TCR Europe, Monca 2021, trka 2 – Borković razočaran snagom svog „audija“, ipak 7. u trci i 8. u generalnom

26. септембар, 2021. #

Još jedna perfektna trka vidjena je na stazi Monca, u blizini Milana, u Italiji, u popularnoj i neverovatno teškoj i konkurentnoj seriji TCR Evropa, u pretposlednjem vikendu tog šampionata.

Naš izvanredni automobilista, šampion i pobednik mnogih trka, 37. godišnji Pančevac Dušan Duca Borković je opet prikazao hrabru i znalačku vožnju medju 28 rivala u Monci. Startovao je kao 5. …u velikoj gužvi se probio na 4. mesto uspevajući da izbegne kontakte sa drugima. Videlo se da je u krivinama odličan ali da ga na pravcu, na dugim delovima staze, ostali lagano sustižu….u krivinama im je Duca opet bežao, ali, njegov „audi“ nije išao dobro. Kroz cilj je ušao kao OSMI, izgubio je peto mesto, jer ga je u poslednjem krugu udario njegov klupski rival Bart, takodje sa „audijem“. Borković je odmah napustio trkalište očigledno neraspoložen razvojem trke i epilogom. Ipak, naš šampion je u Monci zaradio nove bodove i sada sa 189 poena zauzima vrlo dobro OSMO MESTO u generalnom plasmanu serije TCR Evropa , uoči poslednje runde u Barseloni.

Sa parkinga pokraj staze u Monci, obratio se svojim navijačima :

„Nije bilo slavno…….U poslednjoj krivini, u poslednjem krugu, udario me je klupski kolega Bart pa me je nekoliko njih obišlo…..Imao sam 5. mesto možda i 4. jer bi bilo kažnjavanja vozača ispred mene…ljut sam i odmah sam otišao sa staze. Mislim da sam na pravcu bio najsporiji od svih, ne znam zašto je to tako, da li je motor u pitanju…U ekipi su ljuti na mladog Barta i zbog jučerašnje trke….sada dolazi Španija i opet ću imatio dodati balast…baš sam frustriran…“

Trka u Monci je bila posebno dinamična i neizvesna,  vidjeno je sve što karakteriše nadmetanje na turing trkama. Posle još jedne odlične vožnje pobedio je opet 29. godišnji Argentinac Frank Djirolami sa „hondom“ a startovao je sa 10. pozicije. Drugi je bio 27. godišnji Slovak Mato Homola sa „hjundaiem“, a treći iskusni i 49. godišnji Holandjanin Tom Koronel, Borkovićev timski rival, sa „audijem“.
Vodeći u generalnom, 25. godišnji Španac Mikel Askona, sa ubedljivo najbržom „kuprom“, vodio je veliku bitku sa Djirolamijem. Nije uspeo da ga pretekne a na kraju je zbog nesportskog kontakta na početku trke, sa Klereom,  kažnjen sa dodatih 5 sekundi i klasifikovan je kao peti.

Od 8. do 10.oktobra voziće se dve poslednje runde u Barseloni.

Najnovija vest : Španac Mikel Askona je uložio protest na Djirolamija rekavši da ga je Djirolami preticao pod žutom zastavom. Sudije su uvažile primedbu i oduzele pobedu Djirolamiju uz dodavanje sekundi. Tako je Argentinac pao na 19. mesto a pobednik trke je Homola, Ispred Koronela i Janga. Time se u plasmanu popravio i naš Dušan Borković, osvojio je sedmo mesto pa sada posle Monce i 12 trka ima ukupno 192 boda. Nalazi se na osmom mestu u generalnom plasmanu serije TCR Evropa.

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije