WRC 2021,56. RallyRACC Catalunya ( 2. dan ) – Nojvil nadomak pobede, Evans kasni, Ožie ostvaruje plan

16. октобар, 2021. #

Subota je počela ispitom broj 7. Tijeri Nojvil je sa „hjundaiem“ krenuo u drugi dan sa prednošću od samo 7 desetinki i sve je ukazivalo da će borba sa Elfinom Evansom biti žestoka.
Maglovito jutro i brzinac od 14.08 km. doneli si Nojvilu još bolji napredak….pobedio je Evansa za 1.7 sekundi i povećao vodjstvo na 2.4 sekunde….
Zaista sjajno i toliko karakteristično za briljantnu konkurenciju u WRC premijer klasi…..gde je postalo uobičajeno da se razlike mere u sekundama, a takodje i upisivanje potpuno identičnih rezultata…..u hiljaditim delovima sekunde.

Ispit broj 8 je doneo veliki zaostatak Elfinu Evansu sa „tojotom jaris WRC“….izgubio je čak 4.3 sekunde a kašnjenje za Nojvilom u generalnom poretku povećalo se na 6.7 sekundi….Evans je nervozan i zabrinut….čini se da shvata da je njegova pobeda u Španiji sve dalje i dalje…
Francuz Adrian Formo je zablistao na tom ispitu….ostvario je drugo vreme u svojoj „ford fiesti WRC“ ( samo 1.7 sekundi slabije od Nojvila )…Formo će i sledeće godine biti uzdanica „Forda“….i to u novoj „pumi-hibrid“, zajedno sa Ircem Kreg Brinom. Formo ima 26 godina, a u svet WRC je ušao 2017. ….takodje u jednom „fordu“, sa bratom koji mu je bio suvozač.

Ispit 9 je najduži na Reliju Katalunja 2021. Na stazi od 24.4 km. najbolje se snašao Nojvil a odličan je bio i Sordo, dok Evans opet pravi zaostatak ( + 2.3 sekunde ) i zauzima treće mesto…Sordo se približio Ožieu, u generalnom na samo dve desetinke !

Usledio je odlazak u servisni park, prilika da se malo predahne, da mehaničari urade sve što je potrebno, da obave prepravke vezane za podešavanje vozila, uz sugestije vozača……. i da se smisli plan za drugi krug. Nojvil je pun samopouzdanja i u tim trenucima je bio sve bliži lepom trijumfu.
Ožie je možda još zadovoljniji, ostvaruje se njegova strategija i on posle ispita 9, sa plasmanom na trećem mestu osvaja 15 bodova, a Evans na drugom 18…….sedmostruki prvak sveta je na pravom putu za osvajanje novog naslova…ali, reli ima još 8 nezgodnih ispita…U servisu dobijaju informaciju da će staza biti još prljavija i da ima puno šljunka u krivinama gde se silazi sa asfalta..U tom prvom krugu bilo je i izletanja i prevrtanja…

Drugi subotnji „djiro“ u Španiji, ispit broj 10, donosi novu pobedu Nojvilu…drugi je sve bolji Ožie, a treći Evans.

Ispit broj 11 prikazao je  ono što smo pominjali…..potpuno isto vreme dvojice vozača, u hiljaditim delovima sekunde…..tog puta su Nojvil i Ožie vozili „u dlaku“ isto….Evans je treći a njegov zaostatak u generlnom je još značajniji  + 12.7 sekundi. Na tom brzincu Formo sa „fordom“ čini grešku, udara u bankinu i tako ostaje bez veoma dobrog rezultata…

Na ispitu 12, Sebastien Ožie sa svojom „tojotom“ notira prvu pobedu na brzincu, na ovogodišnjem reliju u Španiji……drugi je Nojvil….treći Sordo….a Elfin Evans tek četvrti….U generalnom poretku Evans ima velikih 14,2 sekundi zaostatka za liderom relija Tijeri Nojvilom……..dok Ožie kasni 32.2 sekunde.
S obzirom da je ostao još ceremonijalni prolaz od 2.15 km. na ispitu 13, moglo bi se ovako rano doneti neka prognoza završnice….a to je da će 56. rallyRACC Catalunya 2021. označiti pobedu Tijeri Nojvila….ili …..ipak da pričekamo i poslednji ispit, „power stage“.

Španija je bar za sada vema lepa priča za najmladjeg asa premijer klase. Švedsko-norveški klinac, 20. godišnji Oliver Solberg je na putu da ostvari najveći uspeh karijere…..6. mesto u generalnom poretku WRC priredbe. Po krivinama iznad mesta Salou, u blizini Balearskog mora, koje se naslanja na Sredozemno, Oliver je posle Tijeri Nojvila i Dani Sorda najbolji predstavnik „Hjundaia“…..uspešniji od Ot Tanaka i debitanta Nil Solansa…u porodici Solberg…..nadamo se, već se priprema slavlje ( …. da ne ureknemo ).

Ali….ali…..u WRC-u je kraj zaista kada se prodje cilj. Mali Oliver Solberg je na ispitu 13 izgubio više od pola minuta i pao sa 6. na 7. mesto u generalnom ( posle ispita 13 za Grinsmitom zaostaje samo 7 desetinki )….na cilju je  Oliver sav uzjapuren izgovorio :

„Imao sam problem sa automobilom. Kvačilo nije radilo pa sam morao učiniti sve što je u mojoj moći da auto  ne stane!“
Sebastien Ožie je takodje izgubio dragocene sekunde, doduše ne toliko koliko Oliver Solberg, medjutim čini se da su i jedan i drugi imali sličan problem u punom obilasku kružnog toka…..Ožie je u cilju rekao :

“ Motor je stao. Nemam pojma zašto. Bio sam u ukosnici, znam da se to može dogoditi“

U kategorijama WRC2 i WRC 3, situacija je nepromenjena, vode Kamili, odnosno Lindholm. U nedelju stižu još 4 ispita.

Plasman posle 13 ispita ( od ukupno 17 ) :

1.Nojvil – „hjundai“
2.Evans – „tojota“…………+ 16.4 sek.
3.Ožie – „tojota“…………..+ 38.7
4.Sordo – „hjundai“……. + 39.9
5.Rovanpera – „tojota“… + 1.12.3 min.
6.Grinsmit – „ford“……. + 3.45.2
7.Solberg O. – „hjundai“……+ 3.45.9
8.Solans – „hjundai“……+ 3.53.8
9.Kamili ( WRC 2 ) – „sitroen“….+ 7.52.8
10.Griazin ( WRC 2 ) – „škoda“….+ 8.02.5

Djordje Djenić – Mojsvetbrzine.rs

Galerija slika

Članci iz iste kategorije