43.Dakar reli – Debituje nezadrživi Kris Mik, učenik Kolina Mek Rea

27. децембар, 2020. #

Svi koji bar malo vole Svetski reli šampionat, dobro znaju ko je Kris Mik. Taj danas 41. godišnji profesor brzine i neverovatno hrabri majstor volana iz Severne Irske vrlo brzo je stekao ogroman broj navijača, baš zbog svog odvažnog i neustrašivog stila vožnje sa ni malo kalkulisanja i taktiziranja. Kris Mik je danas takav jer je učio od sigurno najekstremnijeg reli vozača u istoriji te discipline – od legendarnog Škotlandjanina Kolina Mek Rea, svetskog reli prvaka iz 1995….nezaboravnog asa koji je je doživeo bezbroj izletanja, prevrtanja, havarija …ali i prave ovacije hiljade navijača. Poginuo je u blizini svoje kuće u helikopterskoj nesreći 2012. godine a tom prilikom su stradala njegova dva prijatelja i Kolinov sin. Bio je to užasan dan za celokupni sportski svet.

Za nekoliko dana će Kris Mik krenuti maratonskim stopama svog idola, Kolina Mek Rea ( dva puta vozio na Dakar reliju ), svog učitelja, prijatelja i čoveka koji mu je u životu neizmerno puno pomogao. Posle sjajnih WRC šampiona, kao što su bili Ari Vatanen ( 4 puta pobedio na Dakar reliju ), Karlos Sajnc ( 3 puta pobedio na Dakar reliju i učestvovao čak 14 puta ), Juha Kankunen ( jednom pobedio na Dakaru ), Bruno Sabi ( jednom pobedio na Dakaru ), Sebastien Loeb ( vozio 4 puta na Dakaru, bio 2. i 3. ), zatim Federiko Vilagra ( 6 puta na Dakaru  ) i  Martin Prokop ( 5 puta na Dakaru )….evo i Kris Mik stiže na neverovatni 43. Dakar maraton.

U tom debiju biće za volanom prototip vozila PH Sport Zefir a suvozač će mu biti iskusni kopilot, 37. godišnji Holandjanin Vouter Rosegar, učesnik na 13 izdanja Dakara ( sa automobilima i kamionima ), koji je 11 puta stigao na cilj.

Kris Mik je diplomirani mašinski inžinjer, sin je Sidnija Mika nagradjivanog stručnjaka  za pripremu reli automobila. Počeo je da se takmiči 2000. godine i vrlo brzo počeo da pokazuje karakter i talenat. Osvojio je dva puta britanski juniorski šampionat a 2002. je startovao u Svetskom reli šampionatu.
Kris Mik je u svojoj karijeri postigao puno, učestvovao je na 104 relija Svetskog reli šampionata i PET puta je pobedjivao, uspeo da u generalnom plasmanu nadvisi sve najbolje na planeti. Bio je 13 puta na podijumu a ostvario je 94 trijumfa na brzinskim ispitima u borbi sa najboljima.

Povodom predstojećeg 43. Dakar relija izneo je svoje utiske :

„Krećem prvi put na ovaj maraton. To je novi izazov i nova avantura, zaista sam uzbudjen. Dolazim iz WRC-a gde se misli samo na brzinu. Na Dakaru je najvažnije dobro gledanje unapred, na put ispred i prilagodjavati brzinu….morate misliti na puno stvari, na putnu knjigu, navigaciju…puno momaka iz WRC-a je bilo na ovom maratonu…Karlos Sajnc je legenda bio je na Dakaru čak 13 puta. Uvek su me fascinirale vožnje van puteva. Voleo bih da sam u vrhunskoj kategoriji..ali..evo…stižem vrlo skromno. Suvozača Voutera sam prvi put sreo pre mesec dana, znam da ima iskustvo sa navigacijom, a snalazio se i sa automobilima i sa kamionima…ako se zaglavimo u pesku biće nam lakše sa ovim našim Zefirom“.

Tako govori sjajni majstor Kris Mik. Moraće da se prilagodi sasvim drugačijem stilu vožnje u odnosu na njegovo jurcanje po WRC krivinama, a svi njegovi navijači veruju da će popularni Irac ipak stići na cilj, u Džedi, 15. januara.

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije