USNS – Veselinu Grozdaniću nagrada za životno delo, novinar godine Nikola Stamenić, Predragu Sariću nagrada za ekskluzivu

14. фебруар, 2019. #

Reditelj RTS -a Veselin Grozdanić je dobtinik priznanja za životno delo. Režirao je 5.500 direktnih TV prenosa, stotine istorijskih i državnih manifestacija.

Kako reče Tijana Jevtić, voditelj programa u Takovoskoj 10, više je od reditelja. Nagradu je uručiča Olivera Kovačević, glavni i odgovorni ureednik zabavnog programa RTS-a.

Ovo je nagrada svih nagrada, posebno kad dolazi od kolega iz struke. Okrećem novi krug! – rekao je Grozdanić.

Nagrade dobili i Sanja Milutinović, Mirjana Novković, Zoran Popović, Pavle Erceg, Ivica Veselinov i Tomislav Todorović

Predrag Sarić, glavni i odgovorni uredsnik Sportskog žurnala i Nikola Stamenić zadužen za praćenje života i dešavanja u taboru crveno-belih sa našeg najveće stadiona, od četvrtka ne snivaju snove mnogih sjajnih Žurnalovih novinara.

Sarić je kao prva ličnost našeg lista nagrađen za ekskluzivnu vest o dolasku trenera Andree Trinkijerija na klupu košarkaša Partizana, a Stamenić je nagrađen za sportskog novinara 2018. zbog perfektnog izveštavanja sa Zvezdinog puta ka krovu fudbalske Evrope, o učešću u Ligi šampiona… Iz dana u dan.

U galerijskom holu RTS-a skupu se prvi obratio Petar Denda, predsednik Udruženja sportskih novinara Srbije.

Udruženje ima tradiciju, iza nas su uspešne godine, a i one koje ne pamtimo po dobrom. Naš kolega, Predrag Milinković, kao drugi čovek evropske asocijacije sportskih novinara, generalni sekratar, vratio je veru i poverenja naših redakcija u udruženje. Ministarstvo sporta i omladine daje nam podršku, vetar je u leđa – rekao je Petar Denda.

Predrag Milinković, jedan od članova sportske rtedakcije RTS-a, kao zvanično druga ličnost kontinentalnog odruženja pripadnika sedme sile, nepoosredno pred uručivanje godišnjih nagrada obratio se skupu:

Srpski sportisti beleže uspehe, neko ide na utakmice iz hobija ili ličnog zadovoljstva, a mi imamo tu privilegiju da pratimo ljude željne dostignuća snova, mi i foto-reporteri idemo da pričamo i pišemo o njima. Lepo je biti sportski novinar, foto-reporter ili snimatelj. Radimo nešto što volimo. Čast mi je što sam radio sa nekima na početku karijere.

Milinković je uručio nagradu Predragu Sariću za ekskluzivnu vest objavljenu 27. oktobra na Žurnalovim stupcima – Trinkijeri kec iz rukava.

Počastvovan sam i ponosan što se nalazim na čelu tima pobednika, dobrih novinara. Mi smo Real Madrid ili Barselona, zavisi ko za koga navija. Drago mi je što su mnogi ovde da podele radost sa mnom – rekao je Predrag Sarić.

Priznanje „Zlatno pero” završilo je u rukama Nikole Stamenića, neumornog hroničara dešavanja u popularnom klubu iz LJutice Bogdana.

Pratio je crveno-bele u evropskom pohodu, dolazak zvezda svetskog fudbala u Beograd, trudio se Žurnalovim čitaocima da prenese sliku sa Marakane – do detalja.

Stameniću je priznanje uručio Dejan Stevović, jedan od Žurnalovih majstora pera.

Hvala žiriju na ukazanoj časti i poverenju, zaokružio sam petnaestogodišnji rad u redakciji. Ovo priznanje podsetilo me je na dane kad sam dolazio kao student FPN da radim fakultetski intervju, zatim dosađivaoi dejanu stevoviću da započnem praksu. po imenu i prezimenu možda je bilo logično da počnem kod njega na vaterpolo rubrici, ali me je odveo na fudbal i rekao: Simo, evo ti ovaj mali. Tako je počeo moj novinarski posao. Počastvovan sam nagradom. Od minulog rada se u sportu i novinarstvu ne živi, idemo dalje.

