Goodyearov konceptualni pneumatik AERO za autonomna leteća vozila

7. март, 2019. #

 

Goodyear je na međunarodnom automobilskom sajmu u Ženevi iznenadio svojim najnovijim konceptualnim pneumatikom AERO koji predstavlja graničnik u razvoju autonomnih letećih vozila. Pneumatik budućnosti je vizionarski zasnovan kao multimodalni nagibni rotor koji omogućava vožnju po putu i istovremeno letenje vozila po vazduhu.

Kranj, 5. mart 2019. – Kompanija Goodyear svojim vizionarskim konceptom pneumatika AERO odziva se na savremene izazove saobraćajnog opterećenja u gradu. Pneumatik AERO, zahvaljujući dvostrukoj funkcionalnosti, bio bi primeran kako za vožnju po putu tako i za letenje po vazduhu, pri čemu bi pneumatici funkcionisali kao propeleri.

Goodyearov pneumatik AERO je zasnovan kao multimodalni nagibni rotor. U klasičnom položaju služio bi kao pogonski sklop za prenos i apsorbiranje sila na putu i sa puta, dok bi u položaju za letenje delovao kao pogonski sistem vozilu za pouzdano obezbeđivanje uzleta. Prečage jedinstvenog bezvazdušnog pneumatika bi na putu obezbeđivale dovoljnu potporu i nosile težinu automobila, dok bi u položaju za letenje služile kao lopatice rotora za uzletanje. Nepneumatska konstrukcija pneumatika bi bila dovoljno elastična da bi u vožnji po putu ublažavala udarce, i istovremeno dovoljno jaka da bi mogla da se vrti brzinom koji rotorima omogućava vertikalno dizanje. Istovremeno bi korišćenjem magnetne sile konceptualni pneumatik AERO obezbeđivao pogon bez trenja, što bi omogućavalo dovoljno veliku brzinu rotacije za vožnju po putu i uzletanje i letenje po vazduhu.

Pomoću optičkih senzora na bazi svetlosti, pneumatik bi pratio uslove na putu, te habanje i korektnost sopstvene strukture. U konceptualni pneumatik AERO biće ugrađen i procesor sa veštačkom inteligencijom koja će sjediniti podatke optičkih senzora sa podacima dobijenim u komunikaciji vozila sa infrastrukturom i drugim vozilima, analizirati ih i preporučiti određeni tok akcije. Tako bi se vozilo prilagodilo bilo na modus letenja ili na modus vožnje po putu, a eventualni problemi sa pneumaticima bi bili rešeni pre nego što bi do njih došlo.

Uprkos tome što vizionarski pneumatik AERO postoji samo u konceptualnom obliku, neke njegove karakteristike kao što su bezvazdušna struktura i inteligentne performanse pneumatika, već su predmet daljeg razvoja u preduzeću Goodyear. Istovremeno i ostale pomenute prednosti pneumatika AERO rađaju nove ideje o razvoju pneumatika i tehnologija mobilnosti u budućnosti

Galerija slika

Članci iz iste kategorije