WRC 2021 – Croatia rally – Pobedio Ožie, u Zagrebu imao sudar u saobraćaju, van staze

25. април, 2021. #

( link za VIDEO prikaz incidenta u Zagrebu )https://youtu.be/rWykGelqpLQ

Pravi „DŽUMBUS“, ukratko bi bio naziv za finalni dan Croatia relija.

Ispit broj 17. pripao je brzom Evansu, ispred Nojvila i Ožiea koji se žalio na svoju lošu vožnju na klizavom spustu…Formo izjavljuje da ga brzinci podsećaju na spust po snegu…

Odmah posle tog ispita Sebastien Ožie u etapi, na gradskoj saobraćajnici u centru, sudara se sa jednim crnim automobilom… Ožie skreće iz srednje trake na desno….a vozač pomenutog crnog automobila ga u potpuno nepotrebnom preticanju sa desne strane udara po vratima….ubrzo je stigla i policija, a šta će od toga biti i da li će svetski prvak zaraditi neku kazna – nemamo informacije ( svaki takmičar se van brzinaca tretira kao i svi ostali učesnici u saobraćaju, a u slučaju prekrašaja dobija sankcije koje se odražavaju i na plasman ).

Ispit broj 18 opet dobija brzi Elfin Evans, sa „tojotom“, Nojvil je drugi a Ožie treći…gubi 7 sekundi i Evans izbija na vodeću poziciju u generalnom sa zalihom od 2.8 sekundi ispred Ožiea.

Na ispitu broj 19 najbrži je Nojvil, drugi je Evans a treći Ožie….Evans povećava prednost u generalnom na 3.9 sekundi uoči poslednjeg i odlučujućeg ispita „power stage“, koji donosi i dodatne bodove.

Na ispitu 19 spektakularno prevrtanje doživljava Rus Nikolaj Griazin, sa „folksvagen polom“ i ostaje na krovu na sredini staze.

Poslednji ispit, broj 20, takozvani „power stage“, bio je sjajan za Ožiea, koji je pobedio ispred Brina, Nojvila, Evansa i Tanaka. Elfin Efans gubi trijumf na reliju  za samo 6 desetinki a pobednik je SEBASTIEN OŽIE.

Na poslednjem ispitu pokraj staze od 14km. bilo je nekoliko hiljada gledalaca, da li je to bilo dobro zbog zdravstvene situacije….nadamo se da su svi zdravi…

U kategoriji WRC 2, posle odustajanja i tehničkih problema odličnog Rusa Nikolaja Griazina, pobedjuje Ostberg, ispred Suninena.

Od takmičara sa ovih prostora, najbolji je Slovenac Darko Peljhan ( 29  generalnom, 15 u klasi ), zatim Novak ( 32/17 ) , Premrl ( 37/8 ) i Brazda ( 44/11 ) , a medju vozačima Hrvatske, Butorac ( 40. u generalnom/9. u klasi ), Siladić ( 43/10 ), Rovanščak K. ( 50/ 12 ), Rovanščak M. ( 51/13 ) i Magličić ( 56/17 ).

Posle tri relija u generalnom poretku šampionata prvi je Ožie sa 60 bodova, drugi je Nojvil sa 53, a treći Evans sa 51. Naredni reli se vozi u Portugaliji.

DOPUNJENO : Saobraćajna nesreća u Zagrebu, u kojoj je učestvovao svetski prvak Francuz Sebastien Ožie, izazvala je pažnju javnosti i medija. Beogradski sajt „Kurir“ je objavio tekst sa nažalost  njima svojstvenim, senzacionalističkim i neprofesionalnim naslovom…“Incident u Zagrebu, cela Hrvatska ponižena“…
Hrvatska tim povodom zaista nema čega da se stidi, nesreća se dogodila, o tome može da se raspravlja, a organizatori relija i cela zemlja mogu da se ponose odličnom i debitantskom organizacijom jednog mega svetskog spektakla, relija CROATIA, koji je bodovan za SVETSKI ŠAMPIONAT.

 

Generalni plasman :
1. Ožie – „tojota“
2. Evans – „tojota“……..+ 0.6 sek.
3. Nojvil – „hjundai“…… + 8.1
4. Tanak – „hjundai“…….+ 1.25.1 min.
5. Formo – „ford“……….. + 3.09.7
6. Katsuta – „tojota“……. + 3.31.8
7. Grinsmit – „ford“……. + 3.58.8
8. Brin – „hjundai“……… +4.28.2
9. Ostberg ( WRC 2 ) – „sitroen“…. +10.00.8
10. Suninen ( WRC 2 ) – „ford“……+ 10.29.3

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije