44.Dakar rally – Al Atija najbolji, Peterhansel se slupao, Sajnc zalutao, Sagmajster 111.

2. јануар, 2022. #

Posle prologa u subotu ( deonica od 614 km. sa samo 19 km. specijala ), nedelja je donela etapu od 514 km. sa 333 km.speciala U pustinji Saudijske Arabije, po fantastičnim peščanim dinama u konkurenciji automobila se najbolje snašao trostruki pobednik Dakara, perfektni as iz Katara, sa „toyotom Hilux“, Naser Al Atija.
Iza njega se po vremenu plasirao devetostruki šampion mega serije WRC, legendarni Francuz Sebastien Loeb, koji i ovoga puta vozi „hunter BRX“, i Loeb za liderom trke, Al Atijom sada kasni 12.44 minuta.
Veliko iznenadjenje je priredio još jedan reli as iz klasičnih reli takmičenja, a to je Poljak Martin Prokop sa „ford Raptorom RS“….kasni za liderom 48.53 minuta.

Pravi grom iz vedra neba, pod arapskim suncem , sručio se na vozače električnog „audija“ koji zaista deluje brutalno i podseća na neke filmove fantastike. Trofejni Francuz, sa 14 pehara Dakara, 56. godišnji Stefan Peterhansel je u totalno punoj brzini udario zadnji deo svog vozila i kažu da mu uopšte nije jasno na šta je naleteo. Uglavnom, stao je kako bi sačekao dolazak prateće ekipe i popravku….nažalost već na samom početku je izgubio bilo kakvu šansu za očekivanom pobedom…..ima zaostatak od čak 23 sata i 31 minut…. i zauzima 62. mesto, ….užas!!!
Pravi gospodin relija i sjajni as iz Španije, sa kojim sam imao priliku da budem dva puta „licem u lice“ ( na svetskom reli prvenstvu u San Remu i Turskoj ) 59. godišnji Karlos Sajnc, je na zaprepašćenje svojih brojnih navijača zalutao u pustinji….navigacija je mnogima bila zaista težak zadatak ….a „El Matador“ je u cilj stigao sa ogromnim zaostatkom, pa sada u generalnom kasni  čak 2 sata, 22 minuta i 7 sekundi….Šteta, i za njega je pobeda neuhvatljiva.U klasi automobila, braća Tim i Tom Koronel su na  19. mestu sa + 58.38 minuta… Špankinja Laja Sanc ( prvi put za volanom na 4 točka ) drži 31. mesto sa + 1.19.07 sata..

Medju briljantnim madjioničarima na dva točka koji lete kroz pustinju, preskaču dine u punoj brzini, padaju i podižu se …trenutno je najbrži mladi Australijanac, 27. godišnji Daniel Sanders sa „gasgasom“…vrlo blizu je Quantanila iz Čilea, sa „hondom“ i sa + 2.07 minuta slabijim vremenom, a treći je Austrijanac Walkner sa + 8.31… i na „ktm“.. Debitant na motociklu i as serije Moto GP, Italijan Danilo Petruči,  iako ima povredu zgloba, zauzima 13. mesto…
Naš Gabor Sagmajster je započeo plasmanom na 139. mestu a danas je stigao na 111. poziciju , sa zaostatkom od 3.38.21 sata u odnosu na lidera. Sagmajster vrlo dobro zna šta radi, dobro navigira, čuva se padova koji su za njegovu korpulenciju potpuno rizični i izvesno je da će znatno popraviti plasman. U toj klasi je i Slovenac Simon Marčić, sada na 73.mestu.

U kategoriji LW Proto vodi Amerikanac Seth Quintero, ispred nekadašnjeg motocikliste iz Čilea, Lopez Kontarda, simpatična i sićušna Špankinja Kristina Gutierez ( suvozač Loebu u trkama Extreme E ) je na poziciji 5, sa + 29.1 minuta zaostatka, dok je na mestu 7 veoma poznati i uspešni WRC reli šampion, Norvežanin Andreas Mikelsen ( zvanični reli šampion Evrope za 2021, i reli šampion sveta 2021 u klasi WRC 2 ), sa + 55.03 minuta kašnjenja za liderom klase. U toj klasi je na mestu 22 ženska posada, Annet Fiischer – Annie Seel, sa + 1 sat i 55 minuta zaostatka.

Medju vozačima kvadova najbolji je Litvanac Kancius.
Kod učesnika 44. Dakara sa vozilima SSV vodi Poljak Aron Domzala, a na poziciji 14 je reli šampionka Australije, Molly Taylor sa + 54.27 minuta, u svom debiju na ovom maratonu.

Najzad, kao što se unapred znalo…..u kategoriji kamiona „razbija“ fantastična ekipa „kamaza“. Vodi Sotnikov, ispred Nikolaeva, Šibalova i Karginova…peti je Čeh Lopre koji kasni 24.15 minuta…“instaforex loprais praga“.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije