24 časa Le Mana – Goodyear dokazao izuzetne performanse

29. август, 2021. #

 

Na ovogodišnjoj 89. trci 24 sata Le Mana, najprestižnijoj trci izdržljivosti na svetu, Goodyear je sa trkačkim pneumaticima Goodyear Eagle F1 SuperSport opremio celu klasu LMP2. Potpuno nova serija trkačkih pneumatika je takmičarskim ekipama obezbedila pouzdanost, izdržljivost i performanse tokom 24 sata spektakularne trke.

Na Goodyearovim glatkim i srednjim pneumaticima, kao i pneumaticima za mokru podlogu, takmičili su se svi trkački automobili iz klase LMP2, odnosno čak 25 automobila, pri čemu je nakon 24 sata trke i uzbudljivih preokreta nezaboravnu pobedu odnela belgijska ekipa WRT (Ferdinand Habsburg, Robin Frijns i Charles Milesi). Frijns je ceo finalni krug vozio tik uz Toma Blomqvistoma, vozača JOTE, a na kraju je cilj prešao za samo 0,727 sekundi pre njega. Blomqvist je trkački automobil JOTA delio sa Stoffelom Vandoornom i Seanom Gelaelom, a bronzano odličje je drugu godinu zaredom osvojila ekipa Panis Racing.

Goodyear je već na prošlogodišnjoj trci u Le Manu, u otvorenoj konkurenciji, pneumaticima opremio pet automobila, a ove godine je izabran za ekskluzivnog dobavljača u kategoriji LMP2. Na ovogodišnjoj trkačkoj poslastici, Goodyear je prvi put u istoriji obezbedio pneumatike za celu klasu LMP2, najveću kategoriju ove trke.

Više od 650 kilometara sa jednim kompletom pneumatika

Goodyear je za trku u Le Manu odabrao jednu specifikaciju slick, naime istu smesu ‘C’ spec, koju su do sada ekipe LMP2 koristile na svim ovogodišnjim trkama izdržljivosti svetskog prvenstva FIA (WEC) i evropske serije Le Man (ELMS). Ova medium-plus smesa je izabrana kao podrška u ciljevima organizatora da se obezbedi dovoljna razlika u tempu između klasa.

Izdržljivost pneumatika na tako intenzivnom testu kao što je Le Man igra posebno važnu ulogu. Glatki trkački pneumatici Goodyear Eagle F1 SuperSport su svakako dokazali svoju izdržljivost jer je svaki tim noću, kada su temperature bile niže, prešao više od 650 km sa jednim jedinim kompletom pneumatika. To je jednom više nego što je dugačka trka Formule 1! Izuzetna izdržljivost ovog pneumatika je brojnim ekipama pomogla da odluče da se noću čak četiri puta zaustave bez zamene pneumatika.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije