TCR Europe/ТCR Est Europe – Slovakia ring – Borković 7…..Vesnić odustao

8. мај, 2021. #

Poznati srpski automobilisti, 36. godišnji Pančevac Dušan Duca Borković i 45. godišnji Užičanin Milovan Mikica Vesnić, danas su imali dve zasebne trke na poznatoj stazi pokraj Bratislave, na Slovakia ringu, svako u svojoj seriji. Borković u veoma teškom šampionatu  TCR Europe, sa 22 vozača i Vesnić u znatno slabijoj i manje konkurentnoj grupaciji sa 14 takmičara, seriji TCR Istočna Evropa. Obojica su vozili iste automobile, „audi RS 3 LMS“, istih performansi i gabarita….

I Borković i Vesnić su dali sve od sebe, medjutim , već na samom startu i jedne i druge trke se videlo da „audi“ slabije kreće u odnosu na druge marke. Borković je na kvalifikacijama osvojio vrlo dobro 4. mesto i osvojio 7 vrednih bodova, medjutim, već na startu prve trke su ga neki pretekli a ubrzo je i onemogućen da napreduje, pa je pao na 11. poziciju. Nastavio je srčano u sebi svojstvenom stilu i u cilj ušao kao SEDMI a sa te pozicije će započeti sutrašnju drugu trku na Slovakia ringu. Posle trke je i ovo rekao :

„Nisam oduševljen, svojom greškom sam na startu izgubio nekoliko pozicija, posle me je, kada sam ga obilazio, udario Djirolami, jer su izgleda i njega udarili, izleteo sam sa staze i opet izgubio poziciju…onda sam pogrešio sa dugmićima na volanu koji su mi sada mnogo blizu….umesto da pritisnem dugme za kontakt sa mehaničarom, pritisnuo sam dugme za žutu zastavu i auto sam usporio na 80km/h…posle sam uspeo da napredujem za četiri pozicije…auto mi je izudaran sa svih strana, felna mi je polomljena…ali, nastavljamo sutra, startujem kao sedmi…“

U prvoj trci TCR Evrope je pobedio odlični Španac Askona u „kupri“ najnovije generacije i videlo se da ima znatno konkurentniji automobil od ostalih. Drugi je bio mladi  Belgijanac Bart, sa „audijem“, a treći Madjar Nadj, sa „kuprom“. Posle prve trke  vodi Askona sa 49 bodova , dok je Borković na 6. mestu sa 25 bodova….. Sutrašnja druga trka počinje u 13.55.

Mikica Vesnić je takodje loše startovao iako je imao pol poziciju , poveo je  Čeh Pekarž, onda ga je Čeh Makeš obišao…kasnije Pekarž izleće a na čelo dolazo odlični  Mihal Makeš…ubedljivo povećava prednost i pobedjuje sa „kuprom“…Vesnić pada na 4. pa na 5. mesto a kasnije potpuno usporava i odustaje. U cilju je rekao da mu je otkazao menjač. Sutrašnja druga trka na Slovakia ringu počinje u 11.45. Vesnić je ovako govorio posle odustajanja :

„Probaćemo da popravimo kvar menjača koji je potpuno otkazao …sutra startujem  sa 12. pozicije,  ali šta da radim  tako je…Vremena krugova u kvalifikacijama su mi bila dobra i pored balasta od 80 kilograma . Uporedili smo ta vremena sa rezultatima  u seriji TCR Evropa,  imao bih  tempo za deseto mesto”

Dušan Borković i Milovan Vesnić su na Slovakia ringu primili veliike pehare za prošlogodišnje prvo i drugo mesto u šampionatu TCR ISTOČNA EVROPA 2020.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije