WRC 2021 – U susret 89.Reliju Monte Karlo

23. децембар, 2020. #

Manje od mesec dana nas deli  od početka nove sezone Svetskog reli šampionata, čuvene serije WRC. U planinskom predelu francuskih Alpi, u blizini varošice Gap ( 50.000 stanovnika ), gde je rodjen sedmostruki svetski reli prvak Sebastien Ožie, počeće novo izdanje najpoznatijeg relija današnjice.

U Gapu ( oko 205 km. severno od Nice i Monaka ) će biti lociran servisni park, a žitelji tog mesta mogu da se diče svetskim reli šampionom, svojim zaista fenomenalnim Ožieom, ali, i  dogadjajem iz avgusta 1944. kada je nekoliko stotina boraca francuskog pokreta otpora posle dosta muka uspelo da razoruža daleko brojnije nemačke trupe ( 1200  vojnika), doduše uz  trik, kada su zatražili pomoć od jednog obližnjeg savezničkog tenkiste koji je ispalio par projektila u pravcu Gapa, pa su se nacisti uplašili i brže bolje predali…..

Na 20.58 km dugačkoj  stazi od Sent Disdiera, u četvrtak poslepodne 21. janura, počeće 89. Reli Monte Karlo…Biće to prvi od ukupno 15 brzinskih ispita i to na 85 % novim terenima u odnosu na ranije relije i ujedno na do sada najkraćem itinereru od 280 kilometara brzinaca. Novina je takodje da zbog korone i policijskog časa neće biti noćnih ispita i da će se zarad pandemije izbeći okupljanje većeg broja navijača – poruka je Automobilskog kluba Monako, dugogodišnjeg organizatora.

Interesovanje za reli je kao i uvek veliko jer svakom majstoru ove discipline itekako znači start na legendarnom rulet reliju. Rok za prijave ističe 28. decembra a do sada ih ima preko 90..

Ljubitelji relija već znaju da će se borba za najbolje pozicije voditi izmedju članova tima Hjundai ( Tanak, Nojvil, Sordo ) i tima Tojota ( Ožie, Evans, Rovanpera,Takamoto ), uz povremeno atakovanje asova Forda…Sebastien Ožie je kao što je objavljeno odložio svoj odlazak u penziju, bar još u ovoj 2021. sezoni….

Veliko iznenadjenje je nedavno stiglo iz tima Toyota Gazo Racing, gde je dosadašnjeg direktora tima, sjajnog četvorostrukog reli šampiona sveta, 56. godišnjeg Finca Tomija Makinena, odlukom predsednika Tojote, Akia Tojoda, zamenio 35. godišnji Finac Jari Mati Latvala…

Takav scenario i dalje izaziva polemike kod strastvenih poznavalaca ovog sporta, a po mnogima je takva odluka došla zbog ambicioznih planova Tojote, uključivanja poznate i mladje  osobe a sve u želji da se dostigne uspeh rivalskog južnokorejskog tima Hjundai….podsetimo već poslednje dve godine šampiona u konkurenciji konstruktora.

Predsednik Tojoda je tim povodom rekao :

„Kada sam razmišljao o novom timu za 2021. godinu prvo mi je na pamet pao Jari Mati Latvala. Odavno sam video koliko mu znači Tojota i koliko vodi računa o mehaničarima, inžinjerima, navijačima, uvek je razgovarao sa njima. Znam da gaji veliku ljubav prema Tojoti“

Latvala je naravno oduševljen…

„Zaista sam počastvovan što zauzimam ovu poziciju i zbog poverenja koje mi je ukazao Akio Tojoda, to je novi izazov i za to se spremam“

Odličnom finskom asu, Jari Mati Latvali,  koji nikada nije bio reli šampion sveta, ali od svih majstora relija ima najviše reli startova ( čak 209, za razliku od Loeba koji iza sebe ima 180 relija ili Ožiea koji je učestvovao na 156 relija  ) pomagaće direktor projekta Yuichiro Haruna, sportski direktor Kaj Lindstrom i tehnički direktor Tom Fowler.

Reli Monte Karlo će okupiti sve najpoznatije reli vozače današnjice, one u takozvanoj elitnoj kategoriji ali i vozače u klasama WRC 2 , WRC 3 i ostalim nižim grupama.

Podsetimo, ove 2020. je pobedio Belgijanac Tijeri Nojvil, sa „hjundaiem“…ispred Ožiea i Evansa, sa „tojotama“.

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije