WRC 2021, Safari rally Kenya – Senzacija, medju vozačima i legendarni Sobjeslav Zasada, 91. godišnji trostruki reli šampion Evrope

25. јун, 2021. #

U toku je poznati SAFARI reli, takmičenje koje se ove sezone, posle 19 godina pauze, opet boduje za seriju WRC 2021. Učestvuju Sebastien Ožie, svetski prvak, pa zatim i ostali elitni vozači Tanak, Nojvil, Sordo, Evans….ali u svim svetskim medijima pa čak i u specijalizovanim za reli ( jedino je WRC.COM objavio priču o Zasadi ), skoro da nije zabeležen senzacionalni podatak…. da se posle dugo vremena na startu pojavio čovek koji je čak TRI PUTA bio reli šampion Evrope, i TRI PUTA vice prvak starog kontinenta i što je najbitnije – čovek koji danas ima 91. godinu !!!

Reč je o Poljaku Sobjeslavu Zasadi, koji je rodjen 27.januara 1930 u Krakovu, i koji je 1960. godine u jednoj „simki Aronde“ zaplovio u magični svet relija. Zasada je u svojoj karijeri vozio na svim najpoznatijim relijima, uključujući Reli Monte Karlo, Akropolis, 1000 jezera, Rak reli, Španski reli i čak 8 puta Safari reli..

Pobede u šampionatu Evrope je postigao 67. 68. i 71. dakle  i pre osnivanja Reli šampionata sveta ( 1973. ), i tada su te pobede predstavljale vrh reli šampionata naše planete – RELI ŠAMPIONAT SVETA.
Pobedio je na našem Jadranskom reliju 1965. zajedno sa svojom suprugom Evom, vozeći najmanji automobil u istoriji relija, „štajer puh 650 TR“. Godine 1972. osvojio je „poršeom 911 S“, na našem 6. YU reliju,  drugo mesto, iza čuvenog Rafaela Pinta ( „fiat 124 ss“)….dok je treći bio Jovica Paliković, sa „renoom 12 gordini“. 6. YU reli Reli je bio dugačak 2522 km.

Najveći uspeh na reliju Safari ostvario je 1972. godine na stazi od 6480 km. U „poršeu 911 s“  bio je DRUGI. Uoči ovog najnovijerg Safarija stari 91. godišnji as je rekao :

„Uvek sam smatrao da je Safari fantastičan skup. Već sam se u njemu bio osam puta – poslednji put 1997. Jako sam znatiželjan videti kako ovaj rally izgleda u današnjem obliku i zato sam odlučio ići.  Naravno, ovo je izazov i moj je cilj čisto doći do cilja.  . Teško je govoriti o emocijama, jer je teško uporediti moje prethodne skupove, koji su bili vrlo teški, sa onim što se sada događa. Tada sam vozio do 6000 km bez prestanka! To su bili vrlo teški skupovi. Na najdužem Safari reliju 1972., koji je bio dug 6480 km, završio sam drugi. Vozilo se tri dana i tri noći, bez ikakve pauze. Pijenje čaja puno mi je pomoglo!
Safari je nekada bio vrlo težak, čak najteži na svetu. Čak i pre 24 godine kada sam poslednjio put vozio imali smo preko 1000 km. specijalnih ispita ali i dve etape od oko 700 km. koje se nisu mogle završiti na vreme.
Sada je drugačije, puno je serviosnih tačaka a ispiti su puno kraći. Sda učestvujem kao amater sa jednim „ford fokusom“ za M SPORT POLAND….suvozač mi je Tomaš Borislavski….a učestvuue i moj unuk Daniel Chwist“
Unuk čuvenog asa trenutno, posle 7 ispita, zauzima visoko 9. mesto.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije