Automobilom do najboljih kafana ( od 25.maja ponovo radi „Mrak“ u Nišu )

24. мај, 2020. #

Epidemija je izgleda savladana i iskreno se nadamo da se neće vratiti, a to je svima popravilo raspoloženje i dovelo do planiranje novih putovanja…

U minulih deset godina kretali smo se na četiri točka uzduž i popreko i posetili lepa, simpatična, znamenita i nezaboravna mesta. Imali smo priliku da isprobamo preko 150 automobila i svaki je priča za sebe, svaki je doprineo kompletnom utisku i zanimljivim pričama.

Bili smo u teško opisivom i verujte zaista bajkovitom Kolmaru, u Francuskoj, u srcu Alzasa, tamo gde je legendarni devetostruki šampion sveta Sebastien Loeb počeo da se bavi relijem i videli smo gradić na kanalima, prepun  cveća i čokolade, krcat kafe-vinarijama i prodavnicama jedinstvenog sira. Videli smo u Strazburu veličanstvenu katedralu od 142 metra, koja je gradjena čak 400 godina a kroz Francusku smo putovali jednim „meganom“ i „nisanom“.
Bili smo u Salzburgu, Mocartovom gradu, a upečatljiv utisak ostavio nam je u Breši najveći svetski reli oldtajmera, „1000 milja“ ( kada smo ga posetili 2018. bilo je 450 učesnika iz celog sveta !!!! ), grad u kojem je nažalost baš ove godine zabeležena jaka epidemija virusa….a čuveni reli je pomeren za kraj godine…
Putovali smo jednim snažnim „meganom GT“ do najbolje poslastičarnice Trsta, do čuvenog Zampolija, a dizelešem „nisan navarom“ smo lagano i uz minimalnu potrošnju goriva od samo 5.2 litra skoknuli do grada arhitekture i mostova, do Budumpešte.
Boravak u Monte Karlu od nekih deset dana, tačnije na periferiji rulet grada, u Kap Martenu, je svakako priča za sebe a tamo smo praktično bili u gradu gde „stanuju“ lamborgini, ferari, maserati, meklaren i ostali…

U šetnji prema jugu obišli smo Halkidiki i Sitoniju, a bar za nas je najjači utisak ostavilo ostrvo maslina i lumunova, Krf, sa svojim lepim Kasiopijem i malim i slatkim Kalamijem, gde smo stekli prave prijatelje u porodici Markati,  profesora Spiru, gospodju Elsi i njihovu decu Elenu, Georgisa i malog Ariona.
Imali smo sreću da stignemo i do Paklenih otoka, nadomaik Hvara i da u uvali Ždrilci budemo gosti pozatog ugostitelja Antonia Dujmovića -Patka, koji već decenijama vodi mali raj na moru, a to je njegov riblji restoran Antonio Patak ( sa posebno osmišljenom plažom ), u kojem radi sa suprugom Nadom iz Čačka i sa svojim ćerkama. Kod Patka je inače više puta bio Berni Eklston, a dolazili su i Armani, Armando Asante i naravno najbolji  u svetu tenisa, naš ponos – Novak Djoković.
Jednim sjajnim „mercedesom C klase“ sa 194 KS stigli smo do verovatno najlepše vinarije u Srbiji a to je danas vinarija PIK Oplenac, Rusa Andreja Simikina, čoveka koji se zaljubio u Srbiju i koji će svoju vinariju uskoro dovesti u svet svetski poznatih…
Dobrim i pouzdanim automobilima smo putovali u Suboticu i puno puta bili gosti čuvenog majstora Dakar relija Gabora Sagmajstera ( čak 13 puta je bio na Dakaru i 9 puta stigao na cilj )  a takodje nismo zaboravili da se javimo najstarijem moto asu  naše zemlje, takodje žitelju Subotice, velikom gospodinu i predivnom čoveku  91. godišnjem Tiboru Kovaču.
Posetili smo i nekoliko salaša a ako nas pitate koji je najbolji onda bi kazali da je to Salaš Stojšić u Krčedinu.

Srbija je već odavno postala poznata po svojim selima, motelima, hotelima, planinama i naravno po dobrim kafanama. Prosto je nemoguće da recimo odete na čudesnu i još nedirnutu Taru a da ne svratite u kafanu „Kurta“, kod velikog poznavaoca auto relija – Radiše Vukajlovića „Kurte“. Nema u ovoj zemlji ni jednog vidjenijeg asa krivina koji nije bio kod Kurte i koji od tog divnog ugostitelja nije saznao za neku anegdotu sa ranijih relija na Tari.

Na Zlatiboru će za oko mesec dana početi „Zlatiborski reli“. Biće sasvim sigurno veoma dobro posećen, i od vozača i od publike, pa će to biti prilika za ugostitelje da prikažu svoje umeće.

Popularni RTS je u svoj Dnevnik 2 od skora uvrstio i predstavljanje zanimljive turističke ponude Srbije a ovu priču o „skitanju svuda“ nije loše završiti informacijom da u ponedeljak 25.maja 2020. ponovo počinje da radi po mnogima najbolja kafana Srbije – kafana „Mrak“ u Nišu.

Od našeg prijatelja, vrsnog konobara pomenute kafane Predraga  Cvetkovića Pece, dobili smo sledeću poruku :
„Dragi prijatelji, sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da „Mrak“ otvara vrata posle ove duge pauze.  Svi smo u našem timu uzbudjeni, skoro kao da nam je prvi put. Gazda Mile Stojković je sve organizovao i valjano se pripremio za goste. Mi imamo oko 60 mesta u lokalu, a sada ćemo to malo smanjiti zbog aktuelnih dogadjanja. Evo šaljem vam i nekoliko fotografija i dobro nam došli. Cene nismo menjali a o kvalitetu nije potrebno pričati. Roštilj sprema lično gazda Mile a on je zaista pravi kralj za te stvari. Ja preporučujem „Miletove kiflice“ po ceni od 650 dinara

Kafani „Mrak“ reklama nije potrebna. Kod njih je jedino problem sa slobodnim mestom i tamo se odlazi samo sa rezervacijom.
Eto, toliko u ovom našem sećanju na minula putešestvija. Želimo vam lepo leto, dobro zdravlje i što više odlazaka na mesta koja ste odabrali za odmor.

 

 

 

Članci iz iste kategorije