WRC 2020 – Rally Italia Sardegna, prvi dan – Vodi Dani Sordo ispred Suninena u „fordu“

9. октобар, 2020. #

Na reli šampionatu sveta večito se redjaju baš velika iznenadjenja i po tome je ova disciplina prva i jedinstvena u svetu brzine. Ko bi recimo  pomislio da će 26. godišnji Finac Temu Suninen, vozač „M sport forda“, prosto razbiti konkurenciju na prvom takmičarskom brzinskom ispitu relija Sardinija, i da će biti bolji od svetskog prvaka Ožiea čak za 13,4 sekunde, na ispitu od samo 12 kilometara.
Objašnjenje se može potražiti u vrlo teškoj, uskoj i na nekim mestima valovitoj stazi prvog ispita, kada se vozilo sporo i kada je prosečna brzina bila samo malo iznad 70 km/h. …..ali uslovi su za sve bili skoro isti ( malo bolji za one koji su kretali kasnije ) a Suninen je i na sledećem ispitu bio uspešniji od skoro svih i zauzeo je vodeće mesto u generalnom plasmanu ….ispred Sorda i Ožiea.

Posle 3 ispita Suninen je bio na čelu a onda je vodeću poziciju prepustio raspoloženom Špancu, najstarijem u Top 10, 37. godišnjem Daniju Sordu, u „hjundaiu“. Lapi je sa „fordom“ stao već na drugom ispitu, Tanak je imao tehničke probleme a Evans i Ožie su „otvarali“ brzince na kojima se ipak ne vozi brzo kao u Turskoj, i s tim u vezi smo pogrešili prilikom prvog teksta o Sardiniji.

Elfan Evans budno prati gde se u plasmanu nalazui Ožie koji mu je glavni konkurent u šampionatu, rival za osvajanje titule. Ne zanimaju ga ni Sordo ni Suninen, bitno mu je da mu Ožie ne beži baš puno…

Medju prvih 10 nalazi se i mladi 23. godišnji Francuz Pjer Lui Lube koji u privatnom „hjundaiu  “ zauzima 7. mesto. Mladi Lube je sin nekadašnjeg šampiona Evrope 1989. Iv Lubea.

Perfektan je Oliver Solberg u „škodi fabiji“ i posle 6 ispita se nalazi na prvom mestu klase WRC 3 a 10. je u generalnom.

Na ovom reliju Peter Solberg i Andreas Mikelsen testiraju „pireli“ pneumatike i voziće u nedelju, na poslednjem ispitu „power stage“.

U subotu sledi novih 6 ispita a u nedelju završna 4.

Plasman posle 6 ispita ( od ukupno 16 ) na reliju Sardinija :

1. Sordo – „hjundai“
2. Suninen – „ford“….. + 17.4 sek.
3. Nojvil – „hjundai“……. + 35.2
4. Ožie – „tojota“…….. + 36.0
5. Evans – „tojota“………. + 51.9
6. Grinsmit – „ford“……… + 1.07.1 min.
7. Lube – „hjundai“…….. + 1.33.5

8. Tanak – „hjundai“…… + 1.53.7
9. Rovanpera – „tojota“……… + 2.32.3
10. O.Solberg ( WRC 3 ) – „škoda“……3.01.2

Galerija slika

Članci iz iste kategorije