WRC 2019 – 39. Xion Rally Argentina – Blatnjavi „žilet dueli“ u Južnoj Americi

26. април, 2019. #

Oštra borba, male razlike i jedan otkazan brzinski ispit obeležja su prvog dana RELIJA ARGENTINA. U toj po mnogome zanimljivoj zemlji sada je jesen, pa povremeni pljuskovi nisu ništa neobično, medjutim to se baš ne dopada majstorima krivina koji su se  već posle drugog ispita požalili na blato i vodom ispunjene kolotrage ( kanale na putu ) brzinskih ispita.

Kao što se i očekivalo snažno su krenuli vozači TOJOTE, OT TANAK i KRIS MIK. TANAK je ubedljivo bio brži od svih na uličnom i kišnom specijalu ( iako je razlika iznosila samo 1.6 sekundi….ali na deonici od samo 1.9 km. to je mnogo za elitne vozače ) a potom je usledio odgovor KRIS MIKA na ispitu broj 2. Ispit broj 3, AMBOY YACANTO, od 29.85 km. je otkazan, verovatno zbog oštećenog puta na jednom delu staze.

Brzinac broj 4 dobija NOJVIL sa „hjundaiem“a KRIS MIK preuzima prvo mesto u generalnom. Sledeći megdan, broj 5, je pripao MIKELSENU, sa „hjundaiem“, koji se opet našao na svom sedištu koje mu je „oduzeo“ SEBASTIEN LOEB. U tim trenucima je  KRIS MIK imao prednost na čelu od 5.4 sekunde, u odnosu na svog klupskog rivala TANAKA i 6.6 sekundi je bio bolji od OŽIEA, u „sitroenu“. Pred odlazak u SERVIS, OT TANAK dobija brzinac broj 6 i približava se MIKU na samo 0.7 sekundi…..

Pauzu u SERVISU Estonac OT TANAK je verovatno iskoristio za „dogovor sa samim sobom“ i za bitnu odluku, da „pogura“ malo jače. Na ispitu broj 7 ( bio je otkazan u prvom krugu ) koji je skraćen za 3 km. kako bi uslovi vožnje bili kolko tolko podnošljivi, sve brži vozač „tojote“, OT TANAK, je prosto poletio i zasenio kompletnu elitu. ELFIN EVANS je baš tako rekao za TANAKA…“on je leteo“…Posle tog ispita TANAK preuzima vodeće mesto od KRIS MIKA, kojem pomenuti ispit predstavlja pravu moru pa u izjavi na cilju govori da je put bio veoma loš. NOJVIL je na brzincu broj 7 bio drugi, dok je treće vreme ostvario OŽIE. U finišu prvog dana najgore ide FORDU, to jest SUNINENU i EVANSU, veoma loše i LAPIJU u „sitroenu“, dok LATVALA zaostaje preko pola minuta za liderom i izjavljuje da je razočaran svojom slabom vožnjom.

Drugi dan je završen ispitom broj 8, od 23.44 km. Dobio ga je TIJERI NOJVIL, u svom „hjundaiu“ a taj brzinac je bio katastrofalan za ESAPEKU LAPIJA, u „sitroenu“, koji je srećno i nadamo se bez povreda pretrpeo težu havariju a takodje je označio i propisno izletanje OT TANAKA i JARI MATI LATVALE, koji su zbog toga izgubili puno vremena…
Taman kada su mnogi pomislili da će se OT TANAK „odlepiti“ i uvećati prednost na mestu lidera, preveliki rizik i velika brzina na zaista blatnjavom i često dubljim barama ispunjenom zemljanom putu, doveli su do okretanja na stazi, pa je 31. godišnji Estonac izgubio skoro POLA MINUTA…Sada je na mestu broj JEDAN, Belgijanac NOJVIL a sa 11.9 sekundi zaostatka ga prati zvanični svetski prvak, SEBASTIEN OŽIE, koji se požalio na slabije performanse svog „sitroena“…RELI ARGENTINA se nastavlja u subotu sa SEDAM novih ispita. U subotu uveče oko 21 čas znaćemo šta se dešavalo a PODSETIMO u nedelju su zakazana i poslednja tri…

GENERALNI POREDAK POSLE 8 ISPITA ( od ukupno 18 ) :

1. NOJVIL – „hjundai“
2. OŽIE – „sitroen“…….. + 11.9 sek.
3. TANAK – „tojota“…. + 13.4 sek.
4. MIK – „tojota“…….. + 28.1 sek.
5. MIKELSEN – „hjundai“……… + 29.4 sek.
6. EVANS – „ford“………….+ 38.2 sek.
7. SORDO – „hjundai“….. + 41.1 sek.
8. SUNINEN – „ford“…. + 1.59.2 min.
9. LATVALA – „tojota“…. + 2.02.9 min.
10. OSTBERG ( RC 2 ) – „sitroen“…. + 6.11.9 min.

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije