Prodaja električnih vozila u EU će se ove godine utrostručiti

15. октобар, 2020. #

 

Za sve veću prisutnost električnih automobila u Evropskoj uniji su zaslužne regulative koje ograničavaju emisije štetnih gasova. Sledeće godine svaki sedmi automobil prodat u EU bi trebalo da bude elektrifikovan, ali da bi se trend nastavio EU mora da povećava restrikcije na emisije.

Evropska nezavisna stručna grupa za čistiji transport, Transport & Environment, objavila je svoju analizu evropskog tržišta električnih automobila. U njoj je vidljivo da je prodaja e-vozila u Evropskoj uniji u porastu i tokom ove godine, uprkos pandemiji i usporavanju ekonomije. Kao glavni uzrok tome vide nove propise kojima EU sve ambicioznije ograničava emisije štetnih gasova.

Ove godine je tako otprilike svaki deseti automobil prodat u EU bio 100% električni ili plug-in hibrid, a do kraja godine se očekuje daljnje ubrzanje njihove prodaje. Ukupno bi u 2020. godini na tržištima EU trebalo da se proda trostruko više električnih i elektrifikovanih automobila nego prošle godine. Trend će se najverovatnije nastaviti i u 2021. godini, za kada T&E predviđa da će svaki sedmi novi automobil biti moguće zakačiti na e-punjač.

S novim regulativama EU već su se uskladili PSA Grupa, BMW, Volvo i zajedničkim snagama FCA grupa i Tesla. S druge strane, Renault, Nissan, Ford te zajednički posmatrano Toyota i Mazda su vrlo blizu ostvarenju cilja u pogledu prosečne emisije novih automobila na tržištu Unije.

Od onih koji još uvek zaostaju po pitanju ekologije ističu se Volkswagen, Hyundai-Kia grupa, Daimler i Jaguar-Land Rover. Svi oni imaju određene planove za ubrzanu elektrifikaciju game i primetno je da im prodaja u e-segmentu ili raste ili bi uskoro trebalo da počne da raste. Ono što zabrinjava analitičare jeste veliki rast popularnosti SUV-ova, vozila koja u principu ispuštaju natprosečno više štetnih gasova, a čiji udeo u prodaji u EU je porastao na čak 39% u prvoj polovini godine.

Zato, da bi se pozitivan trend smanjenja emisija i elektrifikacije prevoza nastavio, preporučuje se daljnje “stezanje” regulative, postavljanje još ambicioznijih ciljeva i smanjenje dozvoljenih prosečnih emisija po proizvođaču u periodu od 2025. do 2030. godine.

Izvor: Autoblog.rs – Autonet.hr

Galerija slika

Članci iz iste kategorije