43.Dakar reli – Raport novinara Pedje Milinkovića iz Džede

29. децембар, 2020. #

Novinar RTS-a, Predrag Pedja Milinković je jedini iz Srbije koji je već desetak puta pratio na licu mesta Dakar reli. Izveštavao je iz Argentine, Čilea, Perua, Bolivije…a evo sada se nalazi u Saudijskoj Arabiji…i specijalno za nas javlja se iz grada Džeda, koji ima skoro pet miliona stanovnika..

„Danas smo se testirali na virus Kovid 19 i čekamo rezultate testa. Nismo išli da šetamo po Džedi baš zbog toga što nemamo rezultate. Gabor Sagmajster je dobro, sa nestrpljenjem čeka početak takmičenja. Sa Emanuelom Đenešom u sredu bi trebalo da ide u luku da preuzme motor i odveze ga u bivak. Tehnički pregled zakazan je za 1. januar.

Inače, Džeda je ispresecana i sjajno povezana autoputevima i širokim bulevarima sa po 3 i 4 kolovozne trake. Ograničenje je 90 kilometara na čas. Na ulici smo retko viđali policiju, saobraćajnice su pokrivene kamerama i svako prekoračenje se kažnjava tako što prekršaji vrlo brzo stižu na kućnu adresu.

Klasični javni saobraćaj u ovom gradu ne postoji, tako da se svi voze automobilima ili taksijem. Novi međunarodni aerodrom „Kralj Abdulaziz“ koštao je više milijardi dolara, ne samo zbog veličine već i zbog veoma skupog bronzanog krova.

Na udaljenosti od 60-tak kilometara nalazi se Meka, koja se smatra jednim od najsvetijih islamskih gradova. Tokom hadža, tradicionalnog hodočašća muslimana, Meku, a samim tim i Džedu poseti više od 6 miliona turista. Vizija vladara Saudijske Arabije je da se država polako otvara prema svetu.

Pre tri godine dozvolili su ženama da voze automobile i prisustvuju sportskim događajima na stadionima, što je pre toga bilo zabranjeno. Cilj im je da 2030. imaju 100 miliona turista iz celog sveta, koji nemaju veze sa religijskim turizmom. Dakar reli je prilika za promociju Saudijske Arabije. Za petogodišnji ugovor platili su organizatoru 100 miliona Evra, pa će se Dakar reli voziti u ovoj zemlji ove i bar još tri sezone.

U Džedi živi i radi i Vladan Milojević, nekadašnji trener fudbalera Crvene zvezde i sutra ćemo se najverovatnije videti sa njim na treningu Al Ahlija, jednog od najstarijih klubova na ovim prostorima. Postoji 83 godine i trenutno je drugi na tabeli posle 10 kola u prvenstvu. Za Al Ahli igra nemački fudbaler našeg porekla Marko Marin, koji je sa velikim uspehom dva puta predvodio Zvezdu do grupne faze Lige šampiona.“

Galerija slika

Članci iz iste kategorije