43. Dakar reli ( etapa 2 ) – Jurnjava po dinama, virtuozi na motociklima

4. јануар, 2021. #

Bila je to veoma naporna etapa sa specijalnim brzinskim ispitom od 457 kilometara, a po običaju najteža motociklistima koji u toku vožnje moraju da prate oznake u  putnoj knjizi ( kniga je u obliku rolne papira koja se nalazi na upravljaču ) a ujedno  da kontrolišu i navigacioni uredjaj koji im pomaže da pronadju skrivene tačke, postavljene zarad obaveze prolaske pored istih ( par grašaka povlači diskvalifikaciju ). Uz sve to koncentracija mora biti maksimalna kako bi se blagovremeno uočile opasne prepreke, rupe, kamenje, dine sa mekanim peskom. Često su motociklisti na nogama, uspravljeni i naučeni da im je tako vidik bolje uočljiv, ali za takvu vožnju morate imati snažne mišiće. Netremice prate i tragove svojih predhodnika u pesku jer je to jedan od pokazatelja da su na pravom putu ….a ko zna možda i ne………U svakom slučaju vrlo kompleksna i opasna priča.

Danas je medju motociklistima dominirao i pobedio 37. Španac Huan Bareda Bort, sa „hondom“. Vozio je najbolje od svih, a krenuo je sa 20. pozicije. Bareda Bort je prvi i u generalnom plasmanu, sa + 6 minuta prednosti, ispred Amerikanca Brabeka, pošto je jučerašnji lider Tobi Prajs danas bio tek na 28. mestu….

Prvih desetak u kategoriji motociklista voze za najviši plasman a reč je o profesionalcima iz fabričkih ekipa KTM, HONDA, JAMAHA, HUSKVARNA,GAS-GAS. Reč je o zaista fantastičnim majstorima na dva točka, fizički odlično pripremljenim, sa iskustvom na niz enduro i of-road trka….i o mladim vozačima u punoj snazi. Raspon godina tih favorita je od 30 do 37 godina, a ima i nestandardno odvažnih debitanata koji voze sa totalnim rizikom. Baš takav je „ruki“ iz daleke Australije, 26. godišnji Daniel Sanders koji je australijski šampion u trkama van puteva i majstor za enduro trke. Idol mu je zemljak Tobi Prajs. Mladi Daniel je perfektan za sada, izjavio je da ništa ne zna o Dakaru, da mora puno da uči, ali, danas je krenuo kao pravi šampion  i u početku je bio medju prvom trojicom, sa minimalnim zaostatkom. U cilj je stigao kao 9. sa + 16.31 minut…..za debitanta izvanredno!

Medju motociklistima na ovom 43.Dakaru je i Joakim Rodrigez, takmičar iz Portugalije. Želja mu je da se domogne cilja i da na poseban način pozdravi prošle godine na ovom reliju stradalog PAULA GONKALVEŠA, sjajnog moto asa koji je oženio njegovu sestru.

Austrijanac Matijas Volkner spada medju ekstremno brze. Ima 34 godine i veoma uspešnu karijeru. Ovo mu je sedmi Dakar na kojem ima jednu pobedu i dva druga mesta. Vozi za profi ekipu, Red Bul KTM Factory team, ali, i najboljima se dešavaju pehovi…..zbog kvara menjača morao je već na početku specijala da stane, pa je izgubio 2 sata i 15 minuta za popravku….uspeo je da nastavi.

Za razliku od upravo pomenutih profesionalaca koji imaju overene ugovore i naravno debelu materijalnu nadoknadu za angažovanje, naš motokros šampion iz Subotice 49. godišnji Gabor Sagmajster je privatnik i amater, koji ima svoj biznis, a početkom godine kada prikupi sredstva kreće na najveći maraton na svetu. Gabi je vrlo svestan i zna da ne može očekivati senzacionalne plasmane. Njegov cilj je da dodje do cilja, a to mu je do sada uspelo već DEVET puta.
Tada je uvek na velikom podijumu podizao zastavu naše zemlje i punim plućima uzvikivao : „SRBIJA“.

Danas je naš predstavnik Gabor Sagmajster završio specijalni ispit od 457 kilometara na 82. mestu sa kašnjenjem u odnosu na pobednika…3 sata i 3 sekunde. Na motociklu je u toku specijala proveo 7 sati i 17 minuta. U generalnom je 83…..a u svojioj klasi „male moto“ je 24.   ….. Moguća su minimalna pomeranja kada svi stignu na cilj.

Medju automobilistima je opet došlo do velikog duela dvojice timskih rivala, sa „minijima“ a u borbu za pobedu na specijalu umešao se sasvim očekivano i odlični Naser Alatija iz Katara, sa „tojotom“, i uspeo da pobedi. Danas je na specijalnom ispitu  Peterhansel bio brži od Sajnca, ali legendarni Francuz je prvi u generalnom poretku sa prednošću od 6.37 minuta ispred Sajnca, dok je na trećem mestu posle dve etape Naser Al Atija.
Za razliku od prvog dana, najtrofejniji reli vozač sveta Sebastien Loeb se ovom prilikom znatno popravio i specijal okončao na 6. mestu, uz zaostatak od 16.53 minuta u odnosu na pobednika specijala, Nasera Al Atiju. Loeb je u generalnom na 7. mestu sa + 36.40 minuta.

U klasi kvadova na specijalu je pobedio Amerikanac Pablo Kopeti, a u generalnom je prvi Francuz Žiro.

Kod lakih vozila specijal je dobio domaći vozač, Saleh Alsaif, a u generalnom vodi Čileanac Lopez Kontardo. Lepa vest sa Dakara stiže za ljubitelje WRC serije i popularnog Severnog Irca Kris Mika. Posle jučerašnje etape kada je medju poslednjima ipak stigao na cilj uz dobijanje 12 časova penalizacije, Mik je danas na specijalu bio 20. a u generalnom je na 38. mestu. Podsetimo, to je njegov debi na Dakaru sa suvozačem kojeg je upoznao pre desetak dana.

Najzad, u kategoriji kamiondžija zabeležen je dvostruki trijumf posade „kamaza“. Sotnikov i Mardeev su prvi i drugi na specijalu, s tim da je Sotnikov zadržao mesto lidera u generalnom.

U utorak 5.januara….na redu je treća etapa, dugačka 629 kilometara, sa 403 kilometra specijalnog ispita.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije