu da se u stvari radi o 895 kW/1216KS.

Kao što je pomenuto, biće napravljeno samo 275 komada, po ceni od 2,7 miliona dolara, a svi su po ranijim informacijama unapred prodati.

Ivan Mitić – Autoblog.rs

Galerija slika

Članci iz iste kategorije