WRC 2021 – Croatia rally – Ožie vodi, Japanac Katsuta najbrži na dva ispita

24. април, 2021. #

Drugi dan Croatia relija doneo je očekivani napad zvaničnog prvaka sveta, Sebastiena Ožiea, sa „tojotom“. Već je na prvom današnjem ispitu i 9. ukupno, preuzeo vodeću štafetu od Nojvila i stekao prednost od 3,1 sekunde. Nojvil se žalio na pogrešan izbor guma i gubitak i nožne i ručne kočnice, zbog čega je morao da uspori…. Bljesnuo je iza Ožiea debitant za volanom WRC elitnog „forda M-sport“, odlični Francuz, Adrian Furmo.

Sledeći ispit dobija sjajni Japanac, 28. godišnji Takamoto Katsuta, sa „tojotom“, zbog odlične vožnje a i zarad prve startne pozicije na tada dosta čistoj stazi. Katsuti je to prva pobeda na jednom ispitu u klasi WRC 1 i sasvim je sigurno da Croatia reli nikada neće zaboraviti. Na vrlo tehnički kompleksnom ispitu broj 10, od 20.78 km. na ispitu Stojdraga – Gornja Vas, bio je NAJBRŽI NA SVETU i 4.3 sekunde bolji od svetskog prvaka, timskog rivala, Sebastiena Ožiea…..pripali su mu aplauzi.

Ispit broj 11 donosi prvo mesto Evansu a na 12. je opet najbrži Ožie, iako je ispit bio prepun šljunka, nabacanog na put, jer su svi znatno silazili sa staze. Ožie na polovini dana ima čak 7 sekundi prednosti nad Evansom i 19.6 nad Nojvilom i bilo je izgledno da  hita ka pobedi na ovom reliju….na nekim mestima su svi bili iznad puta –  u vazduhu !

Potpuno neizvesna borba se vodi u kategoriji WRC 2, izmedju Norvežanina Madsa Ostberga, sa „sitroenom“ i perfektnog Rusa Nikolaja Griazina, sa „folksvagenom polo“. Ostberg ima prednost od 2. sekunde, posle 12. ispita.

Usledio je odmor u servisnom parku o potom drugi krug od 4 ispita…Vreme je prelepo…a pokraj staze ima baš dosta navijača…

Novi krug i ispit broj 13 prikazuje pobedu Nojvila, a odmah iza njega je brzi Furmo. Ožie u cilj ulazi sa probušenom zadnjom gumom. Publika pored staze je oduševljena atraktivnim potezima najboljih reli vozača sveta.

Na ispitu broj 14, odnosno ponovljenom broj 10, opet je najbolje vreme zabeležio neustrašivi Japanac Katsuta i to je bila zaista velika radost za kosookog asa „tojote“ koji je svojevremeno bio šampion japanske formule čelendž…a od nedavno ga je za reli protežirao čuveni Tomi Makinen……naravno uz donošenje sponzorskog novca.

Brzinac broj 15 dobija Ožie ( u potpuno istom vremenu kao i Nojvil ) baš kao i poslednji ove subote, broj 16. pa tako zvanični svetski prvak Francuz Sebastien Ožie, sa „tojotom“, zadržava vodeću poziciju pred finalni okršaj u nedelju, kada će se voziti još 4 ispita. Ožie ima solidnu prednost nad Evansom, od 6.9 sekundi i 10.4 nad Nojvilom. Ako se ne dogodi neki gumi defekt ili neočekivano izletanje, fantastični majstor relija  Sebastien Ožie će zabeležiti i drugu pobedu ove sezone, posle one u Monte Karlu.

Bilo je više izletanja sa staze i nekoliko havarija, srećom bez povreda za takmičare. Croatioa reli je doneo  puno problema mnogima a krivudave šumske zamke, prevoji i česte nizbrdice su bile posebno teške za brzu vožnju…itinerer je baš znalački odabran.

U kategoriji WRC 2 je prvi Norvežanin Mads Ostberg. Rus Griazin je vodio ali je ostao bez servo uravljanja i čini se da je samo zbog toga izgubio vodeću poziciju i završio drugi dan kao treći u klasi.

Plasman posle 16 ( od 20 ) ispita :
1. Ožie – „tojota“
2. Evans – „tojota“ ………..+ 6.9 sek.
3. Nojvil – „hjundai“…….. + 10.4
4. Tanak – „hjundai“……. + 37.8
5. Furmo – „ford M-Sport“…… + 1.29.5 min.
6. Grinsmit – „ford – M-Sport“…….+ .2.23.8
7. Katsuta – „tojota“………………… +2.46.5
8. Brin – „hjundai“…………… + 3.51.8
9. Ostberg ( WRC 2 ) – „sitroen“ ……… + 7.06.0
10. Suninen  ( WRC 2 ) – „ford“………. + 8.09,6

.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije