Mikoš Rnjaković – 27 puta šampion države, ljubimac publike, pravi kralj na dva točka

2. јун, 2020. #

Bio je sjajan gost emisije TV SPRINT, na kanalu TV Politika, leta 1992. godine, a gledaoci su imali priliku da čuju i vide biciklistu iz Požege ( kod Užica ) koji je na novinskim stubcima dobio baš ogroman broj hvalospeva i pompeznih naslova, kakve stiču samo vrhunski majstori sporta. Da li je Mikoš Rnjaković bio vrhunski učesnik mnogih trka…
…..ne on je bio i više od toga, bio ja kralj drumova, uspona, trka na hronometar, sprintova po kiši i suncu, nosilac žutih majica, čovek koji je oduševljavao celu Evropu i znao da pobedjuje svetske prvake. Ako samo pogledate šta su o njemu pisali novinari, ako pročitate neverovatne naslove, izjave rivala i konstatujete gde je i koga je sve pobedjivao, biće vam jasno da je reč o biciklisti bez premca, o 27 puta šampionu države, o četvorostrukom pobedniku „Trke kroz Srbiju“ ( sa trijumfom u svim etapama !!! ), lideru Bundes lige, šampionu etape profi trke Setimana Bergamaska u Italiji, o asu koji je imao 8 uzastopnih internacionalnih startova i 8 uzastopnih pobeda.
Ali sve to ipak nije dovoljno da biste doživeli čoveka koji je još kao junior ulivao strah i starijim rivalima, koji je, kako je  svojevremeno napisao jedan autor teksta, „rodjen da pobedjuje“ i čija je karijera trajala 28 godina…

Na svojoj internet stranici je ovako opisao jednu medjunarodnu pobedu…

„1.4.1991.g……Solo pobeda prve trke za Bundesligu, „Rund um Schonaich“….. 17  krugova po 9km. Zbog nesporazuma sam zakasnio 2 minuta na start trke. Posle 30km i velikog napora  sustigao sam glavnu grupu. Predahnuo sam  , otišao napred i sustigao vodeću grupicu…… da bi u finišu na strmom usponu  „otresao“ openpro-šampiona Nemačke Heinrich Trumhelera.“

Ako ga upitate koji skupovi su mu najdraži, kazaće…

Liderstvo u Bundes ligi, trka u Italiji kod Bergama, kada je vozio sa čuvenim Djuzepeom Saronijem, 8 vezanih internacionalnih trka i 8 uzastopnih pobeda, i svakako velika biciklistička manifestacija „Alpe Adria“, kada je pobedio svetskog prvaka, sjajnog Rusa Igora Patenka a kasnije i Rusa Valerija Batura, svetskog prvaka na 4 kilometra..

Ostalo je zabeleženo da je Mikošu Rnjakoviću na testu opterećenja izmeren neverovatan rezultat, 85,5 ml. kiseonika po kilogramu telesne mase…. što je najbolji rezultat u istoriji YU sporta.

Godine 1996. bio je 4. amater sveta, sa 189 bodova. Bio je siguran u svoju vanserijsku moć i potpuno samouveren. Na startu trke Alpe Adria, rekao je novinarima da mogu odmah najaviti njegovu pobedu a tako je i bilo na cilju u Ljubljani. Slovenačka štampa je tim povodom objavila naslov „Rambo je održao obećanje „. Svojim izjavama je bukvalno izludjivao konkurenciju a omiljena mu je bila poruka : „Sve ću da ih zgazim“…Bio je takodje veliki protivnik dopinga i borac za istinsku i zdravu borbu.

Sa njegove internet stranice prenosimo i ovu zanimljivost ..

„U mojim prvim biciklističkim godinama ,oko 1987.g .vozeći iza motora u zavetrini, obilazili smo automobile koji su išli oko 70-80km/h, pri čemu su obiđeni bili ne malo iznenađeni neobičnim prizorom. A autobusa sam se baš naobilazio,   što ne preporučujem drugima jer može biti veoma opasno. Dok sam stanovao u Beogradu, na Banovom brdu, 1992.g. obučem  biciklističku opremu i jurnem na auto-put, koji nije bio baš prometan, tamo iza centra Sava , pa vozim iza kamiončića koji je prevozio voće. Posle oko 2km.  , obiđem kamiončić u punoj brzini i uzmem sa strane desnom rukom punu šaku, ne sećam se kog voća.Vratim se i mojoj devojci donesem  voće, pri čemu me ona pita gde sam ga nabrao, a ja joj kažem-  Na auto putu ….“

Mikoša Rnjakovića nismo videli punih 28 godina, od tih dana kada je bio gost pomenute televizijske emisije. Naravno, nikada ga nismo zaboravili, već često pominjali njegovu srčanost, hrabrost, perfektnu fizičku konstituciju i njegov nemirni i neukroćeni karakter, čoveka koji večito stremi  istini, pravdi i moralu. Vozio je od 1980. do 2008. i zabeležio preko 200 pobeda !

Večita borba sa moćnicima prilično je odredila i njegov status pa se taj velemajstor brzine na vrhunskim tabularima često nalazio na nezasluženo niskim pozicijama. Danas smo ga zatekli u zaista lepom Nastavnom centru „Makiš“, MUP-a Republike Srbije, gde Mikoš Rnjaković brine o organizacionim zadacima i teniskim terenima.
Verovatno je tokom svoje karijere u svojim kritičkim opaskama spominjao i nešto što se „ne sme“, ali, bilo bi sasvim normalno da neko iskoristi znanje, kapacitet i energiju najboljeg bicikliste Srbije svih vremena. Mikoš Rnjaković je posle dugogodšnje pauze nastavio studije  medicine sa najvišim ocenama, još nekoliko ispita ga deli od diplome. O sportu i pripremama jednog sportiste zna zaista puno. Verujemo da će se neko u ovoj zemlji zainteresovati za asa koji je širom Evrope proneo glas o Srbiji, maloj zemlji sa puno sportskih velikana.

Beograd 2.jun 2020     Djordje Djenić „Moj svet brzine“

Članci iz iste kategorije