Bratislav Braca Petković – Sećanje na pravog čoveka sveta brzine

9. мај, 2022. #

Pre godinu dana nas je napustio jedan baš pravi zaljubljenik sveta brzine, sveta nekadašnjih automobila, čovek zavidne kulture i velikog srca.

U životu je postigao puno, o njegovim dostignućima pisali su svi koji su prepoznali kvalitetnog stvaraoca, velikog entuzijastu i neverovatnu osobu posvećenu poslovima koji su ga zanimali. Braca je bio svestran, neumoran, angažovan i kao dramski autor i kao večiti istraživač nečega što je iza nas i što se nažalost više nikada neće ponoviti. Kao što je umeo da pravi kolače u porodičnoj poslastičarnici na Paliluli, i da za jednu malu svadbu pokloni svom prijatelju dobru tortu, tako je umeo da priredi divnu pozorišnu predstavu, u svom Muzeju automobila, i da zaboravne i loše informisane podseti na „Zaboravljeni Gran Pri“ iz 1939. godine. Bio je i ministar kulture, ali, nije uspeo da ostvari nešto što je zaista želeo….da na Kališu postavi bar malo obeležje, podsećanje na najveći sportski dogadjaj svih vremena na BALKANU ( sa oko 100 hiljada gledalaca ) – na čuvenu trku motocikala, sportskih automobila i ludački brzih bolida od 500 KS, koji su stazu na kaldrmi, oko tvrdjave, obilazili za fantastične 74 sekunde !!!….
Braca je podsećao na čoveka koji je žudeo za starim vrednostima, voleo je sve lepo vespitane ljude, prezirao prevarante, imao je sjajan stil. Dva puta mi je ustupio svoj Muzej za prezentaciju knjiga o auto sportu, i naravno, doneo kolače iz poslatičarnice za prisutne goste, kojih je bilo i preko 200. Stigao je i u Nemačku, na sahranu legendarnog vozača Manfreda fon Brauhiča, sa kamerom i fotoaparatom, na oproštaj briljantnom asu koji je za svog strica, nacistu, Valtera fon Brauhiča, 1939.rekao novinarima u Beogradu…“U svakoj familiji ima neka budala“…

Ako jednom prodjete pokraj poslastičarnice PETKOVIĆ ( skoro na uglu Takovske i Ilije Garašanina ) ili pokraj Muzeja automobila u Majke Jevrosime 30, zastanite malo i setite se čoveka koji je zaista puno uradio za Beograd i za svoj svet brzine….

Djordje Djenić, Beograd, maj 2022. ( na slici iz 2017. Dj.Djenić,Branko Nadj i Braca Petković )

Galerija slika

Članci iz iste kategorije