WRC 2019 – 39. Xion Rally Argentina – Tieri Nevilu pobeda, dupli uspeh za „hjundai“

28. април, 2019. #

Južno korejski HJUNDAI može zaista da slavi i da celom svetu priča o SVOM NAJBOLJEM sportskom AUTOMOBILU, koji pobedjuje na najtežim relijima a takodje i na kružnim trkama ( naravno drugačije pripremljen ) – baš prava reklama za BREND.

Belgijski automobilista, 30. godišnji TIJERI NEVIL, prvi vozač HJUNDAIA, ostvario je na RELIJU ARGENTINA pobedu i ujedno drugi ovogodišnji trijumf u RELI ŠAMPIONATU SVETA 2019, pa je učvrstio vodeće mesto u generalnom plasmanu ( 110 bodova ), ispred SEBASTIENA OŽIEA ( 100 ) i OT TANAKA ( 82 ).

RELI ARGENTINA je bio baš specifičan. Zna se da je zemljana podloga prepuna opasnosti uz maksimalno brzu vožnju, medjutim, „hiljadu“ prolazaka kroz neke potoke i rečice, potpuno blatnjava podloga sa vodom ispunjenim kanalima načinili su od ARGENTINSKOG DOGADJAJA nešto što je podsećalo i na sportove na vodi.

U takvom ambijentu se najbolje snašao NEVIL. Pobedio je sa prednošću od 48.4 sekunde, posle 18 ispita a takav rezultat se smatra kao OGROMAN USPEH. Ako podsetimo da su na krovu, medju elitnim vozačima, bili ESAPEKA LAPI i ELFIN EVANS i da su tehničke probleme imali baš svi, onda je možda razumljivija priča o ekstremnim izazovima RELIJA ARGENTINA. Najbolji vozači sveta ipak neće imati ni JEDAN DAN ODMORA posle jurnjave kroz centralne delove ARGENTINE…
Već za 12 dana ( tačnije od 10. do 12. maja 2019 ) počinje RELI ČILE, takmičenje koje će takodje biti naporno i POTPUNO NEPOZNATO za svetske majstore krivina. Jedino što neće morati previše da putuju ili da preleću ATLANTIK.  RELI ČILE je naime protekle godine održan kao novi kandidat za WRC, a pored ostalih odobrila ga je i legendarna Francuskinja MIŠEL MUTON, delegat FIE u komisiji za bezbednost.

Oni koji su pratili RELI ARGENTINA, imali su priliku da vide veoma dobro izdanje HJUNDAIA. Odličan je pored NEVILA bio i ANDREAS MIKELSEN a pohvale takodje zaslužuje i popularni KRIS MIK koji je u stvari bio brži od svetskog prvaka SEBASTIENA OŽIEA i da nije bilo penalizacije od DESET SEKUNDI ( zbog pogrešnog prolaska kroz jedan deo duplog puta na brzinskom ispitu ), KRIS MIK, učenik KOLINA MEK REA bi bio na podijumu sa 8.6 sekundi ispred OŽIEA. Ali, baš zbog mnogo takvih ALI, RELI ŠAMPIONAT SVETA privlači milione fanova….

KONAČNI GENERALNI PLASMAN :

1. NEVIL – „hjundai“
2. MIKELSEN – „hjuindai“…. + 48.4 sek.
3. OŽIE – „sitroen“………. + 1.04.8 min.
4. MIK – „tojota“……….. + 1.06.2
5. LATVALA – „tojota“…….. + 1.21.1
6. SORDO – „hjundai“………+ 1.26.7
7. SUNINEN – „ford“………. + 4.57.3
8. TANAK – „tojota“…….. + 14.24.8
9. OSTBERG ( RC 2 ) – „sitroen“…. + 14.28.5
10. HELER ( RC 2 ) – „ford“………. + 20.14.5

Galerija slika

Članci iz iste kategorije