Novi Mercedes-AMG SL: Novo izdanje ikone

28. октобар, 2021. #
     
     

 

Novi Mercedes-AMG SL: Novo izdanje ikone

 

Afalterbah. Novi Mercedes-AMG SL, novo izdanje ikone, vraća se svojim korenima sa klasičnim mekim krovom i sportskim karakterom. U isto vreme, luksuzni roadster sa 2+2 sedišta je posebno pogodan za svakodnevnu upotrebu i po prvi put snagu motora prenosi na put pogonom na sve točkove. Komponente visoke tehnologije kao što su AMG ACTIVE RIDE CONTROL vešanje sa aktivnom stabilizacijom naginjanja vozila, upravljanje zadnjom osovinom, kao i opciono dostupan AMG keramički kompozitni sistem kočnica visokih performansi i standardno dostupan DIGITAL LIGHT sa funkcijom projekcije, izoštravaju sportski profil. U kombinaciji sa AMG 4,0-litarskim V8 biturbo motorom, ovo rezultira iskustvom vožnje najvišeg nivoa. Kao Performance Luxury model, Mercedes-AMG u Afalterbahu je potpuno nezavisno razvio model SL. Lansiranje na tržište započeće sa dva modela sa AMG V8 motorima.

Pre skoro 70 godina, sportski automobil lansiran u Štutgartu odmah je postao legenda. Vizija proširenja potencijala brenda Mercedes-Benz kroz uspehe u trkama, kao rezultat proizvela je prvi SL – trkački sportski automobil koji je moguće voziti i po običnom putu. Ubrzo nakon svog debija 1952. godine, model 300 SL (interna oznaka W 194) nizao je uspeh za uspehom na svetskim trkačkim stazama. U svojoj prvoj godini, ostvario je, između ostalog, spektakularne pobede u legendarnim 24 sata Le Mana i čak zauzeo prva četiri mesta na Velikoj jubilarnoj nagradi Nirburgringa (Nürburgring Grand Jubilee Prize) za sportske automobile. Njegovi uspesi brzo su učinili SL legendom.

Nakon uspeha trkačkog automobila, 1954. godine usledio je serijski sportski automobil 300 SL (W 198), koji je zbog svojih neobičnih vrata nazvan „Gullwing”. Godine 1999. žiri automobilskih novinara proglasio ga je „Sportskim automobilom veka“. Ostali istaknuti modeli uključuju „Pagodu“ (W 113, 1963-1971), “evergreen” R 107 (1971-1989), koji se proizvodio 18 godina, i njegovog naslednika, R 129. Skraćenica „SL“ do danas predstavlja jednu od retkih pravih automobilskih ikona na svetu.

U višedecenijskoj istoriji razvoja od punokrvnog trkačkog automobila do luksuznog sportskog automobila sa otvorenim krovom, novi Mercedes-AMG SL sada postavlja još jednu prekretnicu. Kombinuje sportski duh originalnog SL-a sa jedinstvenim luksuzom i tehnološkom izvrsnošću koja karakteriše moderne Mercedesove modele.

 

„SL je ikona: Skoro 70 godina, prepoznatljiv sportski automobil oduševljava kupce Mercedesa svih generacija širom sveta. Sa ponovnim rođenjem roadster-a brenda Mercedes-AMG, novi SL više nego ikada ostaje simbol bezvremenske fascinacije“, kaže Britta Seeger, član upravnog odbora kompanija Daimler AG i Mercedes-Benz AG, odgovorna za marketing i prodaju automobila Mercedes-Benz.

 

„Novi SL kombinuje sportske gene originalnog SL-a sa voznim performansama tipičnim za AMG. Istovremeno, nudi luksuz i udobnost na apsolutno vrhunskom nivou. Ova kombinacija je jedinstvena u segmentu sportskih automobila i takođe se ogleda u unutrašnjost – gde se najviši nivo udobnosti i kvaliteta susreću sa sportskim duhom. Visokokvalitetna kombinacija analognog sveta i najsavremenije digitalne opreme jasno pokazuje da je novi SL ponovno rođena ikona za moderno doba“, kaže Philipp Schiemer, predsednik Upravnog odbora Mercedes-AMG GmbH.

 

„Sa novim SL-om smo napravili repozicioniranje kultnog SL dizajna. Ekspresivno modelovana spoljašnjost prenosi utisak lakoće, dovodi senzualnu lepotu i ekstravagantni dizajn u savršenu harmoniju“, kaže Gorden Vagener, direktor dizajna Daimler grupe.

