43. Dakar reli ( etapa 6 ) – Nesalomivi i trofejni 65. godišnjak, Italijan Franco Picco

8. јануар, 2021. #

Verujemo da u Srbiji niko nije čuo za motociklistu sa imenom Franko Piko, a iskreno ni mi koji već godinama pratimo dešavanja na Dakar reliju nismo imali  nikakvih informacija o tom zaista neobičnom čoveku koji eto i sa punih 65 godina juri po Saudijskoj Arabiji, a bio je i pobedjivao i na mnogim drugim maratonima.

U novinarstvu ne morate znate sve i naravno to se i ne može, ali, dobro je znati KO ZNA. Svojevremeno nas je naš čuveni učitelj, nezaboravni sportski reporter Radio Beograda Marko Marković večito upozoravao i govorio : „Kad nešto ne znaš, uvek PITAJ“

Mi smo za savete i „cake“ sa Dakara i ovoga puta upitali našeg dugogodišnjeg pravog prijatelja i najboljeg motociklistu Slovenije svih vremena, čuvenog Mirana Stanovnika, motociklistu koji je 19 puta bio na Dakaru i čak tri puta KAO PRIVATNIK zauzeo 13. mesto. Miran je trenutno u kućnom karantinu, ima lakši oblik korone i odmara se u najboljem ski centru Slovenije, Krvavecu, a ovo nam je danas ispričao :

„Moj nekadašnji uzor bio je Italijan, Franko Piko. Danas ima punih 65 godina i zaista fantastične rezultate. Više puta je pobedio na poznatom reliju Faraona, a na Dakaru je dva puta bio DRUGI i jednom TREĆI. Rodjen je u Vićenci, ima ogromno iskustvo i evo, i u tako ozbiljnim godinama i dalje vozi…sada je na 54. mestu.“

Danas je Franko Piko  specijal završio kao 54. a u generalnom je….na 51. mestu..

Evo  kompletnih rezultata Franka Pika, koji je na cilj Dakara stizao motociklom, kvadom i automobilom, sportiste  koji ponovimo ima 65 godina…

2017.  Moto… 85° – Asuncion / Buenos Aires
2016.  Quad CanAm… 6° – Buenos Aires / Rosario
2013.  Moto Yamaha WR450F…    Rit. – Lima / Santiago del Cile
2012.  Moto Yamaha WR450F …    77° – Mar del Plata / Lima
2011.  Moto Yamaha WR450F …   49° – Buenos Aires / Buenos Aires
2010.  Moto Yamaha WR450F…    23° (Vincitore classe Marathon) – Buenos Aires / Buenos Aires
2002.  in auto …   48° – Arras Madrid Dakar
2000.  in auto …  36° – Paris Dakar Cairo
1990.  Moto Yamaha… 5° – Paris Dakar (1 tappa vinta)
1989.   Moto Yamaha… 2° – Paris Dakar (1 tappa vinta)
1988.  Moto Yamaha… 2° – Paris Dakar (2 tappe vinte)
1987.  Moto Yamaha …4° – Paris Dakar (2 tappe vinte)
1986.  Moto Yamaha …10° – Paris Dakar (4 tappe vinte)
1985.  Moto Yamaha …3° – Paris Dakar

Današnju šestu etapu, to jest specijal, najbolje je savladao Španac Bareda Bort sa „hondom“, drugi je bio Ros Branč iz Zimbabvea sa „jamahom“ i sa + 13 sekundi…a treći sve bolji i brži…debitant iz Australije, 26. godišnji Denijel Sanders sa „ktm“ i sa samo 53 sekundi zaostatka za Baredom…
Medju motociklistima je neopisiva konkurencija. U generalnom je poziciju lidera zauzeo Australijanac Tobi Prajs sa „ktm“, čovek koji ima dve pobede na Dakaru i tri treća mesta.
Prate ga u generalnom Kevin Benavides ( + 2 minuta ), 3. Florimo ( + 2.57 ), 4. Branč ( + 3.41 ), 5. Sultre ( takodje +3.41 minut ), 6.Sanderlend ( + 4.23 ), 7. Bareda ( + 6.25 )….

Naš Gabor Sagmajster je završio i ovu šestu etapu i specijal. Zauzeo je 75. mesto a u generalnom se popravio za dve pozicije…..sada je 71…… Želimo mu prijatan odmor u hotelskom  krevetu !!!!….

Medju automobilistima se nastavio sjajan duel izmedju Peterhansela i Nasera Al Atije. Oni su danas na specijalu bili na četvrtoj i trećoj poziciji a u generalnom je i dalje vodeći Francuz Stefan Peterhansel koji sigurn drži i čuva lidersko mesto, sa 5.53 minuta prednosti u odnosu na šampiona iz Katara.
Specijalni ispit je pripao Karlosu Sajncu, a drugi je bio Al Rajhi.

Kod vozača kvadova je na specijalu najbolji bio Francuiz Žiro, ali, u generalnom je ubedljiv Argentinac Nikolas Kaviljiaso , koji je 2019. pobedio na Dakaru, a 2018. je kao debitant bio drugi.

U kategoriji „laka vozila“, to jest kod vozača sa snažnim i laganim napravama, nimalo lak specijal je dobio debitant Amerikanac Set Kintero a u generalnom vodi 45. godišnji Čileanac, Francisko Lopez Kontardo ( na slici ) koji se na Dakaru predstavio najpre kao motociklista, kada je bio dva puta treći i jednom četvrti, što je zaista vredan učinak….a potom je se za upravljač bagija i bio treći i PRVI.

Kod kamiondžija je bukvalno sve u znaku zlatnog KAMAZA. Danas su na specijalu Rusi zabeležili TRIPl pobedu ( Mardeev, Sotnikov i Šibalov ) a u generalnom su opet na prva tri mesta, s tim što vodi ŠIBALOV, ispred Šibalova i Mardeeva. Bravo za Ruse…nova pobeda je sasvim sigurna.

Sledi dugo očekivani odmor za umorne učesnike Dakar karavana, a onda se u nedelju nastavlja ova pustinjska odiseja.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije