Karting – Sjajan za početak ali…put do vrha i formule 1 je miljama daleko

24. јул, 2019. #

 KURIR je ovih dana objavio tekst sa naslovom – SRBIJA IMA VOZAČA ZA FORMULU JEDAN, i tekst o mladom, talentovanom i očigledno uspešnom dečaku, vozaču kartinga. Takav naslov, medjutim, nikada ne bi napisao autor koji poznaje automobilski sport, jer je put do FORMULE JEDAN –  skoro NEZAMISLIV, pogotovo za baš veliki broj talentovanih karting vozača u SRBIJI.

Najbolji karting vozač sa ovih prostora bio je poznati i vrlo trofejni MILOŠ PAVLOVIĆ. U kartingu je postigao skoro sve, stigao do SVETSKOG VRHA…..ali u ŠAMPIONAT FORMULE JEDAN  nikada nije ušao, iako smo POTPUNO SIGURNI da bi u toj seriji imao VELIKI USPEH…

NOVAC, NOVAC i NAJVIŠE NOVAC, potrebni su za mesto u bolidu FORMULE JEDAN…a SRBIJA za to nema mogućnosti…

Bilo bi SJAJNO, FANTASTIČNO, NEVEROVATNO, da mladi ANDREJ DOBROTA stigne u FORMULU JEDAN…ALI….želje su jedno a stvarnost sasvim drugo…

EVO, i teksta iz KURIRA…

Dečak koji je sa devet godina ušao u istoriju karting sporta u Srbiji kao najmlađi prvak uspešno se takmiči u šampionatu Evrope, gde je na prvom mestu

Andrej Dobrota najmlađi je šampion Srbije u kartingu. Sa samo devet godina ovaj dečak je ušao u istoriju automobilskog sporta osvajanjem titule u prvenstvu Srbije.

Od 2018. godine mali Andrej se takmiči u Centralnoevropskom prvenstvu i već u prvoj, debitantskoj sezoni osvojio je neverovatno treće mesto u generalnom plasmanu. Ove godine bori se za šampionsku titulu, a za narednu sezonu sa svojim timom planira proboj u Svetski šampionat.

U evropskom prvenstvu u kartingu takmiči se 36 vozača iz 14 zemalja. Ozbiljna je konkurencija, posebno zato što neke od zemalja, poput Slovenije, koriste brojnost da timskim vožnjama dođu do trofeja.

– Andrej je posle trijumfa u Austriji uspeo da se probije na prvo mesto. Želimo da ostanemo na liderskoj poziciji – počeo je razgovor za Kurir Zlatko Dobrota, Andrejev otac.

Dobrota je bio najbolji u Srbiji sa devet godina i tako postao najmlađi šampion u kartingu u istoriji ovog sporta u Srbiji.

– Kada je Andrej osvojio sve što je mogao osvojiti u Srbiji, rešili smo da krenemo dalje. Stigli smo do prvenstva Evrope, a krajnji cilj nam je Svetski šampionat. Ali o tome ćemo razmišljati sledeće godine.

Andrej obožava i Formulu 1, kad god su trke, prati najbolje svetske vozače.

– Andrej najviše voli Luisa Hamiltona! A kako i ne bi kad ga je konkurencija prozvala „srpski Hamilton“. Najviše zbog toga što izgledom podseća na Engleza, a i drzak je na stazi. Nikoga se ne plaši, ulazi u duele i nije mlakonja – objasnio je Zlatko Dobrota.

Rođen u Beogradu

Roditelji izbegli u „Oluji“, svake godine u Dalmaciji

Andreja Dobrotu karakterišu čvrst karakter i velika upornost. Iako je rođen u Beogradu, pravi je Dinarac i Dalmatinac. Porodica mu potiče iz Biovičinog Sela u Dalmaciji, u blizini Knina.
– Došli smo u Srbiju posle „Oluje“. Međutim, posećujemo zavičaj. Svakog Petrovdana, 12. jula, u porodičnoj smo kući u Biovičinom Selu. Pečemo jagnje, okupi se porodica – otkriva Zlatko Dobrota.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije