WRC 2021 – Croatia rally – Rovanpera na prvom ispitu utotalio „tojotu“ posle trostrukog prevrtanja, nepovredjen je..

23. април, 2021. #

Reli Hrvatske počeo je katastrofalno za mladog i 20. godišnjeg Finca Kalea Rovanperu. Već na prvom i kratkom ispitu, blizu cilja, automobil vodećeg u šampionatu je izleteo sa dosta klizavog i šljunkovitog asfalta i posle trostrukog prevrtanja kroz šumu zaustavio se pokraj drveta potpuno slupan, bez izgleda da se popravi za nastavak relija. Srećom posada je nepovredjena. Izašli su iz kola i Rovanpera i  njegov suvozač Haltunen, bili su samo ugruvani i potpuno uzbudjeni a pravi zaštitni kavez je opet pokazao svoju bezbednosnu namenu.

Prvi ispit je dobio Tijeri Nojvil, sa „hjundaiem“, ispred Tanaka, Evansa, Brina i Ožiea koji je imao problem sa zadnjom gumom. Na drugom ispitu je opet bljesnuo Nojvil, ikspred „tojotinih“ asova, Evansa i Ožiea. Svi su naglasili da je asfalt neobični klizav i vrlo prljav, sa previše šljunka. Mnogi znatno „seku krivine“ i tako nanose blato na stazu. Vozači „tojote“ koriste mekane pneumatike a „hjundai“ se odlučio za tvrde gume.

Drugi ispit označava novo najbolje vreme za Nojvila.

Treći brzinski ispit dobijaju Ožie i Evans, jer stazu od 10,10 km. prelaze u potpuno istom vremenu i u desetim delovima sekunde – 5.32.3 minuta, uz prosečnu brzinu od 109,4 km/h. Nojvil je treći….

Četvrti ispit današnjeg prvog kruga dobija Nojvil ispred Evansa i Ožie….u generalnom poretku ima prednost od 7.3 sekunde nad Evansom i 12.3 sekunde nad Ožieom….četvrti je Tanak sa + 25.3 sekunde…

U kategoriji WRC 2 vodi  Norvežanin Mads Ostberg sa „sitroenom“, ispred  Rusa Griazina sa „polom“. Mikelsen je imao veliki zaostatak zbog problema sa točkom.

Od vozača sa ovih prostora najbolje se pokazao poznati i trofejni veteran iz Slovenije 51. godišnji Darko Peljhan sa „škodom fabijom R5“ i suvozačem Čar Matejom. Oni su na 24. mestu u klasi RC2 i 42. u generalnom. Od Hrvata je najbolje plasirana posada Ravenščak, 54. godišnji Krešimir i njegova ćerka Dora u „fiesti“. U generalnom su na 47. mestu, a u klasi R4 na 10. poziciji. Na ovom reliju je startovalo 68 posada. Organizatori su AK CRO DAKAR TEAM i AK DELTA TUNING.

Sledi ponavljanje kruga sa 4 ispita.

Plasman posle 4 brzinska ispita:

1. Nojvil – „hjundai“
2. Evans – „tojota“ …. + 7.3 sek
3. Ožie – „tojota“……. + 12.3
4. Tanak – „hjundai“….. + 25.3

Galerija slika

Članci iz iste kategorije