Dušan Duca Borković opet u seriji TCR Evropa – U „audiju RS3 LMS“

15. април, 2021. #

Navijači našeg najboljeg automobiliste, kada je reč o turing trkama, simpatizeri popularnog Pančevca, 36. godišnjeg Dušana Duce Borkovića, najzad su dobili toliko očekivanu informaciju o nastavku karijere tog perfektnog i hrabrog vozača. Na svom FB profilu Dušan Borković je ovo objavio :

„Hej drugari
Ove sezone vozimo šampionat TCR Evropa u saradnji sa belgijskim timom Comtoyou Racing! Prvi put ću voziti Audi RS 3 LMS sa mojim brojem 62.
Jako sam uzbudjen da započnemo sezonu na
Slovakiaring-u 7-9.maja
Vidimo se uskoro, pred nama je uzbudljiva vožnja od 14 trka

Dušanu Borkoviću želimo sve najbolje. U njegove kvalitete ne sumnjamo. Još ne znamo koliko je dobar tim u kome će se naš šampion boriti u predstojećem šampionatu i to pored dobro poznatog klupskog rivala, 49. godišnjeg Holandjanina Toma Koronela.

Kalendar TCR EVROPA 2021 obuhvata 14 trka na 7 staza, Slovakiaring ( Slovačka ), Le Kastele ( Francuska ), Zandvort ( Holandija ), Spa ( Belgija ), Nirburgring ( Nemačka ), Monca ( Italija ) i Barselona ( Španija )

Podsećamo da je Dušan Borković več dva puta vozio u seriji TCR Evropa. Imao je sjajne trenutke i pobede ali nažalost i više nesportskih momenata svojih konkurenata i nerazumnih odluka sudija. Godine 2018. u timu TARGET i sa „hjundaiem i30 N TCR“, osvojio je sa 154 boda TREĆE MESTO. Godine 2019. u istom timu i istom automobilu je napustio to takmičenje, posle incidenta i odluke organizatora da ga isključe iz serije….

Djordje Djenić – „Moj svet brzine“

O incidentu iz sezone TCR EVROPA 2019. mediji su ovako pisali…..

 

Posle incidenta u boksu nakon trkačkog vikenda u Austriji, čelnici TCR šampionata odlučili da izbace srpskog vozača iz takmičenja.

Nisi više dobrodošao„, piše u u odluci, objavljenoj na sajtu takmičenja.

U saopštenju se ističe da je Borkovićevo ponašanje posle trke bilo nedopustivo i da je „gurnuo jednu ženu na automobil u nameri da se dočepa vozača pod startnim brojem 25“.

Međutim, Borković kaže da nije diskvalifikovan, već da je sam odlučio da se povuče i da je odluka doneta i pre trkčakog vikenda u Austriji održanog proteklog vikenda.

Proteklog vikenda održane su trke u Austriji. Prvi dan je za Borkovića bio sjajan, ali je posle sunca došla oluja…

Drugog dana ga je francuski vozač Pantisijatis u poslednjim sekundama trke „izbacio“ sa staze, kako stoji u saopštenju njegovog PR tima – „nesportskim potezom“.

Do trenutka incidenta, Borković je bio na petoj poziciji. Potom je bio vrlo besan: „Ne želim ništa da pričam jer se plašim šta bih sve mogao da kažem“.

Nastavio je:

„Ovo je zaista više nedopustivo. Pojedini vozači se ponašaju krajnje neprofesionalno, kao da su došli sa ulice i na taj način ugrožavaju ne samo karijeru, već i živote drugih takmičara. Tako se ponašaju jer im je nažalost to dozvoljeno, znaju da neće biti kažnjeni i da aršini nisu za sve isti. Kada se vratim kući ozbiljno ću porazgovarati sa svojim NIS Petrol Racing timom o narednim koracima“.

Borković je i ranije učestvovao u incidentnim situacijama, a najteži je bio u Monci, prošle godine, kada se potukao.

Upravo taj incident, uticao je na ovakvu odluku čelnika TCR Evropa, što se i navodi u saopštenju:

„Uzimajući u obzir činjenicu da se ovakvo njegovo ponašanje ponavlja, pogotovo posle događaja u Monci, prijavićemo ga Međunaordnoj automobilskoj federaciji i drugim organima“, navodi se u odluci.

„Žao nam je zbog ovoga, ali nismo imali izbora. Ne možemo da ostanemo nemi posmatrači na taj žalosni incident. Nasilje ne sme ostati nekažnjeno, pogotovo što je događaj javno prenošen i pokrivali su ga mnogi mediji. Vozači su često uzor mladim ljudima koji žele da uđu u motosport i zbog toga se ne sme tolerisati takvo ponašanje. Prošle godine u Monci smo mu oprostili, dali smo mu drugu šansu nakon serije izvinjenja koje smo dobili od njega. Ali, sada toleranciji nema mesta„, izjavio je jedan od čelnika TCR Evropa Paulo Fereira.

U međuvremenu, Borkovićev PR tim objavio je saopštenje u kojem se navodi da on napušta TCR Evropa „nezadovoljan statusom u ovom takmičenju i mnogobrojnim ptetnim odlukama po njegov tim„, koje su kulminirale na poslednjoj trci u Austriji.

Ovakva odluka, dodaje se, doneta je i pre vožnje u Austriji, gde je u samom finišu trke na nesportski način izbačen od strane Pansijatisija kada se nalazio na četvrtoj poziciji i bio nadomak novih, veoma važnih bodova.

„Međutim, uprkos neformalnim najavama da bi ponovo moglo da dođe do incidenta na stazi, i to na njegovu štetu, želeo je da pruži još jednu šansu TCR Evropa takmičenju. Kako su se, nažalost, ponovili problemi sa ranijih trka, i kako je ponovo izbačen sa staze zbog nesportskog ponašanja drugog vozača, i koji je prošao bez kazne, naš as je doneo odluku koju je nekoliko puta odlagao – a to je da više ne bude deo šampionata„, ističe se u saopštenju.

Borković kaže da je „neko željan da mu vidi leđa“ i primećuje da su do sada kažnjavali samo njega, a ne i vozače koji izazivaju incidente.

Nadao sam se da su problemi bili privremeni, i da ne postoji loša namera prema meni i mom timu. Ali, kako je vreme prolazilo shvatio sam da se ništa ne poboljšava, i da iz vikenda u vikend dolazi do incidenata iz kojih, po pravilu, izlazim oštećen, bez kaznenih mera po vozače koji su bili inicijatori takvih situacija. Takav odnos me je frustrirao do mere da više nisam mogao da izdržim, a da ne porazgovaram o tome sa vozačem koji je ničim izazvan napravio problem na stazi u Austriji .Došlo je do manje rasprave oko njegovog vozila, što je promoteru šampionata prijavio Ivan Miler, vlasnik tima čiji me je vozač izbacio, i neko ko je željan da mi vidi leđa. To je dovelo do toga da mi je TCR Evropa potom uveo zabranu takmičenja. Svestan sam bio da će moj gest izazvati neku vrstu kazne, ali i kaznu za vozača koji me je u poslednjim sekundama trke izbacio. Taj vozač nije dobio kaznu, ali ja jesam. Ne mogu više da trpim ovakvu nepravdu i odluke koje uništavaju ne samo moje ambicije, već i planove celog tima ljudi iz moje ekipe koji vredno rade na tome da ostvarimo rezultate vredne pažnje. Nekada, nažalost, nije dovoljno kada dajete sve od sebe, jer sumnjam da možda postoje interesi koji prevazilaze fer-plej“, rekao je Borković

On trenutno ima mogućnost izbora nekoliko opcija za nastavak karijere u drugim šampionatima, i uskoro će o tome da obavesti javnost.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije