WRC 2021, 70. Secto Rally Finland ( cilj ) – Pobeda Evansa na reliju i ispitu „power stage“, kazna Ožieu

3. октобар, 2021. #

Finski reli je bio stopostotno srećan za brzog i očito raspoloženog 32. godišnjeg Britanca Elfina Evansa, vozača „tojote jaris WRC“. Evansu je ovo već 15. sezona u WRC…..takmičio se na 103 relija, 83 puta je pobedio na brzinskim ispitima, ima 17 podijuma, a ovo mu je PETA WRC pobeda, medjutim nikada nije bio svetski prvak…

U svojoj karijeri je imao velike pehove iako je iz relija u reli podizao formu . U Finskoj je pokazao izvanrednu stabilnost i konstantnost i vozio praktično bez greške. Nije kalkulisao ni na ispitu „power stage“ koji donosi dodatne bodove, pa je na severu Evrope uknjižio maksimalnih 30 bodova ( 25 + 5 ). Bio je bolji od svih a za njega je najbitnije da se približio lideru šampionata i svom velikom timskom rivalu Sebastienu Ožieu na 24 boda, uoči poslednja dva relija…Na cilju je rekao :

„Zaista sam srećan, doneo sam pobedu timu i dao sam sve od sebe. Moramo tako i u Španiji“

Videći u šampionatu, 37. godišnji Francuz Sebastien Ožie, u subotu uveče je zaradio kaznu od jednog minuta uz plaćanje 800 eura. Kontrolori su naime primetili da Ožie nije pravilno vezao kacigu a za isti prekršaj je kažnjen sa 400 eura i na reliju Monte Karlo….sada je ta kazna finansijski udvostručena.

Ožie je na Finskom reliju zauzeo 5. mesto i upisao je 10 bodova ( bez dodatka na ispitu „power stage“ ) a njegova prednost iznosi 24 boda. Na cilju relija je rekao :

„Motor mi je jednostvno stao…ipak radujem se asfaltu u završnici šampionata“.

U krugovima navijača i svih poklonika relija sada se najviše razgovara o novom svetskom prvaku, i ko će to biti, Ožie ili sve bolji Elfin Evans. Mišljenja su podeljena. Ipak, čini se da će na asfaltnim brzinskim ispitima Ožie pokazati da je ipak bolji od svih ostalih…a Evans mora da ide na pobedu uz puno reskiranja.

Secto Finski reli je opravdao sva očekivanja, bio je odlično organizovan, uz puno vatrenih navijača, prošao je srećom bez povreda posada iako je bilo nekoliko incidenata i izletanja. Mladi Rovanpera je razočaran a i nije se pojavio na ispitu „power stage“….zvanično zbog medicinskih problema ???? Poslednjeg dana nije startovao ni Tijeri Nojvil sa „hjundaiem“, pretpostavljamo zbog oštećenog automobila. TOJOTA je pobedila, ali i HJUNDAI može biti zadovoljan jer su Tanak i Brin dospeli do podijuma.

U kategoriji WRC 2 Finac Temu Suninen je sa „vw polom“ odneo potpuno ubedljivu pobedu, ispred Madsa Ostberga.

U kategoriji WRC 3 pobedio je Finac Emil Lindholm, sa „škodom“

Pretposlednji reli šampionata, reli u Španiji daće bliži odgovor na pitanje o novom reli prvaku sveta 2021.

Konačni plasman 70. SECTO RALLY FINLAND :

1.Evans – „tojota“
2.Tanak – „hjundai“….+ 14.1
3.Brin – „hjundai“…….. + 42.2
4.Lapi – „tojota“……….. + 58.8
5.Ožie – „tojota“………….. + 2.54.4 min.
6.Grinsmit – „ford“……….. + 5.02.3
7.Formo – „ford“……………… + 6.22.9
8.Suninen  ( WRC 2 ) – „vw polo“….+ 9.52.1
9.Ostberg ( WRC 2 ) – „sitroen“…….+ 10.07.8
10.Lindholm( WRC 3 ) – „škoda“…+ 10.52.8

Galerija slika

Članci iz iste kategorije