Goodyear stručnjaci savetuju – Kako produžiti vek trajanja pneumatika

25. фебруар, 2021. #

 

Pneumatici predstavljaju jedini dodir vozila sa putem i tako značajno utiču na bezbednost u saobraćaju, vozne karakteristike i udobnost tokom vožnje. Pravilna upotreba pneumatika produžava njihov vek trajanja, što vodi ka manjoj potrošnji prirodnih resursa i stvaranju manje količine otpada. Kako biste svojim pneumaticima umeli što efikasnije da rukujete, stručnjaci kompanije Goodyear sastavili su jednostavne savete pomoću kojih možete uštedeti novac i istovremeno zaštititi životnu sredinu.

Beograd, 24. februar 2021 – Održavanje pravilnog nivoa pritiska u pneumaticima značajno utiče na bezbednost, vozne karakteristike, habanje pneumatika i potrošnju goriva. Prenizak pritisak vazduha uzrokuje pregrevanje pneumatika i veću potrošnju goriva, a previsok povećava osetljivost na prepreke na putu i pogoršava udobnost u toku vožnje, a u oba slučaja dolazi do bržeg i nepravilnog habanja pneumatika. Pritisak u pneumaticima stoga treba proveravati barem jednom mesečno i pre svakog dužeg putovanja. Iako je veliki broj modernih automobila opremljen elektronskim sistemom za kontrolu pritiska (TPMS), pritisak u pneumaticima svejedno treba proveriti i ručno pomoću merača pritiska. Preporučene vrednosti pritiska u pneumaticima za vaše vozilo obične su navedene u uputstvu za upotrebu vozila.

Stručnjaci kompanije Goodyear savetuju da prilikom provere pritiska obavite i pregled gaznog sloja pneumatika na moguće znakove habanja ili zaglavljena strana tela. Vodite računa i o dubini profila ali i o stanju centralnih i spoljašnjih ivica pneumatika. Produženju veka trajanja pneumatika doprinosi i redovna rotacija1, odnosno menjanje njihovog položaja između dve osovine. Pneumatici na prednjim točkovima inače se ne habaju isto kao na zadnjim, a zamena tako doprinosi ravnomernijem habanju, a posledično i dužoj upotrebljivosti. Ako redovno vozite velikom brzinom, prenosite težak teret ili vozite na velikim udaljenostima, usled dodatnih opterećenja potrebna je češća rotacija.

Neravnomerno habanje može da bude znak i da je potrebno da centrirate i optički podesite točkove. Ako u toku vožnje primetite da vozilo vuče na jednu stranu ili da se volan u toku vožnje trese, vreme je za otklanjanje nepravilnosti koje u suprotnom slučaju mogu da utiču na performanse pneumatika.

Na vek trajanja pneumatika i iskorišćenje njihovih performansi utiču i vaše navike u vožnji. Naglim ubrzavanjem i kočenjem ili agresivnom vožnjom preko neravnina i rupa na putu, pneumatici će se brže habati i oštećivati, zato težite opuštenom stilu vožnje.

Pored adekvatnog ponašanja važan je i pravilan odabir pneumatika s obzirom na  prilike. Letnji i zimski pneumatici su namenski prilagođeni za vožnju u određenim uslovima. Bez obzira na broj pređenih kilometara leti nemojte koristiti zimske pneumatike. Zimski pneumatici osiguravaju optimalne performanse po hladnom vremenu, dok se na višim temperaturama brže habaju i pružaju manje prianjanja, što značajno utiče na dužinu zaustavnog puta. Zbog pregrevanja narušavaju se svojstva gumene smese i oštećuju se lamele na gaznom sloju, a usled većeg otpora kotrljanja, povećava se i potrošnja goriva.

Pneumatici izrađeni po najmodernijoj tehnologiji obezbeđuju veći broj pređenih kilometara i dužu upotrebljivost. Stručnjaci kompanije Goodyear kao primer ističu novi letnji pneumatik Goodyear EfficientGrip Performance 2, koji je na komparativnim testovima oduševio svojim performansama. Sa njim možete da pređete barem 20 odsto više kilometara nego sa njegovim najljućim suparnikom na testu2, a to ujedno donosi i dužu upotrebljivost i niže troškove.

Šta raditi sa istrošenim pneumaticima?

U Evropi se svake godine reciklira ili ponovo upotrebi više od tri miliona tona istrošenih pneumatika. Stoga kada nastupi vreme da kupite nove pneumatike, budite odgovorni prema životnoj sredini i predajte stare pneumatike vulkanizeru ili ih odnesite u sabirne centre.

PR.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije