WRC 2019 , Tour de Corse – Elfin Evans sa „fordom“ kao vetar, krave i greške usporile Ožiea

29. март, 2019. #

Na RELIJU OKO KORZIKE, ili, kako glasi zvaničan naslov 62. CORSICA LINEA TOUR DE CORSE 2019, okončan je prvi dan i prvih ŠEST brzinskih ispita.

Već uvodni najbolji rezultat demantovao je skoro sve PROGNOZERE i pokazao da je UJEDNAČENOST elitnih vozača toliko izražena da više nije iznenadjujuće da pobedi NAJMLADJI  a već na narednom ispitu NAJSTARIJI. Zvanični svetski prvak 35. godišnji SEBASTIEN OŽIE ( nosilac 6 titula ) i od ove godine prvi vozač SITROENA, važio je za jednog od FAVORITA. Svi su smatrali da će domaći teren, navijači i francuski proizvodjač doneti presudnu prednost, što zapravo TO i jeste, jer, motivacija i psihološka stabilnost itekako imaju uticaja kod ELITNIH ASOVA….

Na tešku stazu od „10.000 krivina“ krenule su 93 posade…

Ali, na prvom ispitu je bljesnuo 30. godišnji Velšanin ELFIN EVANS, u „ford fiesti WRC“, koji je POBEDIO i ostavio celu garnituru iza sebe pa i OŽIEA, njega čak za 12,5 sekundi, na ispitu od 17,6 kilometara. Ako se sećate, svi smo i pre početka sezone konstatovali da bivši tim OŽIEA , M-SPORT FORD, ima „najslabiji“ auto….verovatno misleći na skromniji budžet. Bila je to očigledna greška….kada ELFINU krene dobro, onda je on kao VETAR… OŽIE je već na prvom ispitu doživeo okretanje u jednoj od čak 10 ukosnica a onda je na stazi ugledao KRAVE !!!! Domaće životinje na putu nisu nikakvo iznenadjenje u RELI ŠAMPIONATU SVETA, pogotovo kada se zna da se brzinski ispiti „postavljaju“ daleko od gradova i urbanijih sredina. Verovatno na iste KRAVE, ili njihovu rodbinu, naišao je i OT TANAK, a srećom do BLISKOG SUSRETA nije došlo ni u jednom slučaju…( TANAK i OŽIE su startovali prvi na prvih 6 ispita).

Elem, EVANS je pokazao brzinu na prvom ispitu a PRAVI MALER je zadesio najstarije, 39. godišnjeg KRIS MIKA, sa „tojotom“ i 45. godišnjeg SEBASTIENA LOEBA, sa „hjundaiem“. MIK je u jednoj krivini probušio prednju gumu i s mukom stigao u cilj, izgubivši 51,1 sekundu, dok je LOEB skliznuo u nekom od mnoštva zavoja i udario zadnji deo svog „hjundaia“, zaostavši čak 1.59.1 minuta u odnosu na lidera. KRIS MIK je vozio brzo kao i na „ŠEJKU“ a njegova prolazna vremena su zajedno sa EVANSOM bila najbolja…

Drugi ispit je doneo pobedu KRIS MIKU a OŽIE je opet kasnio previše – 13,1 sekundu. Posle tog ispita na čelo u generalnom se postavio OT TANAK, sa „jarisom“, samo 0,6 sekunde bolje od EVANSA. Treći ispit je doneo prvo mesto OT TANAKU a za „treptaj oka“ ILI za 0,5 sekunde, u cilj je stigao KRIS MIK. Već tada se videlo koliko je TOJOTINA ekipa rešena na brutalno napadačku vožnju…

Nastavak RELIJA OKO KORZIKE označio je ponavljanje prva TRI ISPITA….

Brzinac od 17,60 km., koji je doneo pobedu ELFINU EVANSU, još jednom je označio BAŠ SJAJAN TRIJUMF vozaču koji ima dobar PEDIGRE. Naime, ELFINOV otac GWYNDAF EVANS, je svojevremeno bio RELI ŠAMPION BRITANIJE i možemo samo zamisliti kako se ovog vikenda u BRITANIJI prate ELFINOVE vožnje na neobično komplikovanoj KORZICI. Podsetimo da je  ELFIN SAMO JEDNOM POBEDIO NA WRC RELIJU …i to još 2017, u VELSU. Posle tog četvrtog brzinca, na čelu u generalnom se našao ELFIN EVANS sa  sekundi ispred OT TANAKA..

PETI ISPIT  označio je još jednu perfektnu vožnju za M-SPORT FORD i ELFINA EVANSA. Njegova „fiesta“ se prosto zalepila za asfalt KORZIKE, za brzinski ispit na oko 1200 metara nadmorske visine.  Taj ispit VALINCO 2 je doneo uspone u prvom delu a onda užasnu jurnjavu nizbrdo. Automobil sa brojem 33 je skoro bez greške savladjivao sve prepreke a posada EVANS – SKOT funkcionisala je idealno. Postavljeno je za 0,4 sekunde bolje vreme u odnosu na prvi prolaz a oduševljeni i zajapureni as je u cilju izgovorio :

„Mnogo bolji prolaz,…sve radi veoma dobro“

SEBASTIEN OŽIE je učinio sve što može, ali, na ispitu PET od skoro 25 km. ostao je  6,5 sekundi iza EVANSA. U cilju je, očigledno neraspoložen, rekao.

„Ovaj auto ne može bolje. Čak mislim da ni u servisu nećemo pronaći rešenje“

Ispit broj PET je bio opet nesrećan za agresivnog KRIS MIKA – udario je zadnji deo „tojote“ i izgubio skoro 40 sekundi..

Završni ispit je bio negativan za ELFINA EVANSA. Čini se da je za to „krivac“ KRIS MIK  koji je na ispit krenuo pre EVANSA i koji se posle okretanja ili izletanja delom poprečio na stazi, što je prilikom dolaska EVANSA označeno kao nepredvidjeno usporavanje lidera….EVANS je na tom ispitu zauzeo tek DEVETO mesto sa zaostatkom od 11,7 sekundi… MIK se izvinio govoreći da su izgleda EVANSA pustili sa starta brzinca i pre isteka  TRI SEKUNDE…dok je EVANS konstatovao da je siguran da MIK TO NIJE UČINIO NAMERNO…

Prvi dan KORZIKE je završen. Na mestima PODIJUMA su TANAK, NOJVIL i EVANS. Subota će biti još teža jer sledi novih ŠEST ISPITA a medju njima se dva puta vozi MARATONSKI od SKORO PEDESET KILOMETARA ( 47,18 KM. ). Možemo samo zamišljati koliko će biti iscrpljujući. Još pre početka KORZIKE je stigla informacija da se na tom brzinsku ispitu nalazi parče puta koji još nije dovršen, pa nekoliko desetina metara kolovoza imaju sa leve strane asfalt a sa desne šljunak !

Generalni poredak posle 6 ispita ( od ukupno 14 )
1. TANAK – „tojota“
2. NOJVIL – „hjundai“…. + 5.3 sek.
3. EVANS – „ford“……… + 5.9
4. SORDO – „hjundai“….. + 21.6
5. SUNINEN – „ford“…….. + 26.4
6. OŽIE – „sitroen“……. + 31.8
7. LAPI – „sitroen“ …….. + 41.8
8. LOEB – „hjundai“….. + 2,23.4 min.
9. KAMILI – „vw polo R5″…. + 2.41.9
10. BONATO – „sitroen C3 R5″…+ 3o.01.9

NAJNOVIJA VEST :

Po završetku ISPITA BROJ 6 tim FORDA je uložio protest i pokazo DIREKCIJI RELIJA snimak na kojem se vidi da je EVANS izgubio vreme zbog KRIS MIKA, koji se nalazio ispred njega ( MIK je imao oštećen automobil ). Primedba je UVAŽENA pa je EVANS dobio vreme kao i OT TANAK a tako je i zadržao lidersko mesto. Nova tabela izgleda ovako.

Generalni poredak posle 6 ispita ( od ukupno 14 ) :

1. EVANS – „ford“
2. TANAK – „tojota“….. + 4.5 sek.
3. NOJVIL – „hjundai“….. + 9.8
4. SORDO – „hjundai“….. + 26.1
5. SUNINEN – „ford“…….. + 30.9
6. OŽIE – „sitroen“……. + 36.3
7. LAPI – „sitroen“ …….. + 46.3
8. LOEB – „hjundai“….. + 2,27.9
9. KAMILI – „vw polo R5″…. + 2.26.4
10. BONATO – „sitroen C3 R5″…+ 30.o6.4

Galerija slika

Članci iz iste kategorije