WRC 2020, Aci rally Monza – Prvi dan ni nalik na čuveni šampionat

4. децембар, 2020. #

Kovid je apsolutno poremetio sve u svetu pa tako i mnoga sportska dogadjanja. Zbog katastrofalnih razmera zaista užasne pandemije koja je već odnela daleko preko milion žrtava u svetu, na manifestacijama mnogih sportova publike nema, mnogi sportisti su zbog infekcije kod kuće, takmičenja se otkazuju, kalendari menjaju….

Tako je i u Svetskom reli šampionatu, po mnogima najzanimljivijoj seriji sportskih automobila. Od planiranih 14 relija evo nekako smo stigli do SEDMOG ( održani su reliji Monte Karlo, Švedska , Meksiko, Estonija, Turska, Sardinija ), ujedno i završnog u ovoj potpuno neobičnoj i sasvim haotičnoj sezoni svetskog relija.

Aci rally Monza nikada ne bi mogao da bude medju standardnim i poznatim reli priredbama da nije bilo ovogodišnje  pandemije.

Reli Monca je zamišljen sa 16 brzinskih ispita, prvog dana na prostoru čuvene staze Monca, nadomak Milana, a u drugom i trećem danu na području severno od Bergama, praktično u podnožju Alpa.
Prvi dan Monce nije uopšte ličio na standardne brzinske ispite i videlo se da je reč o potpuno improvizovanim specijalima u rasponu od 4,33 pa do 16,22 kilometra. Loše vreme, kiša, susnežica, magla …pa onda zemlja, blato, asfalt, previše vode na tim uskim brzinskim distancama sa puno prepreka, šikana i metalnih ograda, nisu bili uobičajeni za najbolje reliste sveta…

Posle 6 „brzinaca“ vodi španski as Dani Sordo, sa „hjundaiem“, a samo JEDNU SEKUNDU manje ima Finac Esapeka Lapi, u baš nekonkurentnom „fordu“, ali sa zimskim gumama bez eksera, koje će možda biti problem u drugom danu. Svetski prvak Francuz Sebastien Ožie sa „tojotom“ kasni za liderom 12 sekundi, a slede vodeći u šampionatu i veliki pretendent za titulu prvaka, Britanac Elfin Evans, sa „tojotom“ i zaostatkom od 17,1 sekunde. Zvanični svetski prvak Estonac Ot Tanak, u „hjundaiu“ ima plus od 17.7 sekundi , šesti je  20. godišnji Finac Kale Rovanepera, sa „tojotom“i zaostatkom od 24,8 sekundi, a onda  grupa vozača iz katagorije WRC 2, Mikelsen, Vejbi, Lindholm i Oliver Solberg….mahom skoro svi sa „škodama“….

Već u prvom danu izleteo je Belgijanac Tieri Nojvil zatim Japanac Takuta a Finac Temu Suninen je stao zbog problema sa motorom. U kategoriji WRC 2, nekadašnji šampioni Evrope, Čeh Jan Kopecki i Poljak Kajetan Kajetanović su daleki iza svojih mladih rivala……

Reli Monca se nastavlja u subotu sa 7 ispita a 3 poslednja su u nedelju..

Poredak posle 6 ( od ukupno 16 brzinskih ispita ) Relija Monca 2020 :

1. Sordo – „hjundai“
2. Lapi – „ford“…… + 1.0 sek.
3. Ožie – „tojota“…………. + 12.0
4. Evans – „tojota“………… + 17.1
5. Tanak – „hjundai“……… + 17.7
6. Rovanpera – „tojota“…….. + 24.8
7. Mikelsen  – „škoda“…… + 1.04.2 min.
8. Vejbi  – „hjundai“……….+ 1.14.3
9. Lindholm – „škoda“……. + 1.56.7
10. „O. Solberg – „škoda“ …… + 1.57.9

Galerija slika

Članci iz iste kategorije