WRC 2020, Rally Estonia – Ot Tanak uoči finiša najbrži u svojoj zemlji

5. септембар, 2020. #

Posle dugih pet meseci, koliko je prošlo od kraja relija Meksiko, evo nastavljen je Reli šampionat sveta 2020. Posle takmičenja u Monte Karlu, Švedskoj i Južnoj Americi,  krenuo je i četvrti skup najboljih majstora relija a zbog aktuelne zdravstvene situacije i otkazivanja mnogih takmičenja čini se za sada da ćemo posle Estonije pratiti još samo relije u Turskoj, na Sardiniji i u Belgiji.

Odlični estonski reli as 32. godišnji  Ot Tanak, vozač „hjundaia“ i zvanični svetski prvak, najbolji je u središnjici relija Estonija. Posle 11 od ukupno 17 specijalnih ispita, na zemljanoj-makadamskoj podlozi, Tanak vodi sa prednošću od 11.7 sekundi ispred klupskog rivala, Irca Kreg Brina sa „hjundaiem“ i Sebastiena Ožiea u „tojoti“. Četvrti je mladi  19. godišnji Kale Rovanpera koji se lagano približava Ožieu. Belgijanac Tijeri Nojvil je imao veliki peh na sedmom ispitu kada mu je otpao ceo točak, tako da je odustao i verujemo da će nastaviti sutra, ali, bez izgleda za dobar plasman.

U kategoriji RC 2 blista mali 18. godišnji Oliver Solberg, sa „folksvagen polom GTI R5“. Vodi borbu sa domaćim relistom Kaur Egonom i ima prednost od solidnih 17.8 sekundi. Slede Ostberg i Kajetanovič u klasi koja ima puno vozača. Oliver Solberg beleži sjajne plasmane, podsetimo da je nedavno u šampinatu Evrope, pobedio i Kreg Brina koji u Estoniji drži drugo mesto…

Reli Estonija na pojedinim mestima podseća na čuveni Finski reli i na brze skakaonice.

U generalnom poretku šampionata posle tri relija vodi Ožie sa 62 boda, drugi je Evans sa 54, treći Nojvil sa 42, četvrti Rovanpera sa 40, peti Tanak sa 38.

Poredak na reliju Estpnija 2020, posle 11 ispita ( od ukupno 17 ) :

1. Tanak – „hjundai“
2. Brin – „hjundai“…..+ 11.7 sek.
3. Ožie – „tojota“…….. + 28.7
4. Rovanpera – „tojota“…… + 34.9
5. Evans – „tojota“…………. + 36.8

Galerija slika

Članci iz iste kategorije