Kako uštedeti gorivo sa pneumaticima

28. мај, 2021. #

 

Beograd, 28. maj 2021. godine – Pravilan izbor i upotreba pneumatika su od suštinskog značaja za bezbednost u saobraćaju, obzirom da oni predstavljaju jedini kontakt vozila sa podlogom. Pneumatici ne utiču samo na performanse vozila, već igraju važnu ulogu i u potrošnji goriva. Goodyear-ovi stručnjaci su zato pripremili niz jednostavnih saveta, sa kojima ćete uz pomoć pneumatika postići manju prosečnu potrošnju goriva i na taj način preći maksimalan broj kilometara.

Obratite pažnju na otpor kotrljanja i težinu pneumatika

Dve glavne osobine pneumatika koje utiču na potrošnju goriva su otpor kotrljanja i težina. Otpor kotrljanja je energija koja je potrebna da se pneumatik kotrlja. To znači da će u slučaju velikog otpora kotrljanja motor morati da uloži više napora, kako bi se točkovi okretali. Zato prilikom kupovine pneumatika ima smisla izabrati one sa malim otporom kotrljanja, jer je to jedan od osnovnih faktora uštede goriva. Da bi smanjili otpor kotrljanja pneumatika, proizvođači koriste unapređene formule smeše gume i inovativne šare gazećeg sloja.

Sledeća osobina na koju treba obratiti pažnju je težina pneumatika. Naime, sa lakšim pneumaticima smanjićete ukupnu težinu vozila, što će takođe olakšati rad motoru vozila. Iako se na prvi pogled ova razlika čini zanemarljivom, ušteda goriva je na hiljade pređenih kilometara značajna.

Upravo zbog toga proizvođači pneumatika prilikom razvoja pažnju posvećuju otporu kotrljanja i težini. Na primer, Goodyear radi na tome, da do 2025. godine, u celom prodajnom programu pneumatika za putnička vozila, smanji otpor kotrljanja za 40 procenata, a težinu pneumatika za 9 procenata (u poređenju sa 2005. godinom).

Prilikom izbora pneumatika uzmite u obzir i svoj stil vožnje

Na izbor pneumatika utiču brojni faktori. Pre svega, potrebno je izabrati pravu dimenziju i indeks nosivosti, kao i simbol brzine, koji odgovaraju homologaciji vozila. Takođe, treba obratiti pažnju i na stil vožnje, jer od toga zavisi koje su to glavne karakteristike pneumatika najvažnije za pojedine vozače. Goodyear-ovi stručnjaci savetuju da vozači koji žele što ekonomičniju vožnju izaberu pneumatike sa malim otporom kotrljanja, a dinamični vozači pneumatike sa odličnim prianjanjem.

 

 

 

 

 

 

Pneumatici koji će vam omogućiti dobro iskorišćenje goriva i udobnost pravi su izbor za duga putovanja. Ne samo da ćete primetiti manju potrošnju goriva, već će ovi pneumatici ublažiti i osećaj manjih nepravilnosti na putu, čineći vožnju prijatnijom. Sa druge strane, pneumatici visokih performansi mogu se pohvaliti šarom gazećeg sloja i smešom gume, koje su namenski razvijene za bolje prianjanje. To znači veći odziv i bolju upravljivost na putu, dok je potrošnja goriva često veća.

Neki pneumatici će vam ponuditi najbolje iz oba sveta. Kao primer možemo da spomenemo Goodyear-ov pneumatik EfficientGrip Performance 2. Njegov razvoj je, naime, diktiralo dobro iskorišćenje goriva u kombinaciji sa odličnom upravljivošću i efikasnošću kočenja, kako na suvim, tako i na mokrim površinama.

Održavajte odgovarajući nivo pritiska u pneumaticima

Za optimalnu prosečnu potrošnju goriva i više pređenih kilometara ključno je održavanje odgovarajućeg nivoa pritiska u pneumaticima. Prenizak vazdušni pritisak dovodi do pregrevanja pneumatika i veće potrošnje goriva – što je pritisak u pneumaticima manji, to ćete potrošiti više goriva. Informacije o odgovarajućem pritisku za pneumatike nalaze se na vašem vozilu, na nalepnici sa unutrašnje strane vrata vozača ili u priručniku za vlasnika vozila. Goodyear-ovi stručnjaci savetuju da pritisak u pneumaticima proveravate najmanje jednom mesečno i pre svakog dužeg putovanja.

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije