WRC 2020, Rally Turkey Marmaris – Evansu i Martinu pobeda i prvo mesto u šampionatu

20. септембар, 2020. #

Posle baš napornog i dramatičnog relija u Turskoj, pobedio je 31. Britanac Elfin Evans, uz asistenciju svog suvozača Skota Martina, sa „tojotom jaris WRC“.

Bili su od Evansa brži i Ožie i Nojvil, pa i Loeb , ali, u svakom sportu pa i u reliju bez sreće nema uspeha. Evans je u minulim godinama bio par puta malerozan i to u trenucima kada je trebalo da pobedi, medjutim, ovoga puta ga je pogledala boginja sreće. Elfin Evans je sin britanskog reli šampiona Gwyndafa Evansa a od 2007. je stalni učesnik Svetskog reli šampionata. Ima tri WRC pobede, bio je na 90 relija, ima 11 podijuma i 59 trijumfa na brzinskim ispitima.

Nasuprot Britancu, Francuz Sebastien Ožie će ovaj reli u Turskoj pamtiti kao baš neuspešan. Imao je dobru brzinu ali su ga užasno teška staza, oštećene gume i motora sprečili da stigne do cilja.

Krakteristična je izjava pobednika u klasi RC 2, i šampiona Evrope, Poljaka Kajetanoviča : „Bio je ovo jedan od najtežih relija u mojoj karijeri, neverovatan reli“.

Turski reli je najupečatljiviji primer taktiziranja i kombinovanja sa pneumaticima, takodje i pokazatelj sigurne i brze vožnje po sredini puta, bez prevelikih zanošenja, kada često stradaju gume. Zna se da promena pneumatika podrazumeva gubljenje bar jednog minuta ili više, a ne retko se dešava da se na felni i oštećenoj gumi ulazi u cilj, samo da bi se sačuvale vredne sekunde…

Na ispitu „power stage“ najbolji su bili Nojvil, Tanak, Evans, Rovanpera i Loeb.

Elfin Evans je prvi u generalnom, posle 5 održanih relija i ima 19 bodova više od Ožiea.

Do kraja ovog skraćenog reli šampionata sveta preostaju još takmičenja na Sardiniji ( 8.10. ) i u Belgiji ( 19.11. )

Generalni i konačni poredak Relija Turska Marmaris 2020:

1. Evans – „tojota“
2. Nojvil – „hjundai“……….+ 35.2 sek.
3. Loeb – „hjundai“…………… + 59.4
4. Rovanpera – „tojota“…….. + 2.35.9 min.
5. Grinsmit – „ford“………….. + 4.08.3
6. Lapi – „ford“……………… + 5.36.2
7. Kajetanovič ( RC 2 ) – „škoda“……..+ 12.35.5
8. Todemand – „škoda“……………. + 12.59.7
9. Furmo – „ford“………………… + 14.42.6
10. Bulacia – „sitroen“……………..+ 14.46.4

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije