43.Dakar reli – 17 žena krenuće na 12 etapa, na oko 7000 km.

28. децембар, 2020. #

Žene, naše dame ili kako se neki put kaže….pripadnice nežnijeg pola, uvek su predstavljale značajan faktor u svetu automobilskog i motociklističkog sporta.

Na predstojećem Dakar maratonu očekuje se pojavljivanje…. 17  žena !!!!…. u nekoliko kategorija a najuspešnija je na ovom dogadjaju  34. godišnja svetska, evropska i nacionalna prvakinja u moto trialu, veoma brza Špankinja Laja Sanc, takmičarka „honde“ i „ktm-a“….na ovom Dakaru sa modelom „gas-gas 450 rally“.

Laja je svaki put stigla cilj ovog maratona, DESET puta je završila Dakar reli i 10 puta je bila prva u konkurenciji žena. Godine 2015. ostvarila je svoj najbolji rezultat, DEVETO mesto u generalnom plasmanu, zajedno sa muškarcima.

Uoči najnovijeg Dakara, Laja je kazala i ovo :

“ Moram priznati da mi je 2020. bio najgori Dakar u poslednjih nekoliko godina. Na početku drugog dana imala sam veliki pad, izgubila sam puno vremena u etapi …u prvom delu, i nadala se da ću se popraviti u nastavku. Međutim, druga polovina relija bila je toliko brza, toliko različita od prethodnih izdanja, da nije bilo načina da se pokuša vratiti izgubljeno vrijeme. Ipak sam uspela da dodjem na 18. mesto….
Dakar  s tako brzim profilom, nije za mene. U ovoj nesreći na Dakaru pokidala sam ligamente na obe ruke, ali to nismo znali. Mislila sam da sam povredila samo jednu ruku. Kad sam se vratila  jako me je bolelo i tada su primetili povredu koja je zahtevala operaciju. Na kraju mi ​​je trebalo oko 5 meseci da se oporavim. A onda da bih nastavila ovu strašnu godinu, doživela sam pad  na početku relija u Andaluziji. Radilo se o opekotini izazvanoj trenjem podlaktice i klizanjem po tlu. Na kraju je i rana zaražena.
Uz sve ovo, jasno je da na ovaj 43. Dakar neću stići u najboljoj formi. Cilj? Ne želim previše razmišljati o tome, iako  uvek kažem da želim biti među prvih 15 ”.
Tako priča sjajna motociklistkinja iz Španije, 34. godišnja Laja Sanc ( na slici sa španskim moto asom Danijem Pedrosom ) .
U narednim tekstovima, na ovom mestu, imaćete priliku da saznate nešto više i o mnogim drugim, zaista fantastičnim damama, koje su po mnogo čemu nadvisile muškarce….a medju njima su italijanska suvozačica Fabricia Pons, najuspešniji ko-pilot na WRC relijima ( vozač je bila Mišel Muton ) i učesnica ranijih Dakar relija, zatim i pored teških povreda neustrašiva Švedjanka Eni Sil, odlična na Dakaru i svetska rekorderka u usponu na najvišu visinu, motociklom ( Mont Everest, 5305 metara na motociklu „honda XL 250“), jedina žena pobednik Dakara, Nemica Juta Klajnšmit, talentovana Nemica Andrea Majer, koja je vozila motocikle, automobile i kamione, danas supruga Stefana Peterhansela i mnoge, mnoge druge…..

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije