43.Dakar reli – Vremeplov – Kraljica je Juta Klajnšmit a najhrabrija princeza Annie Sel

31. децембар, 2020. #

Već smo objavili da će se na predstojećem 43. Dakar reliju, u Saudijskoj Arabiji, takmičiti 17 žena, predvodjenih posebno uspešnom Špankinjom Lajom Sanc, na motociklu, a ovo je prilika da Vas podsetimo i na mnoge druge pripadnice lepšeg pola…na neustrašive dame.

U dugoj istoriji Dakar relija koji je nastao zahvaljujući francuskom motociklisti Tjeri Sabinu, čoveku koji se 1977. izgubio na jednom reliju u Africi i koji je kada je pronadjen odlučio da priredi maraton svetskih razmera, već od samog početka bilo je više ženskih takmičara. Tjeri je nažalost poginuo na Dakaru, medju posadom helikoptera, 1986. godine a njegova briljantna ideja je dostigla mega rezmere.

Jedina žena koja je uspela da trijumfuje u generalnom plasmanu Dakar relija, rame uz rame sa muškarcima, jeste Nemica Juta Klajnsmit. Bilo je to 2001. godine u Africi, a Jutin suvozač je bio Andreas Schulz. Vozili su džip marke „micubiši“.

Mnogi tvrde da je na dugačkim maratonima ipak najteže takmičarima sa motociklima i to je zaista tačno. Prepušteni su sami sebi za razliku od ostalih.

To veoma dobro zna sasvim sigurno jedinstvena žena u istoriji auto i moto takmičenja, Švedjanka Eni Sil, koja je praktično ceo svoj život provela na točkovima motocikala i automobila, na mnoštvu trka. Rodjena je u mestu Taby 5.septembra 1968. godine a njena takmičarska biografija počinje kada je sa 16 godina dobila prvi motocikl. Ono što je proživela zaista je impresivno a na Dakar reliju 2010, u Južnoj Americi, doživela je stravičnu nezgodu, pad sa motociklom u rupu neke stare grobnice, duboku 5 metara. Provela je u toj rupi znatno povredjena nekoliko sati dok nije stigao spasilački helikopter. Fantastična i ludački odvažna Eni Sil je posle toga STIGLA NA CILJ, i ostvarila svoj najbolji plasman, 45 mesto, od nekih desetak učestvovanja na Dakar relijima.
Ako bi nabrajali gde je sve vozila, pobedjivala sve ženske konkurentkinje, bilo bi Vam verovatno zamorno a ako baš želite da saznate sve uspehe „Dakar princeze“ kako je svi zovu posetite njen profesionalni sajt. Nažalost ni neki naši novinari koji prate moto sport nisu čuli za Švedjanku Eni Sil.

Eni Sil moramo pamtiti i po još jednom rekordu, a to je SVETSKI REKORD. Osmog avgusta 2003. godine Eni je sa svojim timom uspela nemoguće. Na motociklu starom 20 godina ( novijim je bilo zabranjeno takvo nadmetanje u Nepalu ) marke „honda XL 250“, opremljenim specijalnim gumama za sneg, uspela je da se popne u bazni kamp na VISINU od 5305 metara. Može li se to uopšte zamisliti,  može li se shvatiti energija žene za koju očigledno prepreke ne postoje a reč strah, kao da nema nikakvo značenje.

Dakar reli je doživeo maksimalan uspeh i postao je najprimamljiviji magnet za mnoge avanturiste. Na tom maratonu bili su poznati pevači, mega sportisti, kao skijaši Lik Alfan i Adam Mališ, reli šampioni, fufbaleri, plivači pa čak i princ Albert od Monaka, princeza Karolina, sin Margaret Tačer i mnogi mnogi drugi…..  oko 20-tak vozača formule jedan je bilo na Dakaru, a najpoznatiji je sportski lepotan danas 75. godišnji Belgijanac Žak Braner, svima poznat kao DŽEKI IKS. Bio je čak 14 puta na Dakaru, pobedio je 1983. a 7 puta bio u Top 10. Podsetimo da je u formuli 1 imao  čak 116 startova, sa 8 pobeda i 25 podijuma.  Osvojio je titulu Evropskog prvaka f2 a bio je i pobednik čuvene trke 24 časa Le Mana. Na Dakar reliju mu je često suvozač bio poznati francuski glumac Klod Braser.

Za finale ove priče evo i podatka o dva najpoznatija bračna para Dakar relija. Znaju ih svi. Trofejni Stefan Peterhansel sa pobedama u konkurenciji i motocikala i automobila ( ukupno 13 puta ) i njegova famozna supruga, Nemica Andrea Majer o kojoj smo više puta pisali i koja je na Dakaru bila u svim kategorijama. Zatim par iz Španije, motociklista i automobilista Nani Roma ( 24 puta na Dakaru sa 2. pobede ) sa suprugom, motociklistkinjom Rozom Romero.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije