WRC 2020, Rally Turkey Marmaris –Neverovatni Loeb se probio na drugo mesto

19. септембар, 2020. #

Prašnjavi karavan je završio i subotnje izazove. Bilo je više nego teško a svima su pneumatici u baš lošem stanju. Naravno, kao što je svako mogao zaključiti, bilo je probušenih i isečenih guma i ulaska u cilj na felnama, sa fronclama od uništenih omotača…

Počelo je veoma dobro za najiskusnijeg reli vozača sveta, za Sebastiena Loeba, kada je bio drugi na  prvom specijalu a završilo se takodje sjajno za tog zaista velikog majstora brzine – pobedio je kompletnu elitu na poslednjem subotnjem ispitu, brzincu broj 8, i probio se na drugo mesto u generalnom.

Po mnogima, a mislimo da su potpuno u pravu, to je fantastičan rezultat. Pobediti sa 46 godina takve asove kao što su Ožie, Tanak, Nojvil, Evans…pa i mlade …Lapija, Rovanperu, samo je još jedna potvrda o briljantnom kvalitetu čoveka iz Francuske, Sebastiena Loeba, koji se oprobao u bukvalno svim disciplinama auto sporta.

Podsetimo da je pored WRC-a vozio, reli kros, Porše Super kup, 24 časa Le Mana, trke FIA GT, Dakar reli, brdsku trku na Pajks Piku u Americi, svetski šampionat turing automobila na kružnim stazama ( kada je vozio i naš Dušan Borković ), a rivali su mu bili baš istinski velikani auto sporta. Bio je na 180 WRC skupova, devet puta je bio reli šampion sveta, ima 79 WRC trijumfa i fantastičnih 925 pobeda na brzinskim reli ispitima…Pitaju se mnogi odakle crpi snagu da i danas pobedjuje…odakle mu motiv koji ga tera napred…

Maler sa probušenom gumom imao je na 6. ispitu Sebastien Ožie i na tom ispitu je izgubio više od pola minuta, a dobru ujednačenost prikazuje popularni Nojvil koji je uoči finalnog dana u nedelju stekao 33 sekunde prednosti. Loeb i Ožie posle 8 ispita imaju identičan zaostatak za vodećim, + 33,2 sekunde.

Nedelja donosi dva kruga sa po dva ispita ( 38,15 i 6,22 ). Ništa još nije gotovo i ništa se još ne zna, pa zato mnogima ostaje da komentarišu, procenjuju i čekaju ishod poslednjeg ispita „powerstage“. Već u nedelju ujtru u 06.30 nastavlja se besomučna jurnjava kroz šume iznad Marmarisa, po kamenim putevima i poznatoj žutoj prašini, na petom ovogodišnjem reliju šampionata sveta.

Generalni poredak posle 8 ispita ( od ukupno 12 ) :

1. Nojvil – „hjundai“
2. Loeb – „hjundai“………+ 33,2 sek.
3. Ožie – „tojota“……… + 33,2
4. Evans – „tojota“…….+ 1.00.8 min.
5. Rovanpera – „tojota“…….. + 1.16.8
6. Suninen – „ford“……………+ 1.35.0
7. Lapi – „ford“…………… + 2.28.0
8. Grinsmit – „ford“……… + 3.15.4
9. Lube – „hjundai“……. + 4.20.4
10. Tidemand ( WRC 2 ) – „škoda“…+ 7.05.6

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije