44. Dakar Rally – Sajnc besan na organizatore, Loeb zahvaljuje Al Atiji, Sagmajster možda odustaje

3. јануар, 2022. #

Tek su protekla dva dana ludog svetskog maratona, koji se od ove godine sasvim zasluženo tretira kao Svetsko reli prvenstvo, a iz peščane i kamene pistinje Saudijske Arabije stižu zaista neočekivane vesti..

Svakako da je najveća ona koja je vezana za iskusnog Francuza Stefana Peterhansela koji je bukvalno uništio zadnji deo svog električnog „audija“. Nije ni sanjao da mu se to može desiti na samom početku relija koji će trajati dve nedelje i na kojem je očekivao svoj 15. maratonski trijumf. Ima zaostatak od čak 23 sata i nema ama baš ni promil šanse za dobar plasman….jedino mu preostaje da se veoma tužan posveti laganom nastavku i nekom ispitivanju novokonstruisanog modela.

„Audi“ je kao firma navukao na sebe baš puno kritika i pitanja o celishodnosti celog projekta sa električnim modelom. A ko zna koliko je sve to koštalo. Doduše sa novitetima se nikada ne zna baš sve…daleke 1939. godine Adolf Hitler je pod plaštom auto sporta u novom modelu „Auto Uniona“ ( čitaj „audija“ ) razvijao avionske motore od  3000 kubika i 500KS, ali, tada je u Beogradu pobedio Tacio Nuvolari, i nije se slupao prilikom doskoka od nekih 20 metara, kod ondašnjeg hotela „Srpska kruna“, oko Kališa. Nuvolari je tom prilikom  ceo krug obišao za samo 74 sekunde, o čemu danas nemaju pojma ni oni koji misle da poznaju automobilizam….a ima i onih koji smatraju da taj podatak nije tačan…

Pravi nokauter za „Audija“ bio je čuveni i zaista preiskusni Karlos Sajnc, trostruki pobednik Dakar maratona. Sajnc i njegov suvozač Lukas Kruz nisu uspeli da nadju „waz point“ jednu od mnogih skrivenih tački, mesto kojem se valja priblićiti na oko 90 metara i elektronski ga „overiti“. Doduše kao i puno puta do sada desetine učesnika su jurili gore dole, levo desno, tražeći te „začarene“ skrivalice, oje su obavezne i karakteristika su Dakara.
Sajnc je bio ljut kao ris. Odmah je shvatio da od pobede nema ni govora a u cilju je posle skoro 2 sata i 30 minuta kašnjenja kratko izgovorio : “ Ili smo svi mi blesavi ili je organizator nešto drugo želeo“.

Ipak, medju onima koji nikako nisu „blesavi“ su Naser Ala Atija, vodeći u generalnom, kao i čuveni Sebastijen Loeb, drugoplasirani…koji je očigledno sasvim zadovoljan sportski izjavio : „Hvala Naseru, u velikoj gužvi motociklista i automobila,  iako sam dva puta  imao gumi defekt, stigao sam na cilj jer sam pratio Naserove tragove u pesku, znao sam da je to pravi put“…

I lepa Laja Sanc, čuvena motociklistkinja, koja sada prvi put vozi jednog „minija“ na Dakaru, stigla je u cilj sa vrlo dobrim vremenom, a minule godine je bila suvozač u teškoj reli seriji „Extreme E“, i to baš pored Karlosa Sajnca.

Najzad, pomenimo i jedinog predstavnika Srbije, 50. godišnjeg „big mena“ Gabora Sagmajstera koji na Dakaru vozi već 14 put ( neki računaju da je to njemu 15. Dakar jer je na startu maratona bio i 2008. u Lisabonu, kada je maraton zbog pretnji terorista otkazan i iz Afrike preseljen u Južnu Ameriku.
Iz Saudijske Arabije stiže vest da je Sagmajster povredio zglob desne noge kada ga je „priklještio“ jedan automobilista prilikom preticanja. Na cilju je  imao bolove, bio je kod lekara u bivaku, staviće led…i čeka jutro , da vidi hoće li uspeti da navuče čizmu….nadamo se da će naš „nesalomivi“ uspeti u tome i da će biti na današnjem startu.

Najnovija informacija : U klasi automobila specijal je dobio Loeb. U generalnom Al Atija vodi i ima prednost od 9.16 minuta. Medju motociklistima je danas pobedio Joan Bareda Bort, a u generalnom vodi Sanderlend uz prednost od 2.51 minut.
Stigla je i za nas dobra vest….GABOR SAGMAJSTER je došao do cilja… kao 127-mi…uz zaostatak od 2.35.05 sata, u odnosu na pobednika.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije