Bolid Formule 1 u čast legendarnog Ayrtona Senne

22. април, 2022. #

 

McLarenov bolid je pretvoren u umetničko delo kojim se odaje počast legendarnom brazilskom vozaču Formule 1 Ayrtonu Senni.

Sennino ime je ovekovečeno superautomobilom McLaren Senna, ali McLarenov bolid koji mu je posvećen ipak je vrhunac, odnosno krajnji izraz čovekovog nesalomivog duha, piše Klix.ba.

Nekadašnji izložbeni McLarenov bolid koji je pretvoren u umetničko delo posvećeno Senni će moći da se vidi u njegovom muzeju tokom trkačkog vikenda na stazi Imola, koji je na rasporedu od 22. do 24. aprila.

Bolid je donirao italijanski kolekcionar Gianluca Tramonti, a postaće deo „Senna Now“ umetničkog projekta francuskog uličnog umetnika Jisbara. Italijanski modni dizajner Matteo Macchiavelli je osmislio koncept odavanja počasti Senni kroz automobilsku umetnost te je bio njegov fan od detinjstva.

„Proveo sam čitavo svoje detinjstvo prateći trke i ‘magiju’ svog heroja. Inspirisao me je njegov stil života i njegovo učenje, to je i dalje sa mnom i sada kada sam stariji. Harizma Ayrtona Senne, njegov karater i svi izazovi s kojim se suočio, kao i njegova humanost, dali su mi veliku inspiraciju, kao i mnogim drugim ljudima. Počeo sam da zamišljam kako da kreiram nešto što bi moglo da se centralizuje i istakne neke aspekte specijalne poruke koju je mogao da prenese: izazov, kreativnost i humanost“, izjavio je Macchiavelli za Motorsport.

Bolid je oslikan brojnim temama koje predstavljaju različite faze Sennine karijere, ali i života. Jedna polovina sadrži tri najpoznatija dizajna Senninih bolida, a to su Marlboro McLaren, Lotus i Rothmans Williams. Na drugoj strani je ikonoklastično delo francuskog uličnog umetnika Jisbara i sadrži teme iz Senninog rodnog Brazila, grafite i njegov mural.

Jisbar će takođe kreirati jedinstvenu Senna Now NFT kolekciju koja će biti rađena tokom trka u Imoli, Majamiju i Monaku.

Na kraju će bolid biti prodat, a sva sredstva donirana Fondaciji Ayrton Senna.

Izvor: Klix.ba+Autoblog.rs

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije