WRC 2022. Rally Monte Carlo ( noćni ispiti) – Ožie i Loeb opet najbolji, led usporio elitu

20. јануар, 2022. #

Početak relija Monte Karlo 2022, i prvi noćni brzinski ispit od 15.20km. bukvalno je usporio većinu iz elitne klase, ali to nije bio slučaj sa najtrofejnijim učesnicima ovog poznatog svetskog takmičenja.
Prvi prolaz je bio najbrži za zvaničnog svetskog prvaka, Francuza Sebastiena Ožiea, koji je verovatno najbolji poznavalac vremenskih prilika i zaledjenih puteva na jugu svoje domovine, krivina u njegovom komšiliku, u blizini Gapa, gde je rodjen. Za 5.4 sekunde je bio brži od svog velikog rivala i zemljaka, Sebastiena Loeba, pa je tako prvi ispit pripao „tojoti jaris hibrid“, dok je plasmanom na drugu poziciju Loeb, sa „ford pumom hibrid“, samo podsetio da je i pre nedelju dana, na Dakaru, bio na istom, drugom mestu….

Ožie je na cilju izjavio novinarima : „bilo je dosta vlage i leda“….a na istom mestu je Loeb ovako pričao : „Automobil je sjajan, imao sam dobar osećaj, na vrhu je bilo leda i nisam želeo da pogrešim“.

Prvi ispit je doneo treće mesto „tojoti hibrid“ i Elfinu Evansu ( + 9.3 sek. ), Grinsmit ( + 12.3 ), Brin ( + 13.2 ) i Formo ( + 13.7 ) su bili vrlo dobro u „ford pumi“ na četvrtom, petom mestu i šestom mestu……pa, ako je suditi po početku „M-Sport ford“ i Malkolm Vilson mogu da pevaju….

Nojvil je rekao da je „izgubio kočnicu“ sa „hjundai hibridom“ i bio je tek sedmi ( + 15.9 ), a iza su se plasirali njegovi timski rivali, mali Solberg ( +22.3 ) i Ot Tanak ( +24.4 ). Japanac Katsuta ( + 24.8 ) je imao tehničkih poteškoća sa „tojotom hibrid“ , dok je mladi Rovanpera ( + 26.0 ), takodje sa „tojotom hibrid“, doživeo „vrtešku“ na ledu i gubljenje puno sekundi….

U kategoriji WR 2 OPEN  poveo je Francuz Kamili, sa „sitroenom C3“, ispred Grjazina i Mikelsena, sa „škodama.

Drugi ispit od 23.25 km. doneo je i bržu vožnju, uz prosek po mraku od 91.5 km/h. Opet je podijum bio u istom sastavu….1. Ožie 2. Loeb 3. Evans…
Bljesnuo je Francuz Formo, sa „ford pumom hibrid“….. sa šestog mesta se popeo na četvrto u generalnom i tako samo potvrdio da je „M-Sport ford“ napravio baš dobar auto…Totalno je razočarao mladi Finac Kale Rovanpera,sa „tojotom jaris hibrid“, koji posle samo dva ispita kasni za liderom Ožieom čak 1 minut i 8 sekundi…

U klasi WRC 2 OPEN, posle dva ispita prvi je Francuz Kamili, sa „sitroenom C3″…prati ga Norvežanin Mikelsen sa „škodom“ ( + 9.1 sek. )….a treći je Francuz Lefevr sa „sitroenom C3″….Rus Grjazin je stao na drugom ispitu…

Za petak je odredjeno 6 ispita.

Plasman posle 2 ispita ( od ukupno 17 ) :

1.Ožie – „tojota“
2.Loeb – „M-Sport ford“……+ 6.7
3.Evans – „tojota“……. + 11.2
4.Formo – „M-Sport ford“…..+ 17.9
5.Grinsmit – „M-Sport ford“…+ 21.9
6.Nojvil – „hjundai“…….+ 28.5
7.Brin – „M-Sport ford“….. + 29.2
8.Tanak – „hjundai“……. + 41.1
9.Katsuta – „tojota“…….. + 48.2
10.Solberg – „hjundai“…..+ 58.8

Galerija slika

Članci iz iste kategorije