WRC 2021 – 11. Rally Estonia,cilj – Svi su leteli a najbolje klinac iz Finske, 20. godišnji Kale Rovanpera

18. јул, 2021. #

Bio je to pravi avijatičarski reli. Na svakom od 24 brzinska ispita se letelo po nekoliko puta, tako da je svaki „reli pilot“ imao na reliju Estonija preko 100 letova……baš solidna priprema za možda nastavak karijere u vazduhoplovstvu…

Šalu na stranu, ali, zaista je bilo uživanje gledaocima pokraj staze…videli su prave reli virtuoze, majstore brzine i snalažljivosti….baš odvažne pa i preterano hrabre automobiliste.
Mnogim fanovima auto sporta nedostaju Kolin Mek Re i njegov učenik Kris Mik, zbog svojih atrakcija, ali, izgleda da su dobili pravog naslednika a to je 40. godišnji Rus iz Moskve, Aleksej Lukjanuk, vozač „škode“ sa broje 38.
Aleksej i njegov suvozač Fedorov su pobedili u kategoriji WRC 3, ali su po vremenima na ispitima bili daleko brži od pobednika u kategoriji WRC 2….. Norvežanina Andreasa Mikelsena ,vozeći identičan automobil, „škodu fabiju reli 2 evo“, od oko 290 KS. Bili su bolji i od odličnog Norvežanina Madsa Ostberga i na reliju Estonija pokazali vrhunski kvalitet. Ipak, kao što smo već napomenuli, Aleksej Lukjanuk  kao da ne ume da taktizira i da ponekad digne nogu sa pedale gasa….
Uoči poslednjeg ispita, kada je u klasi WRC 3 imao prednost od ogromnih 3.36.3 minuta nad Kajetanovičem ( nekadašnji prvak Evrope ) i takodje velike 52.4 sekunde nad Mikelsenom u klasi WRC 2, i kada je zauzimao sjajno OSMO mesto u generalnom poretku relija, pojurio je kao da ga juri sto estonskih vukova…..epilog je bio u znaku hepienda, ali, mogao je biti i katastrofalan. Crna „škoda fabija“ Alekseja Lukjanuka u jednom trenutku je posle visokog leta loše aterirala i došlo je do pravog pravcatog lupinga…… Naravno Aleksej, kao i svaki majstor svog zanata, nije puštao gas i još brže je pojurio ka cilju, sa dosta ulubljenim vozilom i razbijenom šofer šajbnom. Kako je sve bilo i dalje objašnjava njegov suvozač Yaroslav Fedorov….BRAVO ZA NAJBOLJU RELI POSADU RUSIJE.

U cilju su svi bili srećni. Završili su jedan neobičan reli a kakvog je raspoloženja bio 20. godišnji klinac iz Finske Kale Rovanpera, možemo samo pretpostavljati………Zamislite samo….posle toliko godina fantastične karijere, posle puno učenja pokraj svog oca, nekada WRC asa Harija Rovanpere, posle osvajanja šampionske titule sveta u kategoriji WRC 2 PRO, ostvario se san…………prvi put je na jednom WRC 1 reliju pobedio sve od reda, i svetske prvake, Ožiea i Tanaka.. Kale Rovanpera je ušao u istoriju…..postao jer NAJMLADJI POBEDNIK JEDNOG WRC-a…..Zaista kapa dole za momka koji će tek pobedjivati.

Na poslednjem ispitu POWER STAGE, najbrži je bi Ot Tanak, ali, nije se previše radovao. U generalnom plasmanu Reli šampionata sveta posle sedam relija vodi Ožie sa 148 bodova, a Tanak je na petom mestu sa samo 74 boda, dakle sa upola manje.

Konačan generalni plasman :

1. Rovanpera – „tojota“
2. Brin – „hjundai“ ………..+ 59.9 sek.
3. Nojvil – „hjundai“ ……. + 1.12.4 min.
4. Ožie – „tojota“…………+ 1.24.0
5. Evans – „tojota“…….+ 2.07.1
6. Suninen – „ford“ ……… + 7.07.3
7. Lube – „hjundai“……… + 8.48.3
8. Lukjanuk ( WRC 3 ) – „škoda“ …. + 10.16.1
9. Mikelsen ( WRC 2 ) – „škoda“…..+ 10.29.9
10. Ostberg ( WRC 2 ) – „citroen“……+10.46.6

Galerija slika

Članci iz iste kategorije