WRC 2021 – 11. Rally Estonia, 2. dan – Sajam skokova, havarija, prevrtanja i probušenih guma

17. јул, 2021. #

Iako bi se za razliku od drugih zemalja, gde se voze WRC runde, Estonija mogla nazvati “ valovitom tepsijom relija“ jer nema većih planinskih uzvišenja, makadamska staza ovog takmičenja ima baš puno prevoja gde se pri punoj brzini leti u vazduhu i potom svom silinom udara o zemljanu podlogu. Delom i zbog te okolnosti je u minula dva dana došlo do više izletanja, prevrtanja i havarija, a naravno vidjeno je i puno probušenih guma….prosečna brzina je dostizala i 127 kilometara na sat, što znači da se na pravcima vozilo znatno, znatno brže…

Naša predvidjanja u vezi Sebastiana Ožiea i njegovog napredovanja u plasmanu se nisu ispostavila kao tačna. Odlični Francuz je startovao sa 5. pozicije, medjutim ispred njega su se na cilju opet našli i Rovanpera i Brin i Nojvil, a Ožie je jedino uspeo da iza sebe ostavi timskog konkurenta, Britanca Elfina Evansa , u „tojoti“…Sebastien Ožie je sasvim sigurno najpromućurniji ekspert relija i njegov glavni cilj je osvajanje i ovogodišnje titule reli prvaka sveta, čime bi svoj broj najsjajnijih odličja povećao na fantastičnih  OSAM. ( samo jedno manje od legendarnog LOEBA ). On želi da iz Estonije ode sa novim bodovima i da još više učvrsti kraljevski tron.
Podsetimo da je ova WRC sezona za Ožiea verovatno oproštajna. Planira neke druge izazove u svetu trka a možda….možda će se pojaviti samo na nekoj od WRC priredbi 2022.

Pažnju navijača privukla je borba u kategoriji WRC 2 i WRC 3, u kojoj učestvuju majstori volana sa automobilima bar 100 KS slabijim od onih iz „premijer klase“. Tu su inače rivali i stari poznanici koji se takmiče ove sezone i u popularnom Reli šampionatu Evrope, a pre svega mislimo na Rusa Lukjanuka, Norvežanina Mikelsena, Irca Brina i mladog i brzog Rusa Griazina, koji se danas nažalost zaustavio na krovu. U tom šampionatu Evrope, posle dva relija u Poljskoj i Litvaniji vodi Aleksej Lukjanuk a nadmeće se u jednom „sitroenu C3“.
Ovde u Estoniji, Lukjanuk vozi bez greške. Znatno je povećao prednost u odnosu na Mikelsena. U WRC 2 i WRC 3 se vozi i fantastična „škoda fabija reli 2 evo“, automobil koji je prosto omiljen u svetu relija. Ima turbo motor od 1,6 litra, oko 290 KS, težak je 1230 kg….poseduje rezervoar goriva od 82,5 litra, pet brzina i koristi gume 15 za makadam i 18 za asfalt.
Pred Aleksejom Lukjanukom i njegovim hrabrim suvozačem Yaroslavom Fedorovom je pobeda karijere, jer do sada nikada nisu trijumfovali u klasi, u popularnoj seriji WRC 3. Ipak, Valja reći da se Lukjanuk ove godine opredelio za Reli šampionat Evrope, gde je posle dva relija na vodećem mestu i da u WRC 3 ovde u Estoniji debituje. Reli Estonija je inače dugačak 1299.05 kilometara, računajući i delove izmedju brzinskih ispita. Brzinski ispiti imaju ukupnu dužinu 314 km.
Podstimo da svako ima pravo na 24 mekana i 8 tvrdih pneumatika ( računajući i „shakedown“ ) i da valja čuvati gume koje su posle dva dana jurnjave po Estoniji značajno potrošene a ko zna koliko ih je totalno uništeno.

U generalnom poretku posle dva dana i 18 brzinaca ubedljivo vodi 20. godišnji Finac Kale Rovanpera sa „tojotom“, ispred odličnog Irca Kreg Brina , u „hjundaiu“ i njegovog timskog partnera Belgijanca Tijeri Nojvila.
Kale Rovanpera je takodje pred PRVOM WRC pobedom i pred fantastičnim uspehom..

Kale Rovanpera i Aleksej Lukjanuk su presrećni svojim liderskim pozicijama i nagoveštaju baš velikog uspeha.

U nedelju sledi poslednjih 6 ispita.

Plasman posle 18 brzinskih ispita ( od predvidjena 24 ) :

1. Rovanpera – „tojota“
2. Brin – „hjundai“ ………..+ 50.7 sek.
3. Nojvil – „hjundai“ ……. + 1.20.9 min.
4. Ožie – „tojota“………….1.38.8
5. Evans – „tojota“……..2.02.2
6. Suninen – „ford“ ……… 6.14.3
7. Lube – „hjundai“……… 7.32.5
8. Lukjanuk ( WRC 3 ) – „škoda“ …. + 8.15.9
9. Mikelsen ( WRC 2 ) – „škoda“…..+ 9.15.1
10. Ostberg ( WRC 2 ) – „citroen“……+ 9.41.0

Galerija slika

Članci iz iste kategorije