 

„Mi u Mercedes-AMG-u smatramo za veliku čast što smo imali privilegiju da razvijemo novo izdanje ove ikone sportskog automobila. Kada smo dobili zadatak za sveukupni razvoj novog SL-a, mogli smo da počnemo od nule bez dogradnje na već postojeću strukturu. Ponosni smo na rezultat, koji još jednom pokazuje visok nivo inženjerske stručnosti u Afalterbahu. Novi koncept 2+2 kombinuje agilnu dinamiku vožnje sa visokim nivoom udobnosti i neograničenom pogodnšću za svakodnevnu upotrebu.”, kaže Jochen Herman, glavni tehnički direktor kompanije Mercedes-AMG GmbH.

 

Svojim uzbudljivim dizajnom, najsavremenijom tehnologijom i izvanrednim voznim karakteristikama, novi Mercedes-AMG SL postavlja standarde u segmentu luksuznih sportskih automobila. Dizajn eksterijera fascinira savršenom trijadom: kombinuje modernu Mercedes-Benz dizajnersku filozofiju senzualne čistoće sa sportskim duhom tipičnim za AMG i karakterističnim detaljima. Dva grebena na haubi samo su jedna od brojnih uspomena na prvu SL generaciju. Međuigra svetlosti i senke čini celokupni izgled vizuelno laganim i niskim. Tako da se već na prvi pogled jasno vidi da se novi SL vratio svojim sportskim korenima.

 

Dizajn eksterijera: uravnotežen dizajn sa sportskim genima

Karakteristike dizajna karoserije su dugačko međuosovinsko rastojanje, kratki prepusti, duga hauba, putnički prostor zabačen unazad sa snažno nagnutim vetrobranom i moćan zadnji kraj. Ovo rezultira tipičnim SL proporcijama. Obilno izvajani koševi točkova i veliki aluminijumski točkovi u ravni sa bokovima vozila, ovom roadster-u daju moćan, dinamičan izgled. Kada je zatvoren, neprimetno integrisani mekani krov naglašava sportski utisak.

 

Rešetka hladnjaka specifična za AMG naglašava efekat širine prednjeg dela i, sa svojih 14 vertikalnih lajsni (pera), asocira na pretka svih SL modela, legendarni trkački sportski automobil 300 SL iz 1952. godine. Ostali karakteristični elementi dizajna uključuju tanka, oštro ocrtana DIGITAL LIGHT LED prednja svetla i jednako izrazito tanku LED zadnju svetlosnu grupu.

 

Dizajn enterijera: Performanse Luksuz sa „hiperanalognim“ kokpitom

Unutrašnjost novog Mercedes-AMG SL modela transformiše tradiciju prvog roadstera 300 SL u modernu eru. Novo izdanje savršeno kombinuje sportske vrline i luksuz. Fini materijali i pedantna izrada naglašavaju standard najvišeg nivoa udobnosti. Dizajn kokpita, sve do podesivog centralnog displeja na centralnoj konzoli, fokusiran je na vozača. Istovremeno, potpuno novi koncept unutrašnjeg prostora sa 2+2 sedišta nudi više prostora i funkcionalnosti nego ranije. Zadnja sedišta povećavaju dnevnu praktičnost i nude prostor za ljude do 1,50 metara visine.

 

Minimalistički enterijer modela 300 SL Roadster, opremljen visokokvalitetnim materijalima, inspirisao je dizajnere u osmišljavanju enterijera novog modela: Rezultat je uzbudljiva kombinacija analogne geometrije i digitalnog sveta – nazvana“hyperanalogue“(„hiperanalogan“). Primer ovoga je potpuno digitalna instrument tabla, koja je integrisana u trodimenzionalni vizir. Standardni MBUX infotejnment sistem nudi izbor između nekoliko specifičnih stilova prikaza i različitih režima.

 

Jedan od mnogih izuzetnih detalja u unutrašnjosti novog SL-a je skulpturalni dizajn standardnih, električno podesivih AMG sportskih sedišta. Nasloni za glavu integrisani u naslon sedišta naglašavaju sportski karakter. AIRSCARF je standardno u vozilu: topli vazduh struji u putničkoj kabini iz otvora za vazduh u naslonima za glavu i obavija glavu i vrat vozača i suvozača kao šal. Savršena ergonomija i različiti progresivni uzorci šavova i prošivanja upotpunjuju simbiozu visoke tehnologije, performansi i luksuza. AMG Performance sedišta su dostupna kao opcija.

 

MBUX (Mercedes-Benz User Experience) najnovije generacije je intuitivan za rad i sposoban za učenje. Nudi brojne funkcionalne sadržaje i operativnu strukturu druge generacije MBUX sistema, koji je debitovao u novoj Mercedes-Benz S-Klasi. U SL-u, sadržaj specifičan za AMG je opsežno dodat u pet stilova prikaza. Ekskluzivne stavke menija kao što su „AMG Performance“ ili „AMG TRACK PACE“ takođe naglašavaju sportski karakter.

 

Karoserija: nova arhitektura roadstera sa kompozitnom aluminijumskom strukturom

Novi SL je zasnovan na potpuno novoj arhitekturi vozila sa 2+2 sedišta koju je razvio Mercedes-AMG. Šasija je dizajnirana kao lagana kompozitna aluminijumska konstrukcija i sastoji se od aluminijumskog prostornog rama sa samonosećom strukturom. Dizajn garantuje maksimalnu krutost i stoga je savršena osnova za preciznu dinamiku vožnje, visok komfor, optimalno pakovanje i sportske proporcije karoserije. Nova školjka karoserije kreirana je – kao i kod prvog SL-a iz 1952. godine – bukvalno od nule na praznom listu papira: ni jedna komponenta ne dolazi od prethodnog modela SL-a ili bilo kog drugog modela kao što je AMG GT Roadster.

 

Cilj nove arhitekture karoserije je da ostvari vozne performanse tipične za AMG sa fokusom na bočnu i uzdužnu dinamiku, dok istovremeno ispunjava visoke standarde udobnosti i bezbednosti. U novom SL-u, inteligentna mešavina materijala omogućava najveću moguću krutost pri maloj težini. Optimizovani poprečni preseci materijala i sofisticirani oblici komponenti stvaraju prostor za sveobuhvatnu udobnost i bezbednost, kao i za mekani krov. Materijali koji se koriste uključuju aluminijum, magnezijum, komponente od vlakana i čelika, od kojih je, na primer, napravljen okvir vetrobranskog stakla. Ovo služi kao zaštita od prevrtanja u kombinaciji sa “rol bar” sistemom iza zadnjih sedišta, koji se po potrebi može izdužiti munjevitom brzinom.

 

U poređenju sa prethodnom modelnom serijom, torziona krutost strukture karoserije povećana je za 18 procenata. Poprečna krutost je 50 procenata veća od već izuzetne vrednosti AMG GT Roadstera. Uzdužna krutost je 40 odsto veća. Težina karoserije je oko 270 kilograma. Zajedno sa niskim centrom gravitacije, ciljano razvijena lagana konstrukcija obezbeđuje izvanrednu dinamiku vožnje.

 

Aktivna aerodinamika: za savršen balans i visoku efikasnost

Ključni fokus razvoja novog SL-a bila je visoka aerodinamična efikasnost, posebno: savršen balans između malog otpora i smanjenog uzgona. Ovde, luksuzni roadster ima koristi od širokog spektra stručnosti Mercedes-AMG-a u motosportu i obimnih aktivnih aerodinamičnih elemenata napred i pozadi. Svi aerodinamični elementi su neprimetno integrisani u spoljašnji dizajn. Dalje detaljne mere smanjuju koeficijent otpora na Cd 0,31 – što predstavlja odličnu vrednost za sportske automobile sa otvorenim krovom.

 

Aerodinamika SL-a ispunjava složene zahteve stabilnosti upravljanja, otpora, hlađenja i buke vetra. Bez obzira da li je krov otvoren ili ne, karakter vozila i vozne karakteristike ostaju nepromenjene. Ravnomerni aerobalans pomaže u ublažavanju kritičnih situacija u vožnji, kao što je iznenadni manevar izbegavanja pri velikoj brzini.

 

AIRPANEL sistem kontrole vazduha: po prvi put dvodelni

Tehnički izuzetan detalj kada je u pitanju razvoj aerodinamike: dvodelni, aktivni sistem za kontrolu protoka vazduha AIRPANEL. Prvi deo pokreće vertikalne zasune (žaluzine) u donjem usisnom delu prednjeg branika. Drugi deo se nalazi iza gornjeg dela usisa za vazduh i kod njega se komanduje horizontalnim zasunima (žaluzinama). U normalnoj situaciji zasuni (žaluzine) su zatvoreni. Na ovaj način se smanjuje otpor vazduha i vazduh se usmerava na specifičan način ka podvozju automobila. Na taj način se dodatno smanjuje aerodinamički uzgon prednjeg dela. Jedino u situacijama kada su temperature na određenim komponentama visoke, zasuni (žaluzine) se otvaraju (drugi deo sistema samo pri brzinama većim od 180 km/h) i omogućavaju maksimalan protok vazduha ka izmenjivačima toplote.

 

Još jedna aktivna komponenta je zadnji spojler koji se uvlači i koji je neprimetno integrisan u poklopac prtljažnika. Menja svoj položaj u zavisnosti od statusa vožnje. Pri tome, upravljački softver uzima u obzir brojne parametre: U proračun uračunava brzinu vožnje, uzdužno i bočno ubrzanje i brzinu upravljanja. Spojler pretpostavlja pet različitih ugaonih položaja od 80 km/h da bi optimizovao stabilnost upravljanja ili smanjio otpor.

 

Opcioni aktivni aerodinamički element, koji je sakriven u podvozju ispred motora, takođe doprinosi boljem ponašanju vozila. Ovaj karbonski profil, težak oko dva kilograma, reaguje na podešavanje AMG režima vožnje i automatski se proteže nadole za oko 40 milimetara pri brzini od 80 km/h. Tada se aktiviraju AMG režimi vožnje. Ovo stvara takozvani Venturi efekat, koji dodatno pribija vozilo ka putu i smanjuje podizanje prednje osovine. Vozač to pozitivno oseća u upravljanju: SL-om se može još preciznije upravljati u krivinama uz još više stabilnosti.

 

Asortiman aerodinamički optimizovanih aluminijumskih felni prečnika 19, 20 ili 21 inča dostupan je za model SL, ove felne smanjuju otpor vazduha stvarajući manju turbulenciju. Posebno sofisticirani su točkovi od 20 inča sa plastičnim aero prstenovima, koji takođe štede težinu.

 

Meki krov: manja težina i nizak centar gravitacije

Sportski karakter novog SL takođe je nagovestio odluku za električni meki krov umesto prethodnog metalnog vario krova. Smanjenje težine za 21 kilogram, uz rezultirajući niži centar težišta vozila pozitivno utiču na dinamiku vožnje i upravljivost. Z-preklop koji štedi prostor i težinu omogućava da se izbegne uobičajeni poklopac odeljka sa mekim krovom. Istovremeno, programeri su bili suočeni sa zadatkom pogodnosti za svakodnevnu upotrebu i primernog komfora buke. Troslojni dizajn se sastoji od čvrsto rastegnute spoljašnje školjke, precizno izrađene krovne obloge i akustične prostirke od visokokvalitetnog materijala od 450 g/m² umetnutog između.

 

Otvaranje i zatvaranje traje samo oko 15 sekundi i moguće je do brzine od 60 km/h. Mekim krovom se upravlja pomoću prekidača na centralnoj konzoli ili multimedijalnog ekrana osetljivog na dodir, na kome animacija pokazuje kako proces napreduje.

 

Motor, menjač i pogon na sva četiri točka: veći izbor nego ikada ranije

Prilikom lansiranja na tržište, novi SL startuje sa dva nivoa snage 4,0-litarskog AMG V8 biturbo motora. Motori se sklapaju isključivo ručno na lokaciji kompanije u Afalterbahu po principu „Jedan čovek, jedan motor“. U modelu SL 63 4MATIC+ (kombinovana potrošnja goriva 12,7-11,8 l/100 km, kombinovana emisija CO2 288-268 g/km) motor razvija 430 kW (585 kS) i obezbeđuje maksimalni obrtni moment od 800 Nm. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje samo 3,6 sekundi, a maksimalna brzina je 315 km/h. U SL 55 4MATIC+ (kombinovana potrošnja goriva 12,7-11,8 l/100 km, kombinovana CO2 emisija 288-268 g/km), V8 jedinica razvija snagu od 350 kW (476 kS) i obrtni moment od 700 Nm. Sprint od mirovanja do 100 km/h traje 3,9 sekundi, a maksimalna brzina je 295 km/h.

 

Za primenu u modelu SL, motor je dobio novi karter, repozicinirane interkulere i aktivnu ventilaciju bloka motora. Usisna i izduvna grana su optimizovane za još efikasniju razmenu gasova, dok su vodovi za usmeravanje gasova za odeljak sa katalitičkim konverterom i benzinskim filterom čađi dodatno povećani. Razvojni tim je postigao dodatnu snagu kod modela SL 63 4MATIC+ prvenstveno kroz veći boost pritisak turbopunjača i veći protok vazduha, kao i kroz modifikaciju software-a motora. Sve u svemu, osmocilindrični motor uzbuđuje korisnika izuzetnim razvojem snage i snažnim ubrzavanjem u svim oblastima rada dok u isto vreme pruža maksimalan nivo efikasnosti i niske vrednosti emisije izduvnih gasova.

 

Performance hybrid u razvoju

Kasnije će deo ponude biti i SL kao moćan Performance hybrid. AMG E PERFORMANCE strategija zasniva se na vodećim principima ponude elektrifikovanog pogonskog sklopa koji dodatno poboljšava dinamiku vožnje, a istovremeno je i visoko efikasan.

 

Višestruka vlažna spojnica menjačkog prenosnika

AMG SPEEDSHIFT MCT 9G menjač (MCT – Multiple clutch transmission – Menjač sa višestrukom spojnicom) kombinuje emotivno privlačno iskustvo menjanja stepena prenosa sa izuzetno kratkim vremenom menjanja i posebno je prilagođen zahtevima novog SL-a. Višestruka vlažna spojnica zamenjuje pretvarač obrtnog momenta. Na ovaj način smanjena je težina i ujedno zahvaljujući manjoj inerciji spojnice omogućen je optimizovan odgovor na komande pedale gasa, posebno tokom naglog ubrzavanja i promene opterećenja.

 

Više trakcije i stabilnosti pri rukovanju: potpuno varijabilni AMG Performance 4MATIC+ pogon na sva četiri točka

Po prvi put u svojoj skoro 70-godišnjoj istoriji, SL je dostupan sa pogonskim sistemom koji deluje na sva četiri točka. Dva V8 modela standardno su opremljena tehnologijom pogona na sva četiri točka AMG Performance 4MATIC+. Ovaj inteligentni sistem kombinuje prednosti različitih koncepata pogona: potpuno varijabilna raspodela obrtnog momenta na prednju i zadnju osovinu obezbeđuje optimalnu vuču sve do fizičke granice. Vozač se takođe može osloniti na visoku stabilnost upravljanja i visok nivo bezbednosti u svim uslovima.

 

Vešanje i kočnice: Multi-link prednja osovina, aktivna stabilizacija naginjanja i optimalno usporavanje

SL 55 4MATIC+ je standardno opremljen sa novorazvijenim AMG RIDE CONTROL čeličnim vešanjem sa posebno efikasnim aluminijumskim amortizerima i laganim spiralnim oprugama. Po prvi put, serijsko vozilo Mercedes-AMG opremljeno je prednjom osovinom sa pet spona raspoređenih u potpunosti unutar naplatka. Na ovaj način kinematika je značajno poboljšana. Na zadnjoj osovini, dizajn sa 5 spona takođe kontroliše točkove.

 

Inovativno AMG ACTIVE RIDE CONTROL vešanje sa aktivnom, hidrauličnom anti-roll stabilizacijom protiv naginjanja ima svoj debi u modelu SL 63 4MATIC+. Najveća inovacija: aktivni hidraulični elementi zamenjuju konvencionalne mehaničke stabilizatore i kompenzuju pokrete naginjanja novog SL u delićima sekunde. Sistem omogućava optimalno upravljanje i ponašanje pri promeni opterećenja sa karakteristikama vožnje tipičnim za AMG u smislu dinamike, preciznosti i povratne informacije za vozača. Istovremeno, povećava udobnost vožnje kada vozite po pravoj liniji i preko neravnina.

 

Novorazvijeni AMG kompozitni sistem kočenja visokih performansi garantuje odlične vrednosti usporavanja i preciznu kontrolu. Impresionira kratkim rastojanjem kočenja, osetljivim odzivom i visokom stabilnošću. Novi kompozitni kočioni diskovi su lakši nego ranije i zauzimaju manje prostora, što se koristi za još bolje hlađenje kočnica. Usmerena perforacija je takođe nova: pored dodatne uštede na težini i boljeg odvođenja toplote, ovo rešenje postiže poene sa bržim odzivom u vlažnim uslovima, kao i boljim čišćenjem pločica nakon manevara kočenja.

 

Aktivno upravljanje zadnjom osovinom: kombinuje agilnost i stabilnost

Po prvi put u svojoj dugoj istoriji, SL je standardno opremljen aktivnim upravljanjem zadnje osovine. U zavisnosti od brzine, zadnji točkovi se kreću ili u suprotnom smeru (do 100 km/h) ili u istom smeru (brže od 100 km/h) kao i prednji točkovi. Sistem na taj način omogućava i agilno i stabilno upravljanje – karakteristike koje su suprotne jedna drugoj bez upravljanja zadnjom osovinom. Ostale prednosti uključuju lakšu kontrolu vozila i manji napor pri upravljanju jer je odnos upravljanja prednjim točkovima direktniji.

 

Šest režima vožnje i AMG DYNAMICS: od udobnog do dinamičnog

Šest AMG DYNAMIC SELECT režima vožnje „Slippery“, „Comfort“, „Sport“, „Sport +“, „Individual“ i „RACE“ (standard za SL 63 4MATIC+, uključeno u opcioni AMG DYNAMIC PLUS paket za SL 55 4MATIC+ ) omogućavaju širok raspon karakteristika vozila od udobnih do dinamičnih. Pojedinačni režimi vožnje nude individualno iskustvo vožnje, precizno prilagođeno različitim uslovima vožnje. Kao karakteristika AMG DYNAMIC SELECT režima vožnje, SL modeli takođe imaju AMG DYNAMICS. Ova integrisana kontrola dinamike vozila proširuje stabilizacijske funkcije ESP® sa intervencijom koja poboljšava agilnost u kontroli na svim točkovima, karakteristikama upravljanja i dodatnim ESP® funkcijama. Kada se skreće pri brzini, na primer, kratka intervencija kočenja na unutrašnjem zadnjem točku generiše definisano skretanje oko vertikalne ose za brz i precizan ulazak u krivinu. Spektar dejstva se kreće od izuzetno stabilnog do veoma dinamičnog.

 

SL asortiman opreme: veliki izbor za individualni izgled

Detalji opreme i brojne opcije nude širok spektar individualizacije za najrazličitije želje kupaca – od sportsko-dinamične do luksuzno-elegantne. Dvanaest boja, uključujućii dve ekskluzivne SL boje, Hyper Blue metalik i MANUFAKTUR Monza Grey magno, tri varijante boje krova i novi dizajn točkova, čine izbor pravim zadovoljstvom. Dostupna su tri paketa spoljašnjeg dizajna koji dodatno izoštravaju izgled i čine ga elegantnijim ili dinamičnijim. U standardnoj verziji, SL 55 4MATIC+ je na 19-inčnim AMG aluminijumskim felnama sa više krakova, opciono u srebrnoj ili mat crnoj boji. SL 63 4MATIC+ dolazi sa 20-inčnim AMG aluminijumskim felnama sa 5 duplih krakova. Asortiman točkova obuhvata ukupno devet različitih varijanti. One uključuju dve aerodinamički optimizovane opcije od 20 inča u dizajnu sa 5 ili više krakova. Raspon je zaokružen 21-inčnim AMG aluminijumskim felnama u dizajnu sa 10 kraka i 21-inčnim AMG točkovima u dizajnu sa 5 duplih krakova, obe u dve varijante boje.

 

Sistemi pomoći u vožnji i MBUX: inteligentni pomagači u pozadini

Uz pomoć brojnih senzora, kamera i radara, sistemi za pomoć u vožnji posmatraju saobraćaj i okolinu novog roadster-a. Ako je potrebno, inteligentni pomagači mogu da intervenišu brzinom munje. Kao i u sadašnjim generacijama Mercedesa C-Klase i S-Klase, vozač je podržan brojnim novim ili poboljšanim sistemima – u svakodnevnim situacijama, na primer, sistemom pomoći za prilagođavanje brzine, kontrole udaljenosti, upravljanja i promene trake. Kada opasnost preti, sistemi za pomoć su u stanju da odgovore na predstojeće sudare kako to situacija zahteva. Funkcionisanje sistema je vizuelizovano novim konceptom displeja na instrument tabli.

 

Novi displej pomoći u instrument tabli jasno i transparentno prikazuje kako sistemi pomoći u vožnji funkcionišu u prikazu preko celog ekrana. Vozač tamo može da vidi svoj automobil, trake, oznake traka i druge učesnike u saobraćaju kao što su automobili, kamioni i dvotočkaši na apstraktan 3D način. Status sistema i rad asistenata su vizuelizovani u ovom prikazu okoline. Novi animirani displej pomoći je zasnovan na 3-D sceni generisanoj u realnom vremenu.

 

Brojne usluge povezivanja

MBUX (Mercedes-Benz User Experience) infotejnment sistem omogućava široke intuitivne opcije rada i mnoge digitalne usluge Mercedes me connect sistema. Njegove prednosti uključuju intuitivan koncept rada preko ekrana osetljivog na dodir ili dugmadi za kontrolu na volanu, integraciju Apple CarPlay-a i Android Auto sa pametnim telefonom, hands-free system preko Bluetooth veze i digitalni radio (DAB i DAB+). U vezi sa MBUX-om, korisnici već imaju pristup uslugama povezivanja kao što su informacije o saobraćaju uživo. Sa Mercedes me connect, međutim, novi SL postaje još inteligentniji u celini: Dodatne funkcije se mogu koristiti pre i posle putovanja ili dok ste na putu. Sve što je potrebno je da povežete roadster sa Mercedes me nalogom na portalu Mercedes me i prihvatite uslove korišćenja. Zahvaljujući navigaciji sa informacijama o saobraćaju uživo i komunikaciji Car-to-X, korisnik vozi sa podacima o saobraćaju u realnom vremenu. Na ovaj način se mogu efikasno izbeći saobraćajne gužve i uštedeti dragoceno vreme. Car-to-X komunikacija omogućava povezanim vozilima da razmenjuju informacije o događajima u saobraćaju.

 

 

 

 

Kontakt:

Aleksandra Miladinović, +381 (0) 11 3019-041, aleksandra.miladinovic@starimport.rs

Više informacija o Mercedes-Benz proizvodima dostupno je na:

www.mercedes-benz.rs

www.mercedes-benz.ba
www.mercedes-benz.com

* Opisi i informacije u ovom saopštenju za medije odnose se na međunarodnu ponudu modela Mercedes-Benz. Detalji se mogu razlikovati od zemlje do zemlje.

 

Further information about Mercedes-AMG is available at www.mercedes-amg.com. Press information and digital services for journalists and multipliers can be found on our online platform Mercedes me media at media.mercedes-benz.com and on our Daimler Global Media Site at media.daimler.com. You can also learn about current Mercedes-Benz Cars & Vans topics and events on our Twitter channel @MB_Press at www.twitter.com/MB_Press.

 

 

Mercedes-Benz AG at a glance
Mercedes-Benz AG is responsible for the global business of Mercedes-Benz Cars and Mercedes-Benz Vans with over 170,000 employees worldwide. Ola Källenius is Chairman of the Board of Management of Mercedes-Benz AG. The company focuses on the development, production and sales of passenger cars, vans and vehicle-related services. Furthermore, the company aspires to be the leader in the fields of electric mobility and vehicle software. The product portfolio includes the Mercedes-Benz brand with the Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach, Mercedes-EQ, G-Class brands as well as the smart brand. The Mercedes me brand offers access to the digital services from Mercedes-Benz. Mercedes-Benz AG is one of the world’s largest manufacturers of luxury passenger cars. In 2020, it sold around 2.1 million passenger cars and nearly 375,000 vans. In these two business areas, Mercedes-Benz AG is continuously developing the global production network with around 35 production locations on 4 continents and is gearing itself to the requirements of electromobility. At the same time, the company is constructing and extending its global battery production network on three continents. Sustainability is the guiding principle of the Mercedes-Benz strategy and for the company this means creating lasting value for all stakeholders: for customers, employees, investors, business partners and society as a whole. The basis for this is Daimler’s sustainable business strategy. The company thus takes responsibility for the economic, ecological and social effects of its business activities and looks at the entire value chain.

 

 

Zanimljive brojke i činjenice

Novi Mercedes-AMG SL na prvi pogled

Novi konpcet sa 2+2 sedišta omogućava mišićave proporcije i poboljšava svakodnevnu praktičnost.

Novi SL je kreiran na potpuno novoj roadster arhitekturi sa kompozitnom aluminijumskom strukturom. Nijedan deo karoserije nije usvojen od prethodnika ili bilo koje druge serije modela.

Po prvi put u 70 godina, SL je dostupan sa pogonom na sve točkove: AMG Performance 4MATIC+ raspoređuje pogonsku silu potpuno promenljivo na prednje i zadnje točkove.

AMG ACTIVE RIDE CONTROL aktivna stabilizacija protiv prevrtanja radi bez stabilizatora i donosi prednosti u pogledu dinamike i udobnosti vožnje.

Upravljanje zadnjom osovinom kombinuje agilnost i stabilnost i takođe je po prvi put u vozilu SL.

Dva AMG V8 motora prilikom lansiranja. Slede dalje verzije motora, uključujući i moćni E PERFORMANCE hybrid.

Elektro-hidraulični meki krov se potpuno automatski otvara/zatvara za oko 15 sekundi.

Multimedijalni ekran osetljiv na dodir može se električno podesiti u nagibu od 12 do 32 stepena.

„Hey Mercedes“, pametni glasovni asistent, razume do 28 jezika.

Prilikom lansiranja na tržište, novi SL je dostupan u 12 boja, uključujući pet metalik boja, i šest MANUFAKTUR boja, kao I tri različite boje mekog krova.

Digitalizacija – osam dizajna ekrana može biti prikazano u glavnoj jedinici.

 

 

Tehnički podaci

Mercedes-AMG SL 63 4MATIC+

Motor
Broj cilindara   8/V
Zapremina cc 3982
Snaga kW/hp 430/585
  rpm 5500-6500
Obrtni momenat Nm 800
  rpm 2500-5000
Stepen kompresije   8.6
Način formiranja smeše   Mikroprocesorski kontrolisano direktno ubrizgavanje benzina, dvostruki turbopunjač
Prenos snage
Raspored pogonskog sistema   Potpuno varijabilni AMG Performance 4MATIC+ pogon na sva četiri točka
Menjač   AMG SPEEDSHIFT MCT 9G (automatic transmission with wet multi-disc start-off clutch)
Prenosni odnosi
1st/2nd/3rd/4th/5th/6th/7th/8th/9th gear   5.35/3.24/2.25/1.64/1.21/1.00/0.87/0.72/0.60
Rikverc(Hod unazad)   4.80
Sistem oslanjanja – vešanje
Prednja osovina AMG ACTIVE RIDE CONTROL system oslanjanja sa polu aktivnim sprečavanjem naginjanja vozila, aluminijumskim duplim ramenima, kontrolom poniranja pri kočenju, zavojnim oprugama i sa adaptivnom podesivom amortizacijom
Zadnja osovina AMG ACTIVE RIDE CONTROL system oslanjanja sa polu aktivnim sprečavanjem naginjanja vozila, aluminijumskim duplim ramenima, kontrolom poniranja pri kočenju, zavojnim oprugama I sa adaptivnom podesivom amortizacijom
Sistem kočenja Hydraulički system sa dva kruga; napred kompozitni kočioni diskovi prečnika 390 mm, ventilirani i perforirani, fiksne kočne čeljusti sa 6-klipova; zadnji kompozitni kočioni diskovi prečnika 360, ventilirani i perforirani, plivajuće kočione čeljusti nazad sa jednim klipom; električna parkirna kočnica, ABS, Brake Assist, 3-stage ESP®
Sistem upravljanja Elektromehanički servo system upravljanja osetljiv na brzinu kretanja sa letvom upravljač, I promenljivim prenosnim odnosom (12.8:1 u nultoj tački – centru) sa promenljivim servo pojačanjem
Točkovi napred: 9.5 J x 20 H2; nazad: 11 J x 20 H2
Gume napred: 265/40 ZR 20; nazad: 295/35 ZR 20
Dimenzije i težine
Međuosovinsko rastojanje mm 2700
Trag točkova napred/nazad mm 1660/1625
Dužina/visina/širina mm 4705/1353/1915
Krug zaokreta m 12.84
Kapacitet prljažnika l 213-240
Težina praznog vozila prema EC kg 1970
Nosivost kg 320
Kapacitet rezervoara/od toga rezerva l 70/10
Perfomanse, potrošnja, emisije
Ubrzanje 0-100 km/h sec. 3.6
Maksimalna brzina km/h 315
Kombinovana potrošnja goriva, WLTP l/100 km 12.7-11.8
Kombinovana CO2 emisija, WLTP g/km 288-268

 

Tehnički podaci

Mercedes-AMG SL 55 4MATIC+

Motor
Broj cilindara/raspored   8/V
Zapremina cc 3982
Ukupna snaga kW/hp 350/476
  rpm 5500-6500
Obrtni momenat Nm 700
  rpm 2250-4500
Stepen kompresije   8.6
Način formiranja smeše   Microprocessor-controlled petrol injection, twin turbocharging
Prenos snage
Raspored pogonskog sistema   Potpuno varijabilni AMG Performance 4MATIC+ pogon na sva četiri točka
Menjač   AMG SPEEDSHIFT MCT 9G (automatic transmission with wet multi-disc start-off clutch)
Prenosni odnosi
1st/2nd/3rd/4th/5th/6th/7th/8th/9th gear   5.35/3.24/2.25/1.64/1.21/1.00/0.87/0.72/0.60
Rikverc(Hod unazad)   4.80
Sistem oslanjanja – vešanje
Prednja osovina AMG ACTIVE RIDE CONTROL sistem oslanjanja sa polu-aktivnim sprečavanjem naginjanja vozila, aluminijumskim duplim ramenima, kontrolom poniranja pri kočenju, zavojnim oprugama i sa adaptivnom podesivom amortizacijom
Zadnja osovina AMG ACTIVE RIDE CONTROL system oslanjanja sa polu-aktivnim sprečavanjem naginjanja vozila, aluminijumskim duplim ramenima, kontrolom poniranja pri kočenju, zavojnim oprugama I sa adaptivnom podesivom amortizacijom
Sistem kočenja Hydraulički system sa dva kruga; napred kompozitni kočioni diskovi prečnika 390 mm, ventilirani I perforirani, fiksne kočne čeljusti sa 6-klipova; zadnji kompozitni kočioni diskovi prečnika 360, ventilirani I perforirani, plivajuće kočione čeljusti nazad sa jednim klipom; električna parkirna kočnica, ABS, Brake Assist, 3-stage ESP®
Sistem upravljanja Elektromehanički servo system upravljanja osetljiv na brzinu kretanja sa letvom upravljač, I promenljivim prenosnim odnosom (12.8:1 u nultoj tački – centru) sa promenljivim servo pojačanjem
Točkovi front: 9.5 J x 19; rear: 11 J x 19
Gume front: 255/45 ZR 19; rear: 285/40 ZR 19
Dimenzije i težine
Međuosovinsko rastojanje mm 2700
Trag točkova napred/nazad mm 1665/1629
Dužina/visina/širina mm 4705/1359/1915
Krug zaokreta m 12.84
Kapacitet prljažnika l 213-240
Težina praznog vozila prema kg 1950
Nosivost kg 330
Kapacitet rezervoara/od toga rezerva l 70/10
Performance, consumption, emissions
Ubrzanje 0-100 km/h sec. 3.9
Maksimalna brzina km/h 295
Kombinovana potrošnja goriva, WLTP l/100 km 12.7-11.8
Kombinovana CO2 emisija, WLTP g/km 288-268

Galerija slika

Članci iz iste kategorije