Srbija kroz istoriju biciklizma – Vredno delo Hadži Tome Milenkovića

21. јул, 2020. #

Biciklisti Srbije i svi ljubitelji nekadašnjeg velosipeda dobili su jedno zaista reprezentativno i vredno štivo, predstavljeno u knjizi na čak 785 strana, u sjajnoj publikaciji  Hadži Tome Milenkovića, pod naslovom „Srbija kroz istoriju biciklizma ( 1884 – 2019 ).

Možemo samo nagadjati koliko je vremena Toma Milenković utrošio da bi sročio sve što je želeo, da bi sakupio i sortirao mnoštvo rezultata, da bi odabrao stotine fotografija.
Gospodin Toma Milenković je  ceo svoj život posvetio biciklu, toj magičnoj napravi sveta brzine, kao uporni takmičar i osvajač pehara, kao pedagog, organizator, sportski funkcioner, jedini naš trener medjunarodnog ranga, stručni saradnik i učesnik u preko hiljadu značajnih biciklističkih trka. Rodjen je davno, još 21. novembra 1936. godine, u Nišu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, a Pravni fakultet i menadžment u Beogradu.

Kao klupski trener prevashodno,  organizator velikog broja trka, predsednik BS Beograda, predsednik Stručnog saveta BSJ, savezni kapiten i trener reprezentacije Jugoslavije u dva navrata, vodio je bicikliste na nacionalna prvenstva, velike medjunarodne trke, Balkanske šampionate, Mediteranske igre, Olimpijske igre i Svetska prvenstva. Dobio je najviša sportska i društvena priznanja, i nagradu za životno delo grada Berograda. Tominim putem je krenuo i njegov sin Aleksandar Milenković, višestruki biciklistički šampion i olimpijac, viši sportski trener , specijalista u nekoliko sportskih grana, jedini sportista u svetu  koji je učestvovao na tri Olimpijade u tri različita sporta.

Knjiga “ Srbija kroz istoriju biciklizma ( 1884 – 2019 )“ počinje izmedju ostalog i sledećim rečenicama…

„….Posle proglašenja Kneževine Srbije za kraljevinu, 22. novembra 1882. godine, otkrivanja spomenika knezu Mihailu iste godine, i burnih dogadjaja posle toga, oformljeno je pod svetlošću „gasnih lampi“, 18. novembra 1884. godine u Beogradu, po onda važećem kalendaru, a 1. decembra 1884. godine po novom, PRVO SRPSKO VELOSIPEDSKO DRUŠTVO. Pored Milorada Terzibašića i grupe poznatih ljudi, ljubitelja i imaoca velosipeda, našla se na osnivačkoj skupštini, u čuvenoj beogradskoj kafani  HAJDUK VELJKO, pridošla intelektualna generacija i elita beogradske čaršije….“

Knjigu „Srbija kroz istoriju biciklizma ( 1884 – 2019 ) možete poručiti direktno od autora, Hadži Tome Milenkovića. Broj telefona je 064 124 21 55.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije