Clio Cup Europe 2021, Monza ( trka 1 )/ dopunjeno / – Nikola Miljković vrlo solidan, 15. mesto medju skoro 50 rivala

30. октобар, 2021. #

Ovo je samo deo priče o klincu čiju sam porodicu upoznao još pre 30 godina….zove se Nikola Miljković, a u svojoj biografiji napisao je i kako je počeo..

Zovem se Nikola Miljković. Rođen sam 02.06.1995. u Beogradu. Čitav moj dosadašnji život vezan je za auto-sport, jer je i moj otac automobilista tako da sam još od najmlađih dana, dok sam bio u kolicima, vreme provodio na autotrkama. Kako sam izašao iz kolica prešao sam u auto. Već sa tri godine sam palio tatin trkački auto, a vrlo često i spavao u njemu. Jedva sam dočekao da naučim da pišem, ali i da počnem da vozim karting.

Detinjstvo sam proveo na karting stazi „Ada Huja“ u Beogradu koja se nalazi na par stotina metara od moje kuće. Naravno da sam postao njihova maskota, a kasnije i jedan od radnika na stazi. Tu sam upoznao i Vladu Stojića Debelog koji mi je ujedno bio i mentor. U kartingu sam počeo da se takmičim sa nepunih deset godina i tako je bilo sve do moje šesnaeste godine. U tom periodu bio sam tri puta vicešampion u različitim kategorijama, a onda je došao decembar 2010. i moj prvi trkački auto. Bio je to auto koji je pre toga vozio moj kum i dve godine je stajao u garaži čekajući na nas.

U nastavku svog sportskog bitisanja Nikola je opisao najznačajnije trenutke, pomenuo pehare i pobede a godine 2016. popeo se na krov brdskog šampionata Evrope, o čemu sam te godine napisao tekst za „Kurir“. Stekao je mnoštvo navijača širom starog kontinenta kao najmladji šampion ….. Od mališana koji je jurio u kartingu po Ada Huji pretvorio se u zaista ozbiljnog majstora volana, višestruki je prvak naše države , a oprobao se na reliju, brdu i kružnim stazama.

Brzo je stigao i do inostranih turing trka a ovih dana je predstavio najnoviji automobil, „Reno Klio Kup“, kojeg je obezbedio ( verujem uz svesrdnu pomoć Auto moto saveza Srbije ) zajedno sa svojim prijateljem i takodje našim poznatim šampionom Ivanom Mandićem – Ćimom. Njihov plan je da Nikola vozi u trkama Klio Kupa, a da se Ćima okuša na brdskim evro stazama., o čemu smo pričali nedavno na Ušću….

Danas je 26. godišnji Nikola Miljković učestvovao u baš teškoj trci Klio Kupa Evrope, u Italiji, na čuvenoj Monci. Bilo je prijavljeno 50 takmičara i startovali su skoro svi. Naš trofejni as je na kvalifikacijama izborio 14. mesto na startu sa +1.630 sekundi u odnosu na najbolje vreme….U velikoj gužvi mahom italijanskih i francuskih automobilista, Nikola Miljković je uspeo da sačuva automobil od uobičajenih kontakta, i da u prvoj trci u cilj udje kao 15. sa zaostatkom od + 12.172 sekunde. Pobedio je Italijan Feliče Jelmini.

U nedelju je na programu druga trka sa početkom u 09.10 časova.

DOPUNJENO : U drugoj trci Klio Kupa Evrope, na stazi u Monci, u Italiji, Nikola Miljković je startovao kao 24 ( ? )….odlično se borio i napredovao. Na stazu je posle desetak minuta izašlo vozilo bezbednosti – „sejfti kar“….Nikola je u cilj ušao kao 13. To su nezvanični podaci…

Upravo nam se sa staze u Monci javio Ivan Mandić – Ćima i poručio… Nikola je danas startovao kao 24. jer je to mesto osvojio u subotu na Q 1 ….  a na Q 2 je bio 14… ne znam zašto su okrenuli startovanje. Realno bio je odličan danas…staza se sušila pa je kišna guma popustila na kraju trke…stavio je 4 potpuno nove gume i prednje doterao bukvalno do kraja. Neko ga je udario u prednji desni točak pa mu je poremetio prednji trap….od tada su mu krugovi bili sporiji oko sekunde. Šampionat je baš težak jer su automobili ujednačeni….

Djordje Djenić – Mojsvetbrzine.rs

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije