WRC 2021. – Rally Monte Carlo – Ožie na vrhu Monta, po osmi put

24. јануар, 2021. #

Zvanični svetski reli prvak, 37. godišnji Francuz Sebastien Ožie i suvozać Žilijen Ingrasia, u „tojoti jaris WRC“ pobednici su 89. Relija Monte Karlo, prvog u ovoj sezoni 2021.

Tandem Tojote bio je najbolji posle 14 brzinskih ispita i po osmi put zabeležio pobedu na najpopularnijem reliju sveta, koji je ove godine bio znatno skraćen zbog pandemije Korona virusa a i zarad policijskog časa u Francuskoj. Baš zbog toga je održan pred najmanjim brojem publike, zapravo bez navijača, jer su oko staza bili samo fotoreporteri i tv snimatelji.

Ožie je pokazao da je najbolji, iako je na testovima imao neprijatan incident uz izletanje sa puta i obaranje stabala. U početku se žalio na kočnice, potom je imao gumi defekt a onda krenuo punim gasom, nadoknadio propušteno i sasvim sigurno zabeležio prvu ovogodišnju pobedu..Pobedio je i na ispitu „power stage“ !

Vrlo dobro se snašao i 32. godišnjio Britanac Elfin Evans, zvanični vice reli prvak sveta. Sa „tojotom jaris WRC“ je zauzeo drugo mesto i najavio oštru borbu u šampionatu sa timsklim rivalom Ožieom.

Dobro je startovao i mladi Kale Rovanpera, najmladji as Tojote sa 21. godinom, medjutim greške i gumi defekt su ga odvojili od postolja, iako je već odavno pokazao da ima odličnu brzinu i da polako sazreva.

Belgijanac Tijeri Nojvil je u „hjundaiu“ startovao sa novim suvozačem i to je bio istinski hendikep. Rovanpera je više puta bio brži od Nojvila.

Veoma loše je prošao i svetski prvak, Estonac Ot Tanak  u „hjundaiu“. Imao je problem sa brisačima i sa čak tri gumi defekta, pa je na kraju i odustao. Razočarao je i Španac Dani Sordo, od kojeg se u „hjundaiu“ očekivao bolji plasman.

Najmalerozniji je ipak bio Finac Temu Suninen koji se slupao već na prvom brzinskom ispitu, u „fordu M sport“

U kategoriji WRC 2 zaista izvanredno se snašao Norvežanin Andreas Mikelsen za volanom fabričke “ škode fabie R5 Evo“. Pobedio je na svim brzincima rivale iz svoje klase i upisao ubedljivu pobedu…..ispred Furmoa i Kamilia koji se na posdlednjem ispitu probio na mesto 10, jer je Oliver Solberg imao incident..

Hrvatska posada u klasi R4 , Prodan-Raštegorac, sa „ford fiestom“ je dobro startovala ali je onda pokvarila plasman zbog gumi defekta. Nisu uspeli da udju medju prvih 50 pa nisu ni vozili danas. Plasirani su na 55. mesto u generalnom i na 8. mesto u svojoj kategoriji, od 15 učesnika , što je ipak uspeh s obzirom da je to bio njihov debi na Reliju Monte Karlo.

Generalni poredak 89. Relija Monte Karlo 2021:

1. Ogier / Ingrassia – “ Toyota Yaris WRC “
2. Evans / Martin –  „Toyota Yaris WRC „…… + 32.6 sek.
3. Neuville / Wydaeghe – “ Hyundai i20 Coupé WRC“….. + 1.13.5 min.
4. Rovanpera / Halttunen – “ Toyota Yaris WRC „…….. + 2.33.6
5. Sordo / Del Barrio – “ Hyundai i20 Coupé WRC “ ……. + 3.14.2
6. Katsuta / Barritt – “ Toyota Yaris WRC „……………. + 7.01.3
7. Mikkelsen / Floene ( WRC 2 ) – “ Škoda Fabia R5 Evo“ ….. + 7.23.6
8. Greensmith / Endmondson- “ Ford Fiesta WRC „……….+ 8.21.1
9. Fourmaux / Jamoul ( WRC 2 ) –  „Ford Fiesta R5 MKII“ ….. + 9.15.8
10. Camilli / Buresi ( WRC 2 ) –  „Citroen C3 R5″…… + 9’48 „9

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije