TCR Evropa 2019, Spa Frankoršamp – Borković u finišu udaren i izgubio pobedu ( kažnjen Francuz Klere )

9. јун, 2019. #

Naš popularni as, 34. godišnji Pančevac DUŠAN DUCA BORKOVIĆ nije imao sreće na drugoj trci u Belgiji, odnosno na šestoj u ovogodišnjem TCR šampionatu EVROPE…

Startovao je kao PRVI i odlično započeo trku na baš opasnoj, brzoj i tehnički teškoj stazi SPA FRANKORŠAMP Trka je zarad incidenata na prethodnim takmičarskim serijama počela sa 25 minuta zakašnjenja. Sve negde do polovine trke uspevao je da se održi na prvoj poziciji, u svom „hjundaiu“, a onda je, zbog jednog izletanja na stazi, na pistu SPA opet izašlo BEZBEDNOSNO VOZILO, poznati „sejfti kar“, podignute se po pravilima ŽUTE ZASTAVE ( tada nije dozvoljeno preticanje ) pa su svi vozili u koloni.
BORKOVIĆ je od samog starta uspešno odolevao napadima 28. godišnjeg Parižanina, DŽIMA KLEREA, sa „pežoom 308 TCR“ a  takodje i još jednog Francuza sa „pežoom 308 TCR“, ŽILIJENA BRIŠEA. U jednom momentu, nekoliko krugova pre kraja došlo je do INCIDENTA.

BRIŠE je uspeo da obidje BORKOVIĆA, što se i očekivalo, jer je BORKOVIĆ i pre trke podsećao da vozi sa 60 kg. balasta i da su PEŽOI na pravcu brži. Naš šampion se našao u pravom „PEŽO SENDVIČU“, a sustigao ga je u punoj brzini KLERE, udario i bukvalno lansirao sa staze…. Bio je to klasičan TRKAČKI INCIDENT  ali INCIDENT koji je reklo bi se REŽIRAO Francuz KLERE…

Na stazi SPA, u Belgiji , u toj šestoj trci evropske serije TCR, bilo je baš puno udesa pa će organizatori, NADAMO SE, doneti neke odgovarajuće odluke. KLERE bi morao dobiti KAZNU, a naš sjajni automobilista se mora pomiriti  sa činjenicom da NIJE IMAO SREĆE, iako je istini za volju opet prikazao VRHUNSKU VOŽNJU.

Na pisti SPA je u cilj prvi ušao  BRIŠE, ispred KLEREA , obojica sa „pežoima“. Posle trke, DUŠAN BORKOVIĆ je rekao :

„Jako sam razočaran. Savršeno sam startovao, bio fokusiran i odvezao sam i bolje nego što je „hjundai“ ovog vikenda mogao da pruži, s obzirom da smo 110 kg teži od „pežoa“. Kada sam video sigurnosni auto znao sam da će biti teško, s obzirom na veliku razliku u brzini, „pežoa“ pogotovo. Mogao bih do sutra da kritikujem organizatore što su nekim vozačima dozvoljene nedopustive stvari. Briše je sa trećeg mesta preleteo nas dvojicu, a Klare me je udario posle najdužeg pravca i sa skoro 250km na sat izbacio sa staze, na mestu gde nije imao šanse da me obiđe. Da šampionat kažnjava takvu nesportsku vožnju, nikome ne bi palo na pamet da tako vozi….

….Imao sam sreću da sam izbegao totalni udes, da se nisam isprevrtao i da neko otpozadi nije naleteo na mene. Ovaj šampionat dozvoljava ovakva nesportska ponašanja, koja su opasna za sve nas. Da sam završio trku uzeo bih dovoljno bodova za povratak u vrh šampionata, ali posle ovog incidenta nisam siguran kakve šanse imam do kraja godine. Ja ću naravno dati sve od sebe na svakom preostalom trkačkom vikendu, a moj NIS Petrol Tim i ja ozbiljno razmišljamo o narednim koracima i gde ću ubuduće predstavljati Srbiju u automobilizmu“.

Poslednja vest : Posle pregleda snimka kompletne  6. trke TCR EVROPA, u ovogodišnjoj sezoni na stazi SPA, KAŽNJEN je Francuz DŽIMI KLERE, vozač „pežoa“, koji je pogibeljnim udarcem odpozadi izbacio sa staze našeg šampiona DUŠANA BORKOVIĆA i to pri brzini preko 200 km/h. KLERE je dobio penalizaciju od 30 sekundi i tako izgubio mesto na podijumu , dok je takodje kažnjen i Urugvajac URUTIA, sa 30 sekundi penalizacije…

Galerija slika

Članci iz iste kategorije