Jovan Sekulić, dugogodišnji urednik u JSL Sport, nastavio je da piše posle odlaska u penziju. Nagradu je za izdavački poduhvat godine uručio Sašo Ilijoski, potpredsendik udruženja.

Tri knjige sam napisao, nema toga ne radim više kad odete u penziju. Tekstove za novinske stupce ne pišem, sad se bavim pisanjem knjiga.

Sanja Milutinović, Žurnalov dopisnik iz Kruševca od osnivanja sportskog lista, nagrađena je za dopisnika u 2018.

Neizmerna zahvalnost mojoj redakciji i uvaženom žiriju. Dopisnici su ćžila kucavica svakog medija. Tu smo, trajali smo i trajaćemo – rekla je Sanja Milutinović.

Mirjana Novković, Žurnalov izveštač iz Subotice, dobitnike je nagrade Branka Prelević.

Čast mi je što sam u ovakvom društvu, zahvalnost kolegama iz mog lista, Sportskog žurnala.

Ivica Veselinov, najmlađi Žurnalov član, dobitnik je nagrade Kamera godine. Priznanje je dobio od Siniše Božovića, direktora programa TV arena.

Sa ponosom ću da nosim ovu nagradu. Zahvalan sam svima koji su me podržali u Žurnalu.

Zanimiljivu uvertiru u svečani čin uručenja priznanja za izdavački poduhvat godine, napravio je Stevan Kovačević, čuveni radio-reporter sa RTS-a:

Krenuo sam da platim račune, nisam znao za nagradu. Atletika je proslavila 110 godina postojanja u Srbiji. U knjizi su priče o borbi sa centimetrima, metrima, daljinama. Voleo bih da pročitate štivo, dvojezično, i na engleskom.

Tomislav Todorović, dugogodišnji novinar Politike i Sportskog žurnala, takođe je nagrađen za životno delo. Stigao je i do Brazila, aktivan je i dalje iako broji penzionerske dane.

Dolazim iz Niša, grada sporta i sportskih novinara. Zoran Popović, prvi glavni i odgovorni urednik Sportskog žurnala, ukrao me je iz Radio Niša, zahvalan sam na podršci Aleksandru Tijaniću, Miodragu Simeunoviću i Predragu Sariću, kolegama, takođe. Ovo je kruna karijere, posle odlaska u penziju nastavio sam da i dalje radim.

Darko Plavšić i Srđan Radojević, komentatori sa Sport kluba, dobitnici su Zlatnog mikrofona. Petar Denda ih je nagradio priznanjem za uspomenu:

Imam malu tremu, srećan sam što radim posao koji volim – istakao je Radojević.

Plavšić je pred skupom rekao:

Pavle Živković nas je upoznao, a Nemanja Simeunović ukazao nam je šansu da se bavimo ovim poslom. Sećam se prvog prenosa, baraža u nemačkom fudbalu, tad smo radili nešto fudbalsko, prvi i poslednji put. Hvala mom novinarskom ocu Milanu Mići Pašiću.

Zoran Popović je jedan od najzaslužanijih što je 17. maja 1990. godine na kioske stigao prvi primerak Žurnala. Osnivač i prvi glavni i odgovorni urednik Žurnala dobio je nagradu za životno delo!

Pavle Erceg, jedan iz kolone Žurnalovih doajena, novinara i urednika za primer, troši uveliko drugu penzionersku deceniju. Bivši urednik rukometne rubrike, priznanje za životno delo dobio je od Čačanina Ace Stefanovića, počasnog predsednika udruženja, čuvenog novinarskog maga za Morave.

Bio sam uplašen da ću ova dva pehara da nosim kući – zasmejao je legendarni Pavle Erceg brojni skup.

Zamestalo mi je što sam otišao u penziju u vreme kad je živela Gutenbergova imperija. Meni nedostaje 11. prst – sport.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije