43. Dakar reli ( etapa 9 ) – Odustao Sebastien Loeb, Tobi Prajs u bolnici

12. јануар, 2021. #

Pravi HOROR doživela je čuvena francuska reli posada na 43.Dakar reliju. Sebastien Loeb i Daniel Elena su se kasno sinoć, u osmoj etapi, vratili u bivak i definitivno završili pravo mučenje na maratonu u Saudijskoj Arabiji…

Sjajni Seb i njegov verni prijatelj i suvozač Daniel, mogli bi posle ovog takmičenja u pustinji da otvore, recimo u Parizu, mehaničarsku radionicu za štelovanje trapa i demontažu guma. Njih dvojica su više vremena proveli u uzaludnim pokušajima da poprave polomljene viljuške trapa, menjanju ležaja i u očekivanju kamiona sa rezervnim delovima, nego u savladjivanju dina i manevrisanju volanom. Nekoliko probušenih guma i katastrofalne greške Danijel Elene u navigaciji bacile su ovu iskusnu posadu čak na 42. poziciju u generalnom plasmanu, sa zaostatkom za vodećim od preko 13 sati !!! Da  na sve to stigne i kazna od njihovih zemljaka, iz francuske organizacije ASO, niko nije ni sanjao. Loeb je dobio penale zbog vožnje od 107 km/h….a ograničenje je bilo 30 km/h….eto to je Dakar, reli sa komplikovanom navigacijom i milion prepreka. Baš zato svi oni koji dodju na cilj dobijaju ovacije.

Sve je za Loeba započelo još na prvom specijalu kada je crveni monstrum od 3.5 litra, iz tima Bahrein raid Xtream , zauzeo tek 17. mesto. Usledili su potom plasmani na brzinskim ispitima na 6. i 7. mesto, zatim na 20. a pravi fijasko je stigao u šestoj etapi kada je Sebastien Loeb stigao na cilj kao 54. Ipak u svemu je pošteno reći da je ogromnom vremenskom zaostatku doprinelo i potpuno kašnjenje kamiona sa rezervnim delovima koji se takodje izgubio u peščanom prostranstvu. Loeb i Elena su čekali čak DEVET sati na pomoć u sred mračne pustinje.

Devetostrukom prvaku sveta , 46. godišnjem Sebastienu Loebu sada preostaje da se dobro odmori i onda posveti sledećem takmičenju koje počinje u martu ove godine. Reč je Extreme E prvenstvu ( projekat sa električnim terenskim vozilima u Saudijskoj Arabiji, Senegalu, Grenlandu, Brazilu i Argentini ), sa ekipom Lewisa Hamiltona X44.  U  vozilu Spark Odissey 21, partnerka ćemu biti Špankinja Kristina Gutierez, koja vrlo uspešno vozi jednog bagija na ovom 43. Dakar reliju i koja je posle čak 15 godina postala prva žena pobednik specijala na Dakaru, posle Jute Klajnšmit ( na slici su Juta i Kristina ).

Francuzi obožavaju Loeba i razočarani su odustajanjem velikog šampiona, ali, raduju se zbog Francuza iz Burgonje ( ili Burgundije, u istočnoj Francuskoj ) koji je vodeći u kategoriji automobila. Naravno reč je o 55. godišnjem Stefanu Peterhanselu, koji je danas pobedio na specijalnom ispitu i tako ZNATNO povećao prednost u odnosu na opasnog rivala, Nasera Al Atiju….na 17.50 minuta…..čini se da je na pomolu i 14 Dakar  pobeda. Peterhanselu je velika podrška njegova poznata supruga, Nemica Andrea Majer Peterhansel, nekadašnja fantastična motociklistkinja, takodje vozač i automobila i kamiona…

Nažalost, loše vesti su stigle iz klase motociklista. Brzi Australijanac, Tobi Prajs, dvostruki Dakar pobednik imao je težak pad….odustao je i helikopterom je prebačen u bolnicu u Tabuku, zarad snimanja…Pao je i teško povredio rame Argentinac Luciano Benavides, pa je takodje prebačen u bolnicu u Tabuku.
U bolnici je od pre dva dana i Pjer Čarpin sa teškom povredom glave..bio je u komi ali se lekari nadaju dobrom ishodu. Prebačen je nedavno u bolnicu i Indijac Santoš, član ekipe HERO, za koju je vozio minule godine stradali Paulo Gonkalveš.
Gonkalvešov zet, Portugalac Joakim Rodrigez se dobro drži na ovom Dakaru i zauzima 16. mesto….podsetimo da je rekao da vozi za Gonkalveša i da mu je želja da na cilju podseti na stradalog sunarodnika i brata svoje supruge.
Ovaj niz povredjenih, sa verovanjem da je to i kraj vestima o povredama, završavamo sa Italijanom Mauricijem Gerinijem koji je pao pred ciljem. Odbio je medicinsku pomoć i stigao na kraj etape, ali, posle je morao kod lekara.

Brzinski ispit je u ovoj devetoj etapi dobio Argentinac Kevin Benavides, ali, u generalnom je i dalje vodeći mladi Čileanac Načo Korneho sa 10 minuta prednosti.

Naš predstavnik, Subotičanin Gabor Sagmajster ostvario je do sada najbolji učinak na ovom Dakaru. Stigao je u cilj po mraku i na motociklu proveo danas DEVET I PO SATI. Na specijalu je bio 67. sa + 4.47.20 sata zaostatka za pobednikom. U generalnom se popeo na 63 mesto, dok je u svojoj klasi na 17. poziciji. Držimo mu stegnute pesnice…još TRI etape do kraja….ili što bi Gabor u šali rekao : „Ne daj Bože da je bolje“

Kod kvadovi vodi i dalje Argentinac Manuel Anduhar sa prednošću od 19.28 minuta, u klasi lakih vozila prvi je u generalnom Čileanac Lopez Kontardo sa zalihom od 12.25 minuta nad konkurencijom, a kod kamiondžija čudesna trojka iz Rusije, sa vozačima Sotnikovom, Šibalovom i Mardeevom, zauzima prva tri mesta.

U sredu je 10. etapa, 583 kilometra sa specijalom od 342 kilometra. Podsetimo da se 43. Dakar završava u petak 15. januara 2021.

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije