WRC 2021 – 11. Rally Estonia – Finac Rovanpera najbolji medju elitom, a Rus Lukjanuk u u WRC 3

16. јул, 2021. #

Uzbudljiv reli protiče u Estoniji i to je već sedma runda ovogodišnjeg Reli šampionata sveta u kojem ubedljivo vodi Francuz Sebastien Ožie sa „tojotom“ ( sa čak 4 pobede ) ispred klupskog rivala Britanca Elfina Evansa i Belgijanca Tijeri Nojvila, sa „hjundaiem“…

Estonac Ot Tanak je na ovom reliju dobro startovao sa „hjundaiem“. Pobedio je na drugom brzincu vozeći pred svojom publikom i na dobro poznatom terenu, ali, već na trećem ispitu je potpuno uništio prednju gumu i izgubio puno vremena. Tanak spada u brže vozače , medjutim ni ova godina mu nije donela sreću i dovoljno bodova. Ima samo jednu pobedu. skora upola manje poena od Ožiea i zauzima četvrto mesto…

Sreću pored Tanaka nisu imali mnogi…gumi defekt su doživeli Nojvil i Suninen, Grinsmit je imao tehničkih problema, Hutunen je nažalost zabeležio prevrtanje, srećom bez povreda, svoj auto je slupala Australijanka Moli Tejlor a mladi Oliver Solberg je prilikom jednog od doskoka polomio hladnjak pa je odmah stao sa namerom da u servisu sve  popravi i da se vrati na stazu u subotu..

Posle prvog dana i devet brzinskih ispita vodi mladi Kale Rovanpera, član „tojote“, kome je ova sezona započela baš loše ( nalazi se na 6. mestu sa samo 56 bodova ) a prati ga u generalnom odlični Irac Kreg Brin, sa „hjundaiem“. Treći je Nojvil a četvrti Ožie koji zaostaje 59.4 sekundi i koji je „otvarao“ svaki današnji ispit i bio „čistač“ makadamske staze. Očekuje se da će zvanični svetski prvak u subotu znatno popraviti svoj plasman i smanjiti zaostatak od 59.4 sekundi, baš zbog povoljnije startne pozicije na svakom od narednih ispita….

Reli Estonija neodoljivo podseća na stari Finski reli, na čuvenih 1000 jezera, i na dobro poznate skakaonice na zemljanoj površini. Estonija je mala zemlja ( upola manja od Srbije ) a njena polovina je prepuna šumama kroz koje ovog vikenda, često u letu i sa doskocima, prolaze najbolji reli vozači sveta – usput rečeno Estonija ima 1400 jezera !!!

Na jednom od tih doskoka nije baš dobro prošla posada „tojote“, sjajni Japanac Takumo Katsuta i njegov suvozač, Britanac Daniel Barit. Oni su startovali veoma dobro pa su na ispitu broj 4 stigli čak do treće pozicije u generalnom plasmanu, ali, na ispitu broj 5, posle jednog većeg prevoja i snažnog ateriranja, suvozač Daniel je zadobio jak udarac u predelu ledja pa je hrabri dvojac bio prinudjen da se zaustavi – ne zna se da li će u subotu nastaviti reli.

Lošu poziciju posle prvog dana zauzimaju i Elfin Evans, na petom mestu, i Temu Suninen na šestom mestu…

Briljantan rezultat zabeležio je 40. godišnji Moskovljanin, Rus Aleksej Lukjanik, sa „škodom fabijom reli 2 evo“. Ubedljiv je u klasi WRC 2 i ima 20 sekundi prednosti nad Norvežaninom Mikelsenom, takodje u „škodi“. Aleksej Lukjanuk je samo tri puta učestvovao u WRC predstavama. Njegova karijera je započela još 2005. godine u jednom „žiguli Vazu 2105″…..osvojio je mnoštvo pehara, pobedio na puno relija u Rusiji, bio je šampion Rusije, šampion Estonije i dva puta šampion Evrope. Dobro ga znaju svi vozači i puno puta su se uverili u njegovu neustrašivost i vozačko umeće. Nikada nije uspeo da udje u neki svetski tim, nikada nije bio za volanom najjačeg WRC automobila od 380 KS  ali, uspeo je da pobedjuje svetske face. Baš tako vozi i sada na reliju Estonije u kategoriji WRC 2 a iza sebe je ostavio Andreasa Mikelsena, Lindholma, Kaura, Griazina, Kajetanoviča, Ostberga, Solberga, Formoa i ostale….ne znamo da li će stići do cilja jer spada u vozače koji ne taktiziraju previše. Jedan radoznali fotoreporter ga je zatekao u trenutku kada je za trenuta otkopčao svoj trkački kombinezin i kada se videla njegova tetovaža – možda i simbol njegove odlučnosti i srčanosti.

Reli Estonija se nastavlja u subotu sa DEVET brzinskih ispita. Ko uspe da okonča i drugi dan pojuriće i u nedelju na ovom takmičenju, na završnici ove revije relija. Ko nije u prilici da reli gleda „u živo“ imaće mogućnost da prati rezultate putem interneta. Estonija je moderna zemlja, prva je u svetu koja je svojim gradjanima omogućila glasanje putem interneta.

Plasman posle 9 brzinskih ispita ( od planiranih 24 ) :
1. Rovanpera – „tojota“
2. Brin – „hjundai“ ……….. + 8.5 sek.
3. Nojvil – „hjundai“ ……. + 53.4
4. Ožie – „tojota“………….+ 59.4
5. Evans – „tojota“……..+ 1.15.1 min.
6. Suninen – „ford“ ……… + 4.14.9
7. Lube – „hjundai“……… + 3.21.5
8. Lukjanuk ( WRC 2 ) – „škoda“ …. + 3.45.0
9. Mikelsen ( WRC 2 ) – „škoda“….. + 4.04.6
10. Lindholm ( WRC 2 ) – „škoda“……+ 4.29.6

Galerija slika

Članci iz iste kategorije