43. Dakar reli ( etapa 5 ) – Bliži se kraj poluvremena

7. јануар, 2021. #

Uz poruku HRISTOS SE RODI…..svim pravoslavcima koji prate ove tekstove, i uz želje za DOBRO ZDRAVLJE,  selimo se putem interneta i naših izveštača u toplu Saudijsku Arabiju, gde na motociklu sigurno i sve bolje napreduje predstavnik Srbije, 49. godišnji motociklista iz Subotice, Gabor Sagmajster,  vozač „ktm“ od 450 kubika. Prate ga novinari Predrag Milinković i Mark Zakinski, uz pokušavanje da budu na vreme na svakom cilju etape , da podrže našeg šampiona i požele mu puno uspeha..

Gabor Sagmajster je motociklista koji je već devet puta završio Dakar reli i zna kakvu taktiku valja primeniti na ovom najvećem maratonu sveta. Danas je u petoj etapi ostvario plasman na 73. mesto pa se u generalnom poretku popeo na poziciju broj…. 72…U kategoriji „male moto“ gde učesnici nemaju prava koriščenja pomoći mehaničara Gabor Sagmajster sada ima ….. 21.mesto.

Motociklisti su i danas dali sve od sebe i pojurili na specijalnom ispitu od 456 kilometara, prateći oznake iz putne knjige i kontrolišući navigacione uredjaje, u cilju pronalazaka svih skrivenih tačaka, koje se moraju registrovati i prolaskom pokraj njih (  negde oko 200 metara u prečniku ) elektronski „overiti“.

Latinoamerički moto  šampion i pobednik mnogih moto skupova, 31. godišnji Argentinac Kevin Benavides, sa „hondom“, danas je pojurio u stilu pravog asa. Bio je najbrži na specijalnom ispitu i popeo se na prvo mesto u generalnom plasmanu. Pošteno se oznojio jer je na brzinskom ispitu samo JEDAN MINUT iza njega stigao njegov timski kolega iz „Monster energy honda team 2021“, Čileanac Korneho Florimo…

Posle pet etapa, iza Benavidesa u ukupnom poretku je Francuz De Sultre sa „huskvarnom“ ( + 2.31 min. )..sledi 3. Florimo ( + 3.42 ), 4. Prajs ( 3.43 ), 5. Sanderlend ( + 6.06 )….

U kategoriji automobilista svi praktično prate duel dvojice zaista vanserijskih vozača. Francuz, 55. godišnji Stefan Peterhansel, sa „minijem“ i 50. godišnji Naser Al Atija iz Katara, sa „tojotom“ vode potpuno izjednačenu borbu za pobedu. Reč je o dvojici vrhunskih majstora volana koji iza sebe imaju briljantne rezultate i teško je a i nepotrebno  sve to porediti . Čini se da će tek poslednja 12. etapa odlučiti pobednika. Danas je na specijalu bio bolji Peterhansel. Zuzeo je mesto broj 3, iza pobednika De Vilijera ( na slici u vazduhu ) i Baragvenata….dok je Naser Al Atija bio četvrti, pa sada u generalnom Peterhansel ima 6.11 minuta prednosti….Na trećem mestu generalnog je Karlos Sajnc, ali, sa baš velikim zaostatkom od 48.13 minuta, pa je sjajni Španac, 58. godišnji Sajnc, svestan da je pobeda odletela sa peskom u nekoj od hiljadu dina….

Nažalost, 26. godišnji Južnoafrikanac Henk Lategan, kojeg smo juče toliko hvalili….kao debitanta i sjajno plasiranog danas je imao težak udes. Povredjen je prilikom prevrtanja i ima slomljenu ključnu kost, pa je helikopterom prebačen u bolnicu u Rijadi. Ipak povreda nije toliko teška…a njegov suvozač je nepovredjen. Baš šteta za tog upornog i sigurno talentovanog vozača…..želimo mu brz oporavak. Prevrtanja i havarije su neizbežni na Dakaru. Pre dva dana se isprevrtao i brzo odustao Ten Brinke….

Kod maratonaca sa kvadovima dominira Argentinac Kaviljiaso. Pobedio je na specijalu a u generalnom ima prednost od 23.48 minuta…baš puno i teško dostižno.

U klasi lakih vozila najbolji je Čileanac Lopez Kontardo, nekadašnji motociklista i iskusni Dakar majstor.

Medju kamiondžijama je zatišje. Od kada je Belorus Viazovič doživeo tehnički belaj čak je  i malim Arapima, koji u čudu gledaju zahuktale naprave, sasvim jasno da će gigantski i mega trofejni KAMAZ ostvariti 18. Dakar pobedu, ovoga puta verovatno sa Sotnikovom.

U petak je nova, šesta etapa a u subotu dan odmora. Maraton Dakar se potom nastavlja na drugi deo itinerera.